Nyheter

”Måste våga ompröva tidigare ståndpunkter”

Ebba Busch Thor, ordförande för Kristdemokraterna, här under hennes tal i Almedalsparken i somras.

– Men i ljuset av samhällsförändringar måste vi också våga se att familjer kan se olika ut. Vi måste våga ompröva tidigare ståndpunkter. Det handlar inte om att vända kappan efter vinden eller om populism.Det menar Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor, som tillsammans med partisekreteraren Acko Ankarberg Johansson, via mejl svarar på Världen idags frågor om det reviderade principprogrammet.

I förra veckan kunde Världen idag avslöja betydande förändringar i partistyrelsens förslag till nytt principprogram för Kristdemokraterna.
Formuleringar om adopterade barns rätt till "en ny mamma och pappa" samt formuleringen kring äktenskap som något mellan "en man och en kvinna" är bortplockade.
Processen kring det nya principprogrammet har pågått sedan i våras och var tänkt att vara en språklig och sakpolitisk revidering. I ett direktiv som gick ut till arbetsgruppen för prinipprogrammet fanns följande formulering med:
"De ideologiska grundprinciperna har stått sig mycket väl över tid och de ger partiet en ideologisk kontinuitet och trovärdighet som är en stor tillgång i det politiska arbetet. Det saknas därför skäl att revidera partiets grundläggande ideologiska ställningstaganden."
Uppgifter till Världen idag gör gällande att det inte är arbetsgruppen som har strukit de aktuella meningarna ur principprogrammet. I det förslag som gick ut till rikstingsombuden från arbetsgruppen fanns de med, men i det slutgiltiga förslaget från partistyrelsen var de bortplockade, utan någon förklaring eller markering. Något som flera såväl lokala kristdemokratiska företrädare som rikspolitiker som Världen idag har talat med ifrågasätter.

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS