Därför ska allt som ni sagt i mörkret höras i ljuset, och det som ni viskat i örat i enrum ska ropas ut på taken.
Lukas 12:3

Världen idag

Många kände igen sig i artikel om ensamhet

Många personer har hört av sig till Gitten Öholm och berättat att de känner igen sig i den ensamhet som hon nyligen beskrev i en artikel i Världen idag. Nu efterfrågar Gitten krafttag mot ensamheten i våra kyrkor. – Vi måste bryta världens tankesätt, säger hon.

Nyheter · Publicerad 06:00, 18 okt 2019

Att det inte är enkelt att bli ensam efter ett liv med en livskamrat berättade Gitten Öholm, änka till tv-profilen Siewert Öholm, i en intervju i Världen idag den 17 september.

I artikeln vittnade hon bland annat om att ensamheten inte bara är påtaglig i hemmet, utan även i kyrkan.

Nu berättar Gitten Öholm att hon har fått stor respons på artikeln då personer i liknande situationer har hört av sig till henne.

– Folk har ringt, sms:at och skrivit på Facebook. Några kom till och med fram till mig på ett tåg och berättade att de hade läst artikeln, säger hon.

Personerna som har hört av sig har beskrivit egna, eller anhörigas, tragiska erfarenheter av ensamhet.

– En kvinna som blev änka för ett tag sedan berättade att hon hade slutat gå till kyrkan. Hon tyckte att det var bättre att vara ensam i hemmet än att vara ensam där, säger Gitten.

En annan person, som hade genomgått en skilsmässa, berättade att han inte längre blev inbjuden till några middagar eller andra tillställningar.

Även unga personer kan, enligt Gitten, känna ensamhet i kyrkan.

– Vilka ogifta 25–30-åringar går på en gudstjänst om de inte vet någon vän som ska gå? frågar hon sig.

Gitten Öholm menar att kristna i Sverige har blivit influerade av individualismen och sekulariseringen.

– Vi har fått in den här världens tankesätt i kyrkan. Det måste vi bryta! säger hon.

Enligt Gitten är det här ingen liten fråga, utan en viktig andlig strid. Medan djävulen vill se ensamhet och isolering, vill Gud se gemenskap och enhet, påpekar hon.

När Världen idag intervjuar Gitten befinner hon sig i Israel, och även om hon inte är någon expert i frågan så menar hon att det är en annan gemenskap där.

– Det är så speciellt att se när de firar sabbat här. Familjerna håller samman, och är du ensam så är du fortfarande en del av familjen, säger hon.

Häromdagen var hon på Saligprisningarnas berg och slogs då av hur Jesus mötte människorna som en herde. Gitten skulle önska att pastorer och präster i Sverige blev ännu mer lika Jesus på den här fronten.

– Det är herdeskapet som gör att man känner sig sedd, säger hon.

Hur ska vi då bryta världens tankesätt i våra församlingar?

För det första gäller det att bli medveten om problemet, menar Gitten.

För det andra behöver vi komma tillbaka till kärnan i tron, menar hon.

– Vi är så inne i ekorrhjulet med aktiviteter både hemma och i kyrkan att vi nästan glömmer vad vår tro är baserad på. Vi behöver bli mer Kristuslika och låta gudsordet prägla oss så mycket att det är vår gemensamma nämnare.

I stället för att prata om trädgård och familjeliv vid fikabordet kan våra samtal få ett helt annat djup, menar hon.

Slutligen påpekar Gitten att vi måste låta den helige Ande bryta ner världens tankesätt och påverka oss med sina tankar.

– Vi måste tillbaka till den första kärleken. Vi måste inse att vi inte lever för oss själva, utan för andra.

En kvinna som blev änka för ett tag sedan berättade att hon hade slutat gå till kyrkan. Hon tyckte att det var bättre att vara ensam i hemmet än att vara ensam där.

En skridskolegend har fått gå hem

Ledare Skridskolegenden Jonny Nilsson berättade i ett reportage i Världen idag (våren 2021) om hur hans... fredag 24/6 00:00

Ny vapenlag redo att klubbas i USA

USA. Tuffare bakgrundskontroller och större möjlighet att neka personer som dömts för våld i nära... måndag 27/6 10:00

Segregationen ökar i hela landet

Rapport. Segregationen ökar och allt fler människor bor i utsatta områden, visar en ny rapport från Delmos,... måndag 27/6 07:00

Skolor ska få hjälp att förebygga våld

Våldsdåd. På kort tid har Sverige skakats av flera våldsdåd i skolmiljö. Nu vill regeringen stärka säkerheten... söndag 26/6 18:00

Svaret på vår djupaste längtan finns hos en enda person

Krönikor För några år sedan satt jag på tunnelbanan på väg till bibelskolan där jag studerade. I varje... torsdag 23/6 00:10

Tryck från hbtq-grupper kräver vaksamhet hos församlingen

Ledare Slutna grupper på Facebook arbetar aktivt för att undergräva den bibliska synen på homosexualitet.... torsdag 23/6 00:10

WHO i krismöte om apkoppor

Smitta. Med anledning av den snabba spridningen av apkoppor kommer Världshälsoorganisationen WHO under... söndag 26/6 12:00

Kommer vi att känna igen varandra i himlen?

Mot väggen I Bibeln står det ju att vi i himlen kommer att vara som änglarna (Matt 22:30). Betyder det att vi...

Gärna blomsterkrans – men spola nubben i slasken

Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Midsommarhelgen närmar sig och därmed den ljusaste tiden och den ljusaste natten på året. Nu sitter...
Följ Världen idag i sociala medier