Innan bergen blev till och du skapade jorden och världen, från evighet till evighet är du, Gud.
Psaltaren 90:2

Världen idag

Många lokala samlingar under årets nationaldagsbön

Under nationaldagen genomfördes en lång rad bönesamlingar i form av möten, vandringar, MC-turer och bön via Zoom. Omkring 15 000 personer beräknas ha sett Sverigebönens tv-program.

Nyheter · Publicerad 08:00, 11 jun 2021

I år inföll Sveriges nationaldag på en söndag och dessutom sammanföll den med att alla kyrkor kunde öppnas igen. Ändå hölls 183 registrerade bönemöten i 132 kommuner den 6 juni. Förutom dessa möten pågick bön i 26 av de städer som ingår i visionen 100 städer.

80 procent av samlingarna genomfördes i form av bönevandringar, berättar Sverigebönens inspiratör Patrik Sandberg.

I Köpingsvik arrangerades en MC-bönetur, i Borås deltog nästan alla kyrkor i bönen på Ryssby klint, i Göteborg hölls stora samlingar på tre platser, i Visby bad man från Almedalens scen och i Eslöv utanför stadshuset. Vid korset i Hassela samlades ett 30-tal personer. Sverigebönen hade även bön och lovsång live via Zoom.

Omkring 15 000 personer beräknas ha sett organisationens tre timmar långa tv-program på söndagskvällen, som samsändes live av Himlen TV7 och Vision Sverige. Programmet leddes av Patrik Sandberg, Sverigebönens ordförande David Ekerbring, Himlen TV7:s kanalchef Daniela Persin och Vision Sveriges Irene Andersson.

Årets tema var ”Hopp för denna nation tillsammans”.

– Vi bad mycket om enhet och samarbete, säger Patrik Sandberg som var en av programledarna.

Inför bönen hade arrangörerna fått ett profetiskt ord om tre stenar som behövde tas bort från kristenheten i Sverige: otro, oförlåtelse och dömande.

– Det handlar även om att kyrkor ibland dömer varandra i stället för att samarbeta. Vi hade en bekännelsestund då vi gick ner på knä, bekände detta som synd och uppmanade tittarna att göra detsamma.

Bönen under kvällen leddes av bland andra Johnny Foglander, Olof Edsinger och två unga ledare från organisationen Agape Shine. Petrus och Jenny Eurell ledde lovsången i studion, med en nyskriven sång till Sverige.

Genom videohälsningar delade flera ledare vad som hänt på deras ort under visionen 100 städer. I Mjölby har den resulterat i ett helt unikt samarbete mellan alla kyrkor i staden och omkringliggande regioner. I Sala har det blivit enhet mellan alla kyrkor, som har börjat samtala om att jobba mer ihop.

– Vi tycker att det är bönesvar. I Uppsala har elva kyrkor redan börjat planera för sin kampanjdag i slutet av augusti. Det är unikt för Uppsala, menar Patrik Sandberg.

Nu fortsätter satsningen 100 städer med bön och evangelisation i Falköping den 10 juni. Mölnlycke, Nässjö, Bålsta, Härnösand och Enköping står på tur under de närmaste dagarna därefter.

Nyligen gjorde polisen ett stort tillslag mot den organiserade brottsligheten i i Sverige, i samarbete med bland andra FBI. Det har förhindrat ett tiotal mord. Har ni haft mycket bön för den kriminella världen?

– Ja det har vi. Under en lång period har vi bett specifikt för gängledarna och vi tackar Gud för att han rör om i den här grytan.

Vi bad mycket om enhet och samarbete.

Om frikyrkan och samkönade relationer

Ledarkrönika Debatten har gått hög sedan Joel Halldorfs text i Expressen om att frikyrkan fullt ut bör acceptera... torsdag 17/6 00:10

Majoritet vill fälla regeringen Löfven

Regeringskris. Fyra partier tänker rösta för att fälla statsminister Stefan Löfven och hans regering i en... torsdag 17/6 16:00

Vårtecken för oföddas rätt till liv en utmaning till Sverige

Ledare Det finns tecken som låter ana en växande förståelse för kritiken mot abortsituationen i världen.... torsdag 17/6 00:10

Fortsatt stöd för Israels regering från kristna Israelvänner

Israelkommentar Efter tolv år med Benjamin Netanyahu vid makten svors på söndagskväll en ny regering in i det...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier