Den rättfärdige gläder sig i Herren och flyr till honom, och alla som har ärliga hjärtan skattar sig lyckliga. 
Psaltaren 64:11

Världen idag

Människorättsjurist blockerad av Ann Linde

Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) blockerade UN Watch-ledaren Hillel Neuer på Twitter efter att han antytt att hon gärna skulle hälsa på talibanerna i Kabul iförd slöja.

Europaparlamentarikern David Lega (KD) är en av dem som kritiserade blockeringen.

Nyheter · Publicerad 14:00, 26 aug 2021

Hillel Neuer lade upp flera bilder på Ann Linde från hennes besök som handelsminister i Iran 2017, då hon hade slöja på sig.

”Sveriges utrikesminister Ann Linde har fina minnen från sitt besök i Iran och besöker gärna Pakistan om hon kan stanna till i Kabul på vägen och besöka talibanerna”, skrev Hillel Neuer vid bilderna.

Inlägget var en kommentar till att Pakistans utrikesminister Shah Mahmood Qureshi på Twitter berättat att han talat med Ann Linde och att hon var välkommen att besöka landet.

Senare samma dag, i måndags, visade Hillel Neuer med en skärmdump att han blockerats av den svenska utrikesministern. Detta innebär att han inte längre kan se det hon skriver, och vice versa.

Den kanadenisiske juristen Hillel Neuer kritiserar ofta vad han anser vara FN:s enögda fokus på Israel och har nyligen uppmärksammat att Afghanistan för ett år sedan valdes in i FN:s kvinnokommission.

David Lega, ledamot i Europaparlamentet för Kristdemokraterna, var en av dem som kritiserade Ann Lindes tilltag.

”Ganska pinsamt: Den svenska utrikesministern blockerade Hillel Neuer, som är en skicklig försvarare av mänskliga rättigheter och leder UN Watch”, skrev han på Twitter.

”Ann Linde, varför blockerar du personer som kritiserar dig? Jag hoppas det är ett misstag, i demokratier borde vi tala med varandra, inte blockera dem som tycker annorlunda.”

En pressekreterare på UD skriver till Världen idag, utan att kommentera det enskilda fallet, att twitteranvändare blockeras från utrikesministerns konto ”i begränsad utsträckning”.

”En bedömning görs i varje enskilt fall. Det finns även fortsatt möjlighet för blockerade användare att läsa vad Ann Linde skriver på Twitter, då man inte behöver ha ett twitterkonto för att ta del av publicerade tweets”, skriver pressekreterare Jennie Zetterström.

Ann Linde fick ta emot kritik från bland annat feminister för att hon bar slöja vid besöket i Iran 2017, då detta sågs som att hon böjde sig för islamisternas påbud.

Själv förklarade Ann Linde att hon inte velat bryta mot iransk lag, som säger att kvinnor måste bära slöja. Detta till skillnad mot lagen i Saudiarabien, som Ann Linde senare besökte utan att bära slöja.

Ingen svensk utrikesminister har besökt Pakistan eller Afghanistan sedan 2012 respektive 2017.

Guds spår i skapelsen är starkare än sekularisering

Ledare Ordet sekularisering kommer av latinets sæcularis, från vilket vi har det svenska ordet sekel.... lördag 23/10 00:00

Cementa och LKAB visar behov av reformerad miljöbalk

Ledare Minns du valrörelsen 2006? Centerpartiet under Maud Olofsson gick till val på att i... fredag 22/10 00:10

KD-politiker: Gör annandag pingst till helgdag

Motionsfloden. Återinför annandag pingst som helgdag. Det föreslår kristdemokraten Kjell-Arne Ottosson i en motion... lördag 23/10 22:00

Josefssons attack efter Vilks död: ”Hyckleri”

Yttrandefrihet. Efter konstnären Lars Vilks bortgång har hans livsgärning hyllats av många. Journalisten Janne... lördag 23/10 18:00

Tårarna rann när hon hörde Guds ord

Missionsglimten Jag talade nyligen med våra partner i ett land i Centralasien som använder sociala medier för att... lördag 23/10 00:00

Bråket EU–Polen belyser värdekonflikt

Ledare Spänningen mellan EU och Polen har under veckan ökat ytterligare en nivå. I förra veckan slog polsk... fredag 22/10 00:00
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier