Herre min Gud, många är undren du gjort och tankarna du tänkt för oss. Inget kan liknas vid dig.
Psaltaren 40:6

Världen idag

Maria Borelius talade om bibelläsning, Jesus och sin brottning med Gud i lördagens Sommar i P1. Foto: TT

Maria Borelius sommarpratade om sin resa mot Gud

I lördagens Sommar i P1 talade entreprenören, journalisten och författaren Maria Borelius om sin resa mot Gud. Hon har börjat gå i kyrkan, läsa Bibeln och fascineras av Jesus och ”hans kontraintuitiva, ofantliga godhet”. – Den rymmer en hel värld.

Nyheter · Publicerad 17:00, 1 aug 2019

När det var Maria Borelius tur att vara sommarvärd i P1 handlade programmet om livet på båda sidor av löpsedlarna. ”Om att vara handelsminister i bara två dagar och om att som vetenskapsjournalist söka efter svar på många komplicerade frågor”, skriver Sveriges Radio i sin presentation av programmet.

2013 fick Maria Borelius nära vän ett återfall i bröstcancer. Samtidigt hade hon själv börjat en egen inre resa mot något som hon har svårt att definiera, berättar hon i programmet.

– En större mening, en vibration med rikare klang, ett ljus, ja, kanske är det Gud.

Hon förklarar hur hon kände sig dragen till detta och därför sökte upp en bekant från Sverige, numera jesuitpräst i Wimbledon.

När Maria Borelius berättade om sina förvirrade känslor för prästen ställde han frågan: ”Och var är Gud?”

Hon svarade då: ”Han står utanför dörren.”

”Vad händer om du öppnar dörren?” undrade prästen.

Där började Maria Borelius brottning med Gud. Hon började gå i kyrkan och förklarade för sin förvånade sjuka vän att hon inte bara kunde sitta och vänta. På samma sätt som hon måste träna för att få större muskler och bättre kondition, så behövde hon ”slamra på med sina andliga vikter” för att kunna öppna sig för Gud, säger hon i programmet.

En annan vän gav henne nyligen rådet att inte prata om Gud i sitt sommarprogram, eftersom hon i så fall bara skulle göra bort sig. Men Borelius undrar i vems ögon hon i så fall skulle göra bort sig.

En av de andliga vikter hon ”slamrar på” med är att läsa Bibeln och hon läser helst om Jesus, fortsätter hon i sitt sommarprat.

– I Sverige blir den hjälte som är praktisk, realistisk och som fnyser åt det andliga.

Maria Borelius konstaterar att det är bra med förnuft, men när vi brottas med ”livets rasande urkrafter, med sjukdom, skilsmässa, misslyckanden, förluster, skulder, oförlösthet”, då behöver vi något mer, bortom vårt förnuft.

Hon förundras även över präster hon mött, som ”burit hav av förtvivlan”, prästerna som begravde hennes bror, väninnan som dog i tsunamin och en vilsen vän, vars släkt inte ville kännas vid varandra. Då står prästen där ”som en åskledare mellan naken förtvivlan och det eviga”, menar Maria Borelius.

Hon berättar vidare om en annan präst som kommit till sjukhussängen och omfamnat den cancersjuka vännen några veckor före hennes död, just då vännen inte orkade vara stark längre utan föll ner ”i det avgrundsdjup som människovarandet också kan innebära”.

– Hon [prästen] bara står där och håller om livssmärtan, med kärleken fäst i något jag inte kan förklara som annat än just Gud, säger Maria Borelius.

Hon säger sig också ha blivit berörd av bibelberättelsen om Jakobs smärtfyllda brottningskamp med Gud. Om man ändå brottas vidare, försonas och kommer igenom smärtan, kan det som övermannar en blir till en oväntad välsignelse, menar hon.

I Sverige blir den hjälte som är praktisk, realistisk och som fnyser åt det andliga.

En öppen debatt kritiskt för vår framtid

Ledare I veckan publicerades ett uppmärksammat öppet brev i tidningen Harper Magazine. Brevet är... lördag 11/7 00:00

Sverige behöver en kristen ”68-rörelse”

Ledare Har du känt dig frustrerad över att dina barn i skolbänken drillas i idéer och värden som strider... torsdag 9/7 00:00

Gammalt jättekors funnet i Pakistan

Historia. I juni upptäcktes ett stort marmorkors i bergen i norra Pakistan. Det kan vara mer än tusen år... lördag 11/7 16:51

Att vara sänd är att inte underskatta rollen som ”god granne”.

Inför söndag Mark 3:7–19 Just den här söndagen, den 12 juli, avslutar vi Hönökonferensen med en... fredag 10/7 12:00

Kan en kristen bära vapen?

Mot väggen Kan en kristen med gott samvete bära vapen i egenskap av polis eller militär och när så behövs även...

Hans Sundberg – min bakgrund

John Wimber och Vineyard i Sverige (del 2/10). På Fjellstedtska skolan blev Hans andedöpt och började lära känna Andens liv. Han låter vuxendöpa...