Vem har jag i himlen utom dig? Och har jag dig, söker jag inget på jorden.
Psaltaren 73:25

Världen idag

Många judar lämnar hamnstaden Odessa

Rysslands president Vladimir Putin hävdar att Ukraina måste ”avnazifieras”. Men kriget driver Ukrainas judar på flykten - en av dem landets enda kvinnliga rabbin, rysk-födda Julia Gris från hamnstaden Odessa.

Nyheter · Publicerad 07:00, 5 apr 2022

Odessa i södra Ukraina har hittills inte utsatts för några omfattande attacker från Ryssland, även om dess läge är strategiskt, inte långt från pro-ryska Transnistrien i Moldavien.

Men på söndagen förstörde ryska högprecisionsrobotar ett oljeraffinaderi samt tre lagringsanläggningar för bränsle och smörjmedel i Odessa, enligt Dagens Nyheter.

Många av stadens invånare har redan tagit det säkra för det osäkra och flytt landet. I början av mars evakuerades bland annat 120 judiska pojkarna från ett barnhem i Odessa.

Även rabbinen Julia Gris, som en gång flyttade från Ryssland till Ukraina, har lämnat Odessa. För Times of Israel berättar hon om hur hon och dottern gått till fots delar av vägen till den polska gränsen.

Nu har hon siktet ställt på Storbritannien, och vet inte om hon någonsin kommer att återvända till Ukraina.

– Jag vet inte när jag kommer att kunna återvända, eller om jag kommer att göra det alls, säger hon till Times of Israel, och berättar att hennes mor, som bor i Ryssland, vägrar att tro att Moskvaregimen gått till attack mot Ukraina.

– Jag fick förklara att jag kunde höra flyglarmet och bomberna själv.

I ett reportage från Odessa skriver Dagens Nyheter om hur det judiska arvet fortsatt att prägla hamnstaden, som hade en stor judisk befolkning före andra värlskriget.

Under kriget ockuperades Odessa av rumänska trupper som var allierade med Nazityskland. Ockupationsmakten pekade ut stadens judar och ”bolsjeviker” som skyldiga till ett bombdåd i oktober 1941, vilket ledde till mordet på 35 000 judar - Massakern i Odessa.

Sedan dess har Ukraina utvecklats till en säkrare plats för judar än många andra länder i det forna östblocket. Endast fem procent av den ukrainska befolkningen uppger att de inte accepterar judar som medborgare, skriver DN. Att jämföra med 18 procent i Polen eller 22 procent i Rumänien, enligt statistik från Pew.

Nu förstörs det judiska samhälle som byggts upp efter kriget. Odessa-rabbinen Avrahamn Wolff säger till DN att mindre judiska församlingar troligen försvinner för gott från Ukraina.

– De flesta rabbiner som flyr från mindre städer i Ukraina till Israel eller USA har inte för avsikt att komma tillbaka, säger han till DN.

– För det kommer ändå inte finnas något judiskt liv kvar att återvända till.

I Ukraina finns en av världens största judiska grupper, cirka 200 000 personer, uppger Times of Israel.

Bara från Odessa uppskattar rabbinen Avrahamn Wolff att 10 000 av 25 000 invånare med judisk bakgrund har gett sig av.

Natobeslut kan få oväntad effekt på riksdagsvalet

Ledare Medborgarna har fått en lektion i hur den politiska makten fungerar i Sverige. Efter en sluten... onsdag 18/5 00:10

Pressade abortliberaler framför radikala förslag

Abort I USA riktas nu skarp kritik mot president Joe Biden sedan Vita Huset, enligt kritiker, uppmuntrat... onsdag 18/5 15:00

Nässprej mot PTSD utvecklas i Israel

PTSD. Ett nytt medicinskt nässprej för behandling av posttraumatisk stress har framtagits av israeliska... onsdag 18/5 12:00

Krav på abort för ukrainska kvinnor – väcker motstånd

Abort. Ukrainska kvinnors tillgång till abort har seglat upp som en prioriterad fråga för flera... onsdag 18/5 07:00

Terrorister dödade journalisten

Israelkrönika Något som alla insatta och sanningssökande personer borde kunna enas om är att den... onsdag 18/5 00:10

Nyhems förkunnare bör stå för bibeltrohet

Ledare Samtal är bättre än stängda dörrar. Att lyssna med respekt på motståndarens argument är viktigt.... onsdag 18/5 00:00

Senaste nytt

    Reaktionerna på Paludan illustrerar värderingsglapp

    Nyhetskommentar När jag satt på en parkbänk i Stadsparken i Borås ett par timmar innan Rasmus Paludan skulle dyka...
    Följ Världen idag i sociala medier