Innan bergen blev till och du skapade jorden och världen, från evighet till evighet är du, Gud.
Psaltaren 90:2

Världen idag

Många smittade av covid-19 efter första vaccindosen

Drygt 15 200 personer i Sverige har smittats med covid-19 trots att de fått sin första dos av vaccinet. De flesta smittades dock innan vaccinet börjat skydda. Av dem som fått båda doserna vaccin är det 67 personer som har dött med covid-19.

Nyheter · Publicerad 08:00, 7 maj 2021

Inget vaccin skyddar till hundra procent, uppger Folkhälsomyndigheten, som använder ordet genombrottsinfektion för personer som smittats trots att de redan vaccinerats. Att en person är smittad behöver inte betyda att hon eller han fått några symptom, och kan bero på att man provtagits av annat skäl.

De allra flesta av dessa fall bland vaccinerade – drygt 9 200 – har konstaterats inom tre veckor efter den första dosen, då vaccinet ännu inte anses ha hunnit ge ett skydd.

Av de totalt över två miljoner personer som fått minst en dos vaccin har 0,3 procent, eller 5 942 personer, konstaterats ha covid-19 minst tre veckor efter sin vaccination. Av dessa har 20 personer fått intensivvård och 187 personer har avlidit med covid-19, skriver Läkartidningen.

Det framgår inte vilket vaccin personerna som smittats tagit.

Biverkningar av vaccinet har rapporterats från samtliga tre vaccin som ges i Sverige.

Till och med den 28 april hade det inkommit 29 465 rapporter om misstänkta biverkningar för vaccinerna, varav 19 089 för Astra Zenecas, 7 932 för Pfizers och 1 780 för Modernas vaccin.

Om frikyrkan och samkönade relationer

Ledarkrönika Debatten har gått hög sedan Joel Halldorfs text i Expressen om att frikyrkan fullt ut bör acceptera... torsdag 17/6 00:10

Majoritet vill fälla regeringen Löfven

Regeringskris. Fyra partier tänker rösta för att fälla statsminister Stefan Löfven och hans regering i en... torsdag 17/6 16:00

Vårtecken för oföddas rätt till liv en utmaning till Sverige

Ledare Det finns tecken som låter ana en växande förståelse för kritiken mot abortsituationen i världen.... torsdag 17/6 00:10

Fortsatt stöd för Israels regering från kristna Israelvänner

Israelkommentar Efter tolv år med Benjamin Netanyahu vid makten svors på söndagskväll en ny regering in i det...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier