Ni otrogna, vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Den som vill vara vän med världen blir fiende till Gud.
Jakobsbrevet 4:4

Världen idag

Många söker sig till kyrklig mark på Alla helgons dag

En ström av besökare väntas besöka kyrkogårdar och kyrkor under Alla helgons dag som infaller på lördag.

– Sorg och död föder längtan efter kyrkans budskap om tro och hopp, menar Hans Wolfbrandt, kyrkoherde i Lysekils församling.

Nyheter · Publicerad 16:00, 5 nov 2021

På lördagen kommer människor runt om i Sverige att besöka kyrkor och kyrkogårdar där nära och kära har sin sista vila. Hans Wolfbrandt vet inte säkert om fler människor än tidigare går in i kyrkorna, men säger att antalet besökare på landets kyrkogårdar ökat under de senaste åren.

– Ute på kyrkogården möter vi många människor. Bara här i Lysekil kommer det flera hundra under allhelgonahelgen, säger han.

Under allhelgonahelgen bjuder många av landets kyrkor in sörjande människor till minnesgudstjänst för dem som avlidit under det senaste året. Det arrangeras musikgudstjänster där ord och toner förkunnar det kristna hoppet om evigt liv. Människor möts på kyrkogårdar i samband med att man dekorerar nära och käras gravar med tända ljus och kransar.

I sitt uppdrag som präst har Hans Wolfbrandt under åren märkt hur sorg kan öppna upp människors inre till reflektion och samtal om existensiella frågor.

– I dödens närhet funderar man över sina prioriteringar om vad som egentligen är viktigt i livet. Man omvärderar. Människan är en evighetsvarelse som bär på ett inre hopp, säger han.

Sorg har ibland lett till att människor fått en återupprättad eller ny kontakt med Gud, berättar han.

– Jag har sett när sörjande kommit tillbaka till kyrkan och sedan stannat kvar där.

Den som inte har möjlighet eller vill besöka en kyrka erbjuds digitala alternativ.

”Vi behöver ge varandra utrymme att sörja och sakna, men också skapa plats för vila och det i livet som ger glädje och hopp. Du kan också välja att minnas nära och kära genom att tända ljus hemma och ha kontakt med närstående, tända ett digitalt ljus på bönewebben eller delta i en digital minnesgudstjänst”, skriver Svenska kyrkan på sin webbsajt.

I dödens närhet funderar man över vad som är viktigt i livet.

Allhelgona

• Alla helgons dag infaller på lördag den 6 november och är en allmän helgdag i Sverige. Då väljer många att besöka kyrkogårdar och gudstjänster och man minns och sörjer särskilt nära och kära som lämnat jordelivet.

• Historiskt har kyrkan också lyft fram de troende som gått före och de martyrer som fått ge sina liv för tron på Jesus.

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10

LRF: Minska vildsvinsstammen med 90 procent

Djur. Minska vildsvinsstammen med 270 000 djur till 30 000. Det begär Lantbrukarnas riksförbund (LRF) och... torsdag 28/9 22:00

Skyttedals drogutspel blev hennes fall

Ledare Många höjer förstås på ögonbrynen över att en europaparlamentariker som Sara Skyttedal (KD) väljer... fredag 29/9 00:00