Världen idags Youtube-kanal har nu passerat över fyra miljoner visningar på Youtube sedan starten. Ett program som har fått många visningar är det senaste avsnittet av den populära programserien Hotspot. Där deltog Jan Blomgren, professor i tillämpad kärnfysik, och det tidigare MP-språkröret Maria Wetterstrand, vd för Miltton Europe som jobbar med rådgivning kring miljö- och hållbarhetsfrågor, för att diskutera elkrisen.
Bland annat sade Jan Blomgren att vi ännu inte sett de allra högsta elpriserna.
– Sedan kriget började har Ryssland faktiskt levererat gas. Vi har ännu inte sett vad det innebär om han stänger kranen helt och hållet, sade Jan Blomgren i programmet som spelades in strax innan Putin gjorde precis det; vred åt gaskranen till Europa.
Han kallade dessutom sig själv för en ”dysterkvist” och berättade om hur man nu i Tyskland kan binda sitt elpris för ett högt kilowattpris.
– Vi ligger så nära Tyskland att det är stor risk att vi får in de här priserna åtminstone i Skåne och södra Sverige, menade han.
Jan Blomgren har räknat på hur två vuxna med heltidsjobb, två barn och en genomsnittlig villa skulle drabbas om de tvingades betala en elräkning på 25 000 kronor, vilket skulle kunna bli fallet framöver i värsta fall.
– Då är de under existensminimum. Vi kan alltså hamna i en sådan situation inom bara några månader att stora delar av befolkningen hamnar under existensminimum, bara på grund av elräkningen, menade han.
Maria Wetterstrand delade den dystra bilden.
– Det är en oroande situation, och lägg därtill livsmedelspriserna, sade hon.
I programmet diskuterades också kärnkraft samt lösningar för hur el kan lagras, varpå Jan Blomgren påpekade att man egentligen inte kan lagra el, utan att det handlar om att man tillverkar något som i sin tur kan generera el.
– Jag kan se hyfsade möjligheter för korttidslagring – en kvart eller en timme – medan lagring över året, vi har massor att spara från sommaren till vintern, förefaller mindre realistisk, sade han.
Han hänvisade därefter till en uträkning som han gjort gällande lagring av el i batterier.
– Hela världsproduktionen av litiumbatterier 2021 skulle räcka till att lagra Sveriges el i två dygn. Det kan vi klara en tillfällig smocka med, men vi kan inte lagra över året, sade han.