Men Herrens ögon ser till dem som vördar honom, till dem som hoppas på hans nåd,
Psaltaren 33:18

Världen idag

Många varnar för ogenomtänkt AI

Sverige bör gå i täten för att EU tar en djupgående diskussion om artificiell intelligens (AI), och för att sätta upp ramar för utvecklingen. Det sade digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP) vid ett seminarium i Almedalen om den teknik som många menar rusar fram blint just nu. – Forskningen i dag sker främst inom privata företag som vill operera så fritt som möjligt, varnade vetenskapsjournalist Maria Borelius.

Nyheter · Publicerad 10:34, 5 jul 2018

Regnet hade just överraskat Almedalsbesökarna när Newmaninstitutet och tidskriften Signum inledde sitt seminarium i den katolska församlingens trädgård i centrala Visby på måndagen.

Men orosmolnen skockades även under tältets tak, där en initierad panel vände och vred på den nya teknikens risker och möjligheter.

Temat AI, artificiell intelligens, är hett i Almedalen, och finns med i rubriken för 77 av 4 371 föranmälda seminarier

– Frågeställningen finns i varje gathörn. Men oftast har man ett funktionellt perspektiv, på hälsa eller försäljning, och bara snuddar vid andra frågor, sade teologen Fredrik Heiding.

Han slog ett slag för allt det goda som kan göras med hjälp av AI, som att diagnosticera patienter på distans, eller underlätta för unga människor i flyktingläger att utbilda sig.

Även Googles Sara Övreby lyfte fram fördelarna med AI, inte minst inom vården.

– Vi är medvetena om att man måste ha en eftertänksam hållning, och Google har sagt att man jobbar med AI på ett sätt som ska gagna samhällsnytta och mänskligheten, sade hon.

Men oron för att utvecklingen ska skena, hota människors personliga integritet och på sikt sudda ut gränsen mellan människa och maskin, dominerade.

– Till skillnad från vad som gäller för medicintekniken och biotekniken så finns det i dag inget ramverk som ställer krav på techföretagen. Jag är allvarligt oroad för att det talas så lite om AI, och att man inte tar chansen att rikta den här kraften, sade vetenskapsjournalisten Maria Borelius.

Ett föredöme såg hon i den typ av självreglering som biotekindustrin beslutade om 1975.

– Vi behöver samma sak nu, sade hon.

Digitaliseringsminister Peter Eriksson delade i stort hennes oro.

– Jag tror inte man kan stoppa utvecklingen, men det är inte för sent att styra den, sa han.

– Jag menar att EU och Sverige borde ta mer ansvar och kräva avtal om utveckling och användning av tekniken. Att EU kan vara drivande också på ett globalt plan såg vi när det handlade om dataskyddsförordningen.

Bara någon dag efter seminariet kom ett liknande, fast mer ödesmättat, vädjande från Dunja Mijatovic, Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter.

"Artificiell intelligens kan förstärka våra möjligheter att leva det liv vi önskar. Men den kan också förstöra dem. Därför krävs stränga regleringar för att förhindra förvandlingen till ett modernt Frankensteins monster", avslutar hon ett dokument som efterlyser mellanstatligt samarbete, standarder och regleringar på området.

Vi är medvetena om att man måste ha en eftertänksam hållning, och Google har sagt att man jobbar med AI på ett sätt som ska gagna samhällsnytta och mänskligheten.

Anklagelserna mot Bibeln måste bemötas och tas på allvar

Ledare I mer än två hundra år har kristen tro utsatts för kritik – inifrån den kultur som själv är ett... lördag 29/1 00:10

Liberala demokrater pressade inför höstens mellanårsval

Ledare Nästan varje USA-president brukar möta sitt första mellanårsval i motvind. Man lovade stort i... fredag 28/1 00:10

Släpp in Jesus att värma dig på köldsöndagen

Omöjligt vara både kall och varm som kristen lördag 29/1 00:00

Antalet platser på iva blir allt färre i Sverige

Sjukvård. Antalet intensivvårdsplatser i Sverige fortsätter att minska och kritiska röster talar bland annat... fredag 28/1 16:51

Regeringen: Sök upp familjer där barnen inte går i förskola

Politik. Det ska bli tvingande för alla kommuner att bedriva verksamhet där man söker upp och påverkar... fredag 28/1 13:00

Teater, helande och omvändelse

Missionsglimten Här kommer en hjärtlig hälsning från Kroatien. Nu är julhögtiden nästan slut – på riktigt. För oss... lördag 29/1 00:00

Grattis till doktorshatten, prins Daniel!

Ledare Prins Daniel har utsetts till hedersdoktor vid Karolinska institutet i Stockholm för sina stora... fredag 28/1 00:00

Senaste nytt

    Planen som skapar en palestinsk stat utan att följa några avtal

    Israelkommentar Oslo-avtalen var de fredsavtal som Israel och PLO slöt under 1990-talet, vilka ledde fram till...

    Släpp in Jesus att värma dig på köldsöndagen

    Omöjligt vara både kall och varm som kristen
    Följ Världen idag i sociala medier