Ert tal ska alltid vara vänligt kryddat med salt, så att ni vet hur ni ska svara var och en.
Kolosserbrevet 4:6

Världen idag

Marcus Oscarsson: Vilseledande rapportering om Svantesson

Medierapporteringen om M-politikern Elisabeth Svantessons dubbla boenden är grovt vilseledande. Det skriver den politiska kommentatorn Marcus Oscarsson. ”Svantesson har gjort rätt”, skriver han och påpekar att riksdagsledamoten dessutom kan ha betalat 248 000 högre i skatt genom att skriva sig i Örebro.

Nyheter · Publicerad 09:20, 7 maj 2019

Den 2 maj berättade TV4 att Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson fått bidrag för dubbelt boende då hon var skriven i en stuga i Örebrotrakten och samtidigt ägde en bostadsrätt i Stockholm. Anledningen till att Svantesson kunde få 50 000 om året för detta är att en riksdagsledamot ska kunna vara folkboksskriven i sitt hemlän (i det här fallet Örebro), men kunna ha exempelvis en övernattningslägenhet i Stockholm. Nu får Svantesson alltså bidrag för Stockholmbostaden som hon äger tillsammans med sin man.

Kritiken mot Elisabeth Svantessons förfarande blev hård.

”De riksdagsledamöter som behöver övernattningsbostad kan få en via riksdagen. De som vill flytta till Stockholm med sina familjer bör däremot vackert betala boendet – och sommarstugorna – själva”, skrev exempelvis Expressens ledarredaktion.

Svantesson försvarade sitt agerande i ett Facebookinlägg.

”Jag har följt de lagar och regler som gäller för riksdagsledamöter. Sedan 2006 har jag varit riksdagsledamot från Örebro län. Det har under hela den tiden varit självklart för mig att vara skriven, och ha en bostad i valkretsen”, skriver hon.

Hon påpekar vidare att stugan i Örebro är ett åretruntboende och länet är basen för hennes riksdagsarbete.

”Det är viktigt att riksdagsledamöter som är valda från andra delar av landet än Stockholm ska kunna utföra sina uppdrag utan att klippa banden till de delar av Sverige som de är valda att representera”, skriver hon.

Även M:s gruppledare Tobias Billström säger att Svantesson inte gjort något fel.

”Det finns ingenting i Elisabeth Svantessons beslut som strider mot de regelverk som är uppställda. Hon har följt dem till punkt och pricka och det tycker jag är bra”, säger han till TV4.

Nu kommer även den politiske kommentatorn Marcus Oscarsson till Svantessons försvar.

”Svantesson (M) har gjort rätt. /…/ Medierapporteringen är grovt vilseledande”, skriver han i ett långt Facebookinlägg där han bemöter all kritik mot Svantesson.

Marcus Oscarsson menar att Elisabeth Svantessons agerande inte bara är korrekt, utan dessutom bra. Genom att välja att vara skriven i Örebro har hon kunnat ha ökad väljarkontakt på hemmaplan, påpekar han.

Enligt Marcus Oscarsson har Elisabeth Svantesson rent av gjort ekonomiska förluster genom att vara skriven i Örebro.

”Hon har alltså sagt nej till en av Sveriges absolut lägsta skatter, nämligen Stockholms kommunalskatt som under den aktuella 14-årsperioden snittar 29,8% jämfört med Örebros betydligt högre 32,3% i skatt”, skriver Oscarsson.

Genom att frivilligt vara skriven i Örebro har Svantesson, enligt Oscarssons uträkningar, betalat minst 248 000 mer i skatt än hon skulle gjort om hon varit skriven i Stockholm.

Hon har dessutom besparat skattebetalarna de höga hotellkostnader som skulle ha blivit fallet om hon inte haft bostaden i Örebro, skriver han.

Världen idag tar kontakt med TV4 för att höra varför de, i sin granskning, inte tyckte att det var relevant att berätta att Elisabeth Svantesson fått betala högre skatt i Örebro än vad hon skulle fått göra i Stockholm.

”Vi har granskat åren 2014 t o m 2017 då fick Svantesson 150 000 i ersättning, under dom åren har hon betalat ca 57 000 mer i skatt för att hon skrev sig i Örebro och inte skrev sig med sin familj i Stockholm. Hon har alltså tjänat 93 000 på att vara skriven i Örebro”, skriver nyhetschefen Fredrick Malmberg i ett mejl till Världen idag.

Skillnaden mot Marcus Oscarssons uträkning är alltså att TV4 endast tittat på de senaste åren, medan Oscarsson tittat på åren 2006–2019.

Fredrick Malmberg påpekar vidare att granskningen inte handlar om vad Svantesson tjänat eller inte tjänat på sitt beslut, utan vad hennes ersättning från riksdagen varit.

Han tycker inte att kanalens rapportering har varit vilseledande.

”Vi har varit sakliga och samtliga partiledare inklusive moderaternas Ulf Kristersson anser att systemet bör ses över”, skriver han.

Med tanke på att Svantesson agerat korrekt enligt gällande regler – tycker ni att upplägget och omfattningen av er rapportering var rimlig?

”TV4Nyheternas rapportering har varit rimlig. Även om Svantessons agerande varit korrekt så har vi belyst problemen med systemet. Det är viktigt att media granskar hur skattebetalarnas används”, skriver Fredrick Malmberg.

En riksdagsledamot som har mer än 50 kilometer från sin privata bostad till Riksdagshuset har rätt till en övernattningsbostad i Riksdagsförvaltningens bostadsbestånd i Stockholm eller rätt till ersättning för en privat övernattningsbostad i Stockholm.

För en övernattningsbostad som ledamoten själv hyr betalas en ersättning som motsvarar den faktiska kostnaden upp till ett visst belopp. 

Bestämmelserna tillämpas så att ledamoten får ersättning för sin del av bostadskostnaden om ledamoten bor tillsammans med någon annan.

För att få ersättning för en övernattningsbostad fyller ledamoten i en blankett och skickar den till enheten ledamotsadministration tillsammans med dokument där hyran eller avgiften framgår.

Källa: Riksdagen

Sann mångfald kräver olika åsikter, SVT!

Ledare Blott Sverige svenska stollerier har! Så skulle man kort kunna kommentera veckans uppmärksammade... lördag 30/5 00:00

Palestinier vägrade nödhjälp – sändes via Israel

Mellanöstern. Det historiskt första flygplanet från Förenade arabemiraten har landat i Israel, innehållande... lördag 30/5 11:00

Människovärdet blir synligt i coronatider

Ledare Debatten om den svenska coronastrategin fortsätter, och lär så göra under lång tid framöver. Något... torsdag 28/5 00:00

Människovärde fick ny ordförande

Abort. Föreningen Människovärde vill verka för ökad respekt för människans okränkbara värde. Nu har man... lördag 30/5 07:00

En föraktad, en våldsam och en oomvänd lärjunge

Apostlarnas olikheter (del 4/4), I närheten till Jesus blev själviska skatteindrivare, hatiska nationalister och... lördag 30/5 00:00

FN-kommitté stoppade utvisning av dödshotad konvertit

Asyl. FN:s kommitté för mänskliga rättigheter har stoppat utvisningen av den kristne konvertiten Mostafa,... fredag 29/5 20:00

En föraktad, en våldsam och en oomvänd lärjunge

Apostlarnas olikheter (del 4/4), I närheten till Jesus blev själviska skatteindrivare, hatiska nationalister och...

Hur kan jag sluta vara ”den duktiga flickan”?

Jag har alltid varit extremt högpresterande och har väldigt höga krav på mig. Jag skulle nog säga...

Socialistiska och liberala förbudskrav tog över svensk skola

Kampen om den svenska skolan (del 4/4). Efter 1990-talets friskolereform återfick Socialdemokraterna makten och inledde en rad samordnade...