Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Utrikesminister Margot Wallström (S) träffade på fredagseftermiddagen företrädare för fyra syrisk-ortodoxa församlingar i Södertälje, liksom för två riksförbund. Hon fick även ta emot Nya Testamentet på syriska. Foto: Eva Janzon

Margot Wallström berörd av berättelser från Syrien och Irak

Utrikesminister Margot Wallström (S) träffade på fredagseftermiddagen företrädare för bland annat Södertäljes syrisk-ortodoxa församlingar i katedralen i Hovsjö, och sa att hon berörts av den starka känsla av vanmakt som människor med släkt i länder som Irak och Syrien känner över Islamiska statens härjningar.

Nyheter · Publicerad 17:34, 28 nov 2014

– Det är viktigt att förstå hur starka känslorna och stämningarna är. Det finns en känsla av desperation, eftersom det är svårt att tro att konflikten kommer att lösas snabbt, sa Margot Wallström till Världen idag efter mötet.

– Varje dag har regeringen den här frågan på vår dagordning och i vårt medvetande.

Utrikesministern kunde dock inte hålla i utsikt att Sverige skulle bidra med vare sig vapen eller trupper till de styrkor som bekämpar Islamiska staten i regionen - ett önskemål som framförts från flera håll.

– Det kommer inte att ske att vi skickar vapen, det är inte Sveriges bidrag till en fredlig lösning, sa hon.

– Och om vi ska göra det så måste det vara på ett väldigt tydligt FN-mandat. Vi är en respekterad humanitär stormakt och kan inte riskera att svenska vapen hamnar i Islamiska statens händer.

Samtidigt höll hon inte för uteslutet att Sverige i en framtid kommer att göra en annan bedömning.

– Alla vägar ska prövas. Men vårt huvudspår nu är att hjälpa humanitärt och att verka för fredliga diplomatiska lösningar.

Margot Wallström upprepade även det hon sagt tidigare i höst, nämligen att hon vill undersöka förutsättningarna att erkänna folkmordet Seyfo. Folkmordet på assyrier/syrianer, armenier, pontiska greker med flera grupper i det forna Osmanska riket erkändes officiellt av Sveriges riksdag 2010. Regeringen har dock inte velat verkställa riksdagens begäran att erkänna händelserna som folkmord.

– Jag tänker se till så att Utrikesdepartementet tittar ordentligt på vad det skulle innebära rättsligt och diplomatiskt, och vilka länder det skulle påverka, sa utrikesministern.

Eva Janzon
eva.janzon@varldenidag.se

KD:s fall från tydlighet till förvirring

Ledare Väljarnas val av parti avgörs främst av två faktorer: Antingen uppskattar man partiets ideologi och politiska förslag, eller också har man förtroende...

En riskfylld årstid för människans bästa vän

En halväten kryddig korv, giftiga alger och varma bilar. Sommaren är härlig, men kan också bli farlig för våra fyrfota vänner. Det här ska du som...