Föreningen ”Demokrati utan gränser” samlade på fredagen ett trettiotal åhörare på Mynttorget, ett stenkast från riksdagen. Föreningen är den svenska grenen av en växande rörelse som även finns i Schweiz, Tyskland och Kenya. En av grundbultarna i rörelsen är att man vill verka för ”demokrati på global nivå”.
Ekonomisk globalisering, digitalisering och klimatförändringar kräver ett nytt grepp, sade den tidigare diplomaten och demokratiutredaren Olle Wästberg (L).
Fler avgörande beslut måste fattas på internationell nivå, menade han. Och att öppna för ett världsomspännande parlament – i anslutning till FN – kan enligt Wästberg vara ett steg mot mer demokrati i aukoritära stater.
Den socialdemokratiska EU-parlamentariken Evin Incir sade att hon ser en värld som brinner på grund av konflikter och olika konsekvenser av klimatförändringar. Här måste man agera, menade hon.
För att få verklig effekt måste bindande beslut ske både på regional och global nivå, sade hon.
Hon tog situationen i Rojava i Syrien som ett konkret exempel på varför att hon tror på ett världsparlament.
På en direkt fråga om det finns några demokratiska problem med ett väldsparlament tar hon återigen situationen i Syrien som ett exempel.
– Vi har andra globala utmaningar nu än tidigare, det kräver andra angreppssätt, menar hon.