Gud har inte gett oss modlöshetens ande, utan kraftens, kärlekens och självbehärskningens Ande.
2 Timoteusbrevet 1:7

Världen idag

Marika Markovits blir ny biskop i Linköpings stift. Foto: Steve Nyström

Markovits blir biskop i Linköpings stift

Stockholms domprost Marika Markovits blir ny biskop i Linköping. Tidigare i år blev Markovits, som nu är domprost i Stockholm, omskriven i samband med Domkyrkorådets beslut att stänga S:ta Claras natthärbärge för hemlösa.

Nyheter · Publicerad 13:00, 11 nov 2022

I måndags valdes Marika Markovits till ny biskop i Linköpings stift. Hon efterträder därmed förre Linköpingsbiskopen Martin Modéus, som den 4 december kommer att tas emot som ny ärkebiskop i Uppsala domkyrka.

Marika Markovits, som tidigare varit direktor på Stockholms Stadsmission, har under de senaste åren tjänstgjort som domprost i Stockholm.

I januari berättade Världen idag om att Domkyrkorådet, på inrådan från försäkringsbolag, stängt natthärbärget i S:ta Clara kyrka samt att Markovits uttryckt att kommunen ansvarar för att människor har tak över huvudet. Med anledning av detta riktade bland annat Svenska Dagbladets ledarskribent Maria Ludvigsson kritik mot Marika Markovits.

2017 vägrade Stockholms Stadsmission, med Marika Markovits som direktor, ta emot 85 000 kronor som Sverigedemokraterna ville skänka till hjälporganisationen.

”Vi väljer att avstå från gåvor/sponsring från företag och organisationer vars verksamhet eller målsättning strider mot Stockholms Stadsmissions människosyn”, skrev Markovits i ett mejl till SD.

Marika Markovits blir biskop för Linköpings stift vid en biskopsvigning i Uppsala domkyrka 15 januari 2023. 21 januari kommer hon att tas hon emot i Linköpings domkyrka, skriver Svenska kyrkan i ett pressmeddelande.

Högsta antalet fängelseår för grov brottslighet i Sverige

467 utdömda fängelseår i fjol. Det är den högsta siffran sedan den myndighetsgemensamma satsningen... onsdag 29/3 10:00

Inte konstigt att Ungern tvekar godkänna Sverige

Ledare Så var det dags för ännu ett pinsamt bakslag för Sverige. Ungern godkände i veckan Finland som... onsdag 29/3 00:10

En viktig reform smulas sönder

Israelkrönika Det spelar nästan ingen roll vilken israelisk nyhetssändning man lyssnar till nu för tiden,... onsdag 29/3 00:00