Därför ska allt som ni sagt i mörkret höras i ljuset, och det som ni viskat i örat i enrum ska ropas ut på taken.
Lukas 12:3

Världen idag

Människorättsjurist blockerad av Ann Linde

Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) blockerade UN Watch-ledaren Hillel Neuer på Twitter efter att han antytt att hon gärna skulle hälsa på talibanerna i Kabul iförd slöja.

Europaparlamentarikern David Lega (KD) är en av dem som kritiserade blockeringen.

Nyheter · Publicerad 14:00, 26 aug 2021

Hillel Neuer lade upp flera bilder på Ann Linde från hennes besök som handelsminister i Iran 2017, då hon hade slöja på sig.

”Sveriges utrikesminister Ann Linde har fina minnen från sitt besök i Iran och besöker gärna Pakistan om hon kan stanna till i Kabul på vägen och besöka talibanerna”, skrev Hillel Neuer vid bilderna.

Inlägget var en kommentar till att Pakistans utrikesminister Shah Mahmood Qureshi på Twitter berättat att han talat med Ann Linde och att hon var välkommen att besöka landet.

Senare samma dag, i måndags, visade Hillel Neuer med en skärmdump att han blockerats av den svenska utrikesministern. Detta innebär att han inte längre kan se det hon skriver, och vice versa.

Den kanadenisiske juristen Hillel Neuer kritiserar ofta vad han anser vara FN:s enögda fokus på Israel och har nyligen uppmärksammat att Afghanistan för ett år sedan valdes in i FN:s kvinnokommission.

David Lega, ledamot i Europaparlamentet för Kristdemokraterna, var en av dem som kritiserade Ann Lindes tilltag.

”Ganska pinsamt: Den svenska utrikesministern blockerade Hillel Neuer, som är en skicklig försvarare av mänskliga rättigheter och leder UN Watch”, skrev han på Twitter.

”Ann Linde, varför blockerar du personer som kritiserar dig? Jag hoppas det är ett misstag, i demokratier borde vi tala med varandra, inte blockera dem som tycker annorlunda.”

En pressekreterare på UD skriver till Världen idag, utan att kommentera det enskilda fallet, att twitteranvändare blockeras från utrikesministerns konto ”i begränsad utsträckning”.

”En bedömning görs i varje enskilt fall. Det finns även fortsatt möjlighet för blockerade användare att läsa vad Ann Linde skriver på Twitter, då man inte behöver ha ett twitterkonto för att ta del av publicerade tweets”, skriver pressekreterare Jennie Zetterström.

Ann Linde fick ta emot kritik från bland annat feminister för att hon bar slöja vid besöket i Iran 2017, då detta sågs som att hon böjde sig för islamisternas påbud.

Själv förklarade Ann Linde att hon inte velat bryta mot iransk lag, som säger att kvinnor måste bära slöja. Detta till skillnad mot lagen i Saudiarabien, som Ann Linde senare besökte utan att bära slöja.

Ingen svensk utrikesminister har besökt Pakistan eller Afghanistan sedan 2012 respektive 2017.

En skridskolegend har fått gå hem

Ledare Skridskolegenden Jonny Nilsson berättade i ett reportage i Världen idag (våren 2021) om hur hans... fredag 24/6 00:00

Svaret på vår djupaste längtan finns hos en enda person

Krönikor För några år sedan satt jag på tunnelbanan på väg till bibelskolan där jag studerade. I varje... torsdag 23/6 00:10

Tryck från hbtq-grupper kräver vaksamhet hos församlingen

Ledare Slutna grupper på Facebook arbetar aktivt för att undergräva den bibliska synen på homosexualitet.... torsdag 23/6 00:10

Senaste nytt

    Kommer vi att känna igen varandra i himlen?

    Mot väggen I Bibeln står det ju att vi i himlen kommer att vara som änglarna (Matt 22:30). Betyder det att vi...

    Gärna blomsterkrans – men spola nubben i slasken

    Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Midsommarhelgen närmar sig och därmed den ljusaste tiden och den ljusaste natten på året. Nu sitter...
    Följ Världen idag i sociala medier