Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Mannen bakom välkomstskylten gjorde ”genusmedveten” bok

Johan Adolfsson, som är ansvarig för Gävles välkomstskylt, är en av upphovsmännen till en bok om att välja ”genusmedvetna” och ”inkluderande” bilder. Han har också visat att han är starkt kritisk till SD.

Nyheter · Publicerad 16:40, 5 mar 2019

”Bilder som förändrar” är namnet på den bildhandbok som ska hjälpa kommunens verksamheter att välja bilder som är ”genusmedvetna” och ”inkluderande”. Ansvarig utgivare för boken är Johan Adolfsson som ligger bakom skylten som hälsar bilister välkomna till Gävle.

I boken står det att Gävle inte ska ”prångla ut könsstereotypa bilder”, utan se till att personer som går utanför normen syns. Som grund för boken har författarna räknat hur många män och kvinnor som har synts på bilder i kommunens material och analyserat hur de framställs.

Upphovsmännen vill att bilder på exempelvis homosexuella par, transpersoner och muslimer ska bli vanligare.

Med detta vill Johan Adolfsson inte bara spegla verkligheten, utan dessutom påverka den.

– Vi ska inte skildra världen som den är i dag, utan som att vi vill att den ska se ut, sade han i en intervju med kommunens egen tidning förra året.

Johan Adolfsson har på sin privata Facebooksida visat att han är kritisk till SD. Bland annat har han skrivit att den som röstar på SD nog är ” dum i huvudet” och delat en bild där Jimmie Åkesson i princip jämförs med Hitler.

Då han får en fråga om saken påpekar han att det är hans personliga konto och att det inte har något med hans tjänsteutövning att göra.

Valdeltagandet avgör inriktning

Israelkommentar Det är uppenbart att valdeltagandet avgör valen i demokratiska nationer, men i Israel är procentandelen som röstar särskilt avgörande. Detta beror på...

Sötpotatis – en gröda med svensk potential

Visst älskar sötpotatisen värme, men kan Kanada så kan vi. Den svenska sötpotatisen har potential, enligt Sveriges lantbruksuniversitet.