Den rättfärdige gläder sig i Herren och flyr till honom, och alla som har ärliga hjärtan skattar sig lyckliga. 
Psaltaren 64:11

Världen idag

Massmord i Iran blir åtal i Sverige

En 60-årig man åtalas vid Stockholms tingsrätt för grovt folkrättsbrott och flera mord vid massavrättningar i Iran 1988.
Mannen, som suttit häktad i snart två år, misstänks ha haft en ledande roll i avrättningen av 5 000 politiska fångar som Ayatollah Khomeini gav order om.

Nyheter · Publicerad 15:22, 27 jul 2021

– Det här åtalet är så otroligt viktigt för oss: alla mammor, pappor, familjer och andra anhöriga till personer som fallit offer för den iranska regimen, säger Iraj Mesdaghi som är en av många målsägare.

60-åringen greps på Arlanda flygplats i november 2019 när han skulle besöka Sverige. Sedan dess har en omfattande utredning pågått medan han suttit häktad, vilket lett till att dussintals målsägande världen över lokaliserats och ombetts träda fram och vittna.

Det var i slutet av sommaren 1988 som otaliga män och kvinnor, enligt uppgifter från människorättsorganisationen Amnesty International, forslades med gaffeltruckar för att hängas i lyftkranar och lyktstolpar eller arkebuseras i fängelset Gohardasht i Iran.

En av de målsägande, som även är ett av åklagarens huvudvittnen, Iraj Mesdaghi har under ett kvarts sekel arbetat med att dokumentera brotten som han bevittnade 1988, då han själv satt som politisk fånge i Iran.

– Du vet, det här hände i mitt hemland. Där har vi inte haft möjlighet att kunna jobba för att rättvisa ska skipas. Nu har Sverige, mitt nya hemland, åtalat honom. Jag är så stolt och glad över att vara svensk i dag, säger Iraj Mesdaghi.

De flesta fångarna hade koppling till den politiska organisationen Iranska Folkets Mujahedin under en period då den islamiska staten Irans regim utfärdat en så kallad fatwa. Enligt denna order skulle alla fångar i iranska fängelser som sympatiserade med Mujahedin avrättas. Därefter började massavrättningarna.

Den åtalade mannen misstänks ha berövat ett stort antal fångar livet och utsatt ännu fler för ett svårt lidande som åklagarna jämställer med tortyr och omänsklig behandling.

Rättegången inleds den 10 augusti och beräknas pågå till och med april 2022. Förhandlingen väntas bli ett av de största internationella brottmålen hittills i Sverige.

Sammanlagt 110 personer har namngivits som offer i åtalet. Det är vad den svenska rättsapparaten kunnat lagföra. I verkligheten befaras det röra sig om tusentals avrättningar av människor vars enda brott var deras politiska anknytning.

60-åringen åtalas nu för grovt folkrättsbrott och flera mord, brott han hela tiden nekat till.

Det här åtalet är så otroligt viktigt för oss: alla mammor, pappor, familjer och andra anhöriga till personer som fallit offer för den iranska regimen.

Guds spår i skapelsen är starkare än sekularisering

Ledare Ordet sekularisering kommer av latinets sæcularis, från vilket vi har det svenska ordet sekel.... lördag 23/10 00:00

Cementa och LKAB visar behov av reformerad miljöbalk

Ledare Minns du valrörelsen 2006? Centerpartiet under Maud Olofsson gick till val på att i... fredag 22/10 00:10

Första judiska bröllopet i Bahrain på över 50 år

Gulfstaterna. Det var en stor helg för den judiska minoriteten i kungariket Bahrain när de nyligen kunde fira... söndag 24/10 10:00

Tårarna rann när hon hörde Guds ord

Missionsglimten Jag talade nyligen med våra partner i ett land i Centralasien som använder sociala medier för att... lördag 23/10 00:00

Bråket EU–Polen belyser värdekonflikt

Ledare Spänningen mellan EU och Polen har under veckan ökat ytterligare en nivå. I förra veckan slog polsk... fredag 22/10 00:00

KD-politiker: Gör annandag pingst till helgdag

Motionsfloden. Återinför annandag pingst som helgdag. Det föreslår kristdemokraten Kjell-Arne Ottosson i en motion... lördag 23/10 22:00
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier