Nej, liksom han som har kallat er är helig ska också ni vara heliga i allt ni gör. Det står ju skrivet: Ni ska vara heliga, för jag är helig.
1 Petrusbrevet 1:15-16

Världen idag

”Märkligt av Putin att inleda invasion på vintern”

Finns det något sätt för Putin att backa? Hur kunde Sverige montera ner en stor del av sitt försvar? Och hur ska man som kristen se på användning av väpnat våld? Det är frågor som diskuteras i det senaste avsnittet av Veckans nyheter.

– Försvaret är en grundplåt i samhället, säger gästande kommentatorn Lars Gyllenhaal.

Nyheter · Publicerad 16:00, 25 mar 2022

Krig och försvar är i fokus i det senaste programmet av Veckans nyheter. Specialinbjuden gäst är Lars Gyllenhaal, militärhistorisk författare och krönikör i Världen idag.

Det första ämnet som tas upp i programmet är Rysslands invasion i Ukraina tycks gå långsamt, trots att landet är en militär stormakt. Lars Gyllenhaal svarar även på frågor kring huruvida det finns någon möjlighet för Putin att backa, och ifall det är någon risk att kriget sprider sig till Sverige.

Det andra ämnet som tas upp är nedmonteringen av det svenska försvaret. Här menar Lars Gyllenhall att många politiker bär ett ansvar.

– Man kastade en hel del erfarenheter i soptunnan, säger han.

Det tredje ämnet som tas upp är den svenska värnplikten, och att endast ungefär 5 000 personer gör lumpen varje år i Sverige i dag.

– Det är för få, och det beror främst på att vi är ett ganska stort land i förhållande till befolkningen, säger Lars Gyllenhaal.

Det sista ämnet som tas upp är en teologisk fråga och handlar om hur man som kristen ska ställa sig till användning av väpnat våld.

Veckans nyheter är ett program där några av Världen idags aktuella nyheter presenteras och analyseras. Varje fredag kommer det ett nytt avsnitt vid 16-tiden. Det senaste avsnittet kan ses här ovan – och samtliga avsnitt kan ses på Världen idag play.

”Alla tiders sånger” från Nashville sänds på TBN Nordic

Tv. Nu sänds hela programserien ”Alla tiders sånger” på den kristna tv-kanalen TBN Nordic, i åtta... söndag 24/9 11:00

Många bär ansvar för Sveriges resa från Bullerby till barnsoldater

Ledare Våld, sprängningar, skjutningar och regelrätta avrättningar fortsätter att plåga Sverige. Det... fredag 22/9 00:10