Låt Herren din Gud tala om för oss vilken väg vi ska gå och vad vi ska göra.
Jeremiah 42:3

Världen idag

Mannen som angrep Israel – vill radera landet från kartan

Han anses vara hjärnan bakom en rad terrorattacker mot judiska mål och vara den som gav order om missilangreppet på Israel nyligen. Qassem Soleimani har avancerat till Irans mäktigaste militäre ledare och säger sig vilja "radera" Israel från kartan.

Nyheter · Publicerad 17:05, 28 maj 2018

Nyligen blev israeliska militärbaser på Golan angripna av 20 raketer som avfyrats från den syriska sidan av gränsen. Fyra av raketerna sköts ner av det israeliska järnkupolsystemet, medan 16 raketer landade på den syriska sidan.

Att raketlarmet ljuder på Golan är inte ovanligt, men i motsats till tidigare tillfällen berodde det den här gången inte på intern syrisk krigföring eller raketer från en av de många krigförande miliserna. Enligt den israeliska militären, var det iranska Revolutionsgardets Qud-styrka i Syrien som stod bakom ett målinriktat angrepp.

I efterhand har Syriens president, Bashar Assad, försökt att distansera sig från angreppet på de israeliska militärbaserna. Amerikanska Fox News citerar europeiska källor som hävdar att besluten om att angripa Israel togs av det iranska revolutionsgardets kommendant i Syrien, Qassem Soleimani, utan att han hade informerat Assad eller fått hans samtycke. 

Qassem Soleimani är en av de mest framträdande och inflytelserika militära ledarna i dagens Iran. Han är involverad i iransk militär aktivitet i en rad länder – inklusive Syrien, Irak och Afghanistan – och han är dessutom en förtrolig vän till Irans högsta ledare, Ali Khameini. 

Den 61 år gamla fembarnspappan ger inte många intervjuer till iranska medier. Det överlåter han till politikerna, som han för övrigt har liten respekt för. Han har ingen religiös utbildning, men enligt tidningen Haaretz började han i ung ålder att arbeta som byggnadsarbetare – för att betala av en skuld på 100 dollar till den tidigare härskaren, shahens, regering. Detta för att kunna få en inkomst till sin fattiga familj. Senare ska han ha jobbat för vattenverket i staden Kerman.

Det finns inga rapporter på att han deltog i demonstrationerna som störtade shahen 1979, men efter den islamska revolutionen gick han med i Revolutionsgardet, en militärstyrka som är separerad från den ordinarie armén. 

Han kämpade i kriget mot Irak från 1980 till 1988, och tack vare hans strategiska tänk och ledarskap, jobbade han sig uppåt i graderna och blev ledare för Qud-styrkorna 1998. Dessa styrkor opererar utanför Iran för att öka landets inflytande och för att sprida den islamska revolutionen. Bland annat stöttar Qud-styrkorna Hizbollah i Libanon och Hamas i de palestinska områdena.  

Även om han endast har sex veckors militär utbildning, räknas han enligt Haaretz som den mest inflytelserika personen i Revolutionsgardet. Han ska ha mer makt än den högsta ledaren, Mohammad Ali Jafari.

Soleimani har kopplats till en rad angrepp på israeliska och judiska mål världen över. Han ska bland annat ha varit delaktig i planeringen av bombningen av det judiska centret i Buenos Aires 1994, angreppet på en israelisk turistbuss i Bulgarien 2012 och för försöket att skicka 50 ton med vapen till palestinska myndigheter 2002. 

I februari i år talade han vid ett firande i Teheran i samband med tioårsdagen av likvideringen av hizbollahledaren Imad Mughniyeh, som ledde rörelsens internationella terrornätverk. 

Likvideringen blev mest troligt utförd av israeliska Mossad, och enligt The Times of Israel ska Soleimani ha sagt att ett passande straff är att radera ”den sionistiska enheten” (Israel) från kartan. Uttalandet togs väl emot i islamistiska kretsar i Iran, där han räknas som en nationalhjälte, och där han av många bara kallas för ”revolutionens levande martyr” – en titel han tilldelades av Ali Khameini. 

Efter det iranska angreppet mot Golanhöjderna svarade den israeliska armén med angrepp på tiotals militära mål i Syrien – mål som enligt Israel tillhört det iranska Revolutionsgardet. Det israeliska angreppet omtalades som den största israeliska militäraktionen i Syrien sedan Yom Kippur-kriget 1973. 

Trots det ovanligt starka angreppet, som förstörde merparten av Irans infrastruktur i Syrien, tvivlar israeliska experter på att den iranska regimen kommer att förändra planerna på en allt starkare närvaro i landet. 

Islamiska revolutionsgardet

Den islamska revolutionens väktares armé är en iransk militärorganisation som grundades av ayatollah Ruhollah Khomeini 1979.

Medan Irans ordinarie militärstyrkor försvarar landets gränser och upprätthåller inre ordning, är avsikten med Irans revolutionsgarde att beskydda och utbreda Irans islamska system.

Kanal 10 vädjar om ökat ekonomiskt stöd

Media. Den svenska tv-kanalen Kanal 10 står inför en tuff ekonomisk utmaning och behöver få in... lördag 28/1 18:00

Dags att tänka till kring våra församlingsstrukturer

Ledare Debatten som pågår gällande kyrkans förhållningssätt till samkönade relationer rymmer många... fredag 27/1 00:10