Då ska Kungen svara dem: Jag säger er sanningen: Allt vad ni har gjort för en av dessa mina minsta bröder, det har ni gjort för mig.
Matteus 25:40

Världen idag

Skådespelaren James Martin var med och mottog en Oscar i Hollywood. Till vänster om Martin står Seamus O'Hara, bakom honom står Ross White och till höger Tom Berkeley Foto: John Locher/AP/TT

Martin blev första skådis med Downs att vinna en Oscar

James Martin agerar i filmen An Irish goodbye som nyligen prisades vid Oscarsgalan. Martin blev den första skådespelaren med Downs syndrom att tilldelas en Oscar, rapporterar flera medier.

Nyheter · Publicerad 13:00, 21 mar 2023

James Martin hade anledning att fira dubbelt i samband med den 95:e Oscarsgalan, som nyligen arrangeras i Hollywood. Dels fick han kliva upp på scen för att hyllas på sin 31-årsdag. Men själva anledningen till närvaron på scenen i Dolby Theatre handlade om att Martin skådespelar i en film, An Irish goodbye, som tilldelades en Oscar.

Skådespelarstjärnan spelar i filmen en bror som efter moderns död återförenas med sitt syskon. An Irish goodbye, regisserad av Ross White och Tom Berkeley, hade premiär 2021 och prisades nu i kategorin bästa kortfilm.

När James Martin kommit upp på scenen ledde regissören Tom Berkeley födelsedags­sång till den nyblivne 31-åringens ära.

– Priset är faktiskt det näst viktigaste i dag, eftersom det är James födelsedag, sade Berkeley.

Skådespelaren uppges ha blivit rörd av hyllningarna och gjort tummen upp till publiken i Hollywood.

Trots succén på filmduken rapporteras James Martin stå med båda fötterna på jorden. Till vardags arbetar han på ett Starbucks­kafé, uppger Independent.

Priset är faktiskt det näst viktigaste i dag, eftersom det är James födelsedag.

Varför driver Sveriges kristna råd splittrande teologi?

Ledare Teologi, vad är det? Kristendomskritiker svarar cyniskt: Teologi är som att befinna sig i ett mörkt... onsdag 7/6 00:10

Värt att fira 500 år av självständighet

Ledare Det mest ”internationella” en svensk kunde göra i går var att, precis som andra folk runtom i... onsdag 7/6 00:00