Därför ska allt som ni sagt i mörkret höras i ljuset, och det som ni viskat i örat i enrum ska ropas ut på taken.
Lukas 12:3

Världen idag

Många judar lämnar hamnstaden Odessa

Rysslands president Vladimir Putin hävdar att Ukraina måste ”avnazifieras”. Men kriget driver Ukrainas judar på flykten - en av dem landets enda kvinnliga rabbin, rysk-födda Julia Gris från hamnstaden Odessa.

Nyheter · Publicerad 07:00, 5 apr 2022

Odessa i södra Ukraina har hittills inte utsatts för några omfattande attacker från Ryssland, även om dess läge är strategiskt, inte långt från pro-ryska Transnistrien i Moldavien.

Men på söndagen förstörde ryska högprecisionsrobotar ett oljeraffinaderi samt tre lagringsanläggningar för bränsle och smörjmedel i Odessa, enligt Dagens Nyheter.

Många av stadens invånare har redan tagit det säkra för det osäkra och flytt landet. I början av mars evakuerades bland annat 120 judiska pojkarna från ett barnhem i Odessa.

Även rabbinen Julia Gris, som en gång flyttade från Ryssland till Ukraina, har lämnat Odessa. För Times of Israel berättar hon om hur hon och dottern gått till fots delar av vägen till den polska gränsen.

Nu har hon siktet ställt på Storbritannien, och vet inte om hon någonsin kommer att återvända till Ukraina.

– Jag vet inte när jag kommer att kunna återvända, eller om jag kommer att göra det alls, säger hon till Times of Israel, och berättar att hennes mor, som bor i Ryssland, vägrar att tro att Moskvaregimen gått till attack mot Ukraina.

– Jag fick förklara att jag kunde höra flyglarmet och bomberna själv.

I ett reportage från Odessa skriver Dagens Nyheter om hur det judiska arvet fortsatt att prägla hamnstaden, som hade en stor judisk befolkning före andra värlskriget.

Under kriget ockuperades Odessa av rumänska trupper som var allierade med Nazityskland. Ockupationsmakten pekade ut stadens judar och ”bolsjeviker” som skyldiga till ett bombdåd i oktober 1941, vilket ledde till mordet på 35 000 judar - Massakern i Odessa.

Sedan dess har Ukraina utvecklats till en säkrare plats för judar än många andra länder i det forna östblocket. Endast fem procent av den ukrainska befolkningen uppger att de inte accepterar judar som medborgare, skriver DN. Att jämföra med 18 procent i Polen eller 22 procent i Rumänien, enligt statistik från Pew.

Nu förstörs det judiska samhälle som byggts upp efter kriget. Odessa-rabbinen Avrahamn Wolff säger till DN att mindre judiska församlingar troligen försvinner för gott från Ukraina.

– De flesta rabbiner som flyr från mindre städer i Ukraina till Israel eller USA har inte för avsikt att komma tillbaka, säger han till DN.

– För det kommer ändå inte finnas något judiskt liv kvar att återvända till.

I Ukraina finns en av världens största judiska grupper, cirka 200 000 personer, uppger Times of Israel.

Bara från Odessa uppskattar rabbinen Avrahamn Wolff att 10 000 av 25 000 invånare med judisk bakgrund har gett sig av.

En skridskolegend har fått gå hem

Ledare Skridskolegenden Jonny Nilsson berättade i ett reportage i Världen idag (våren 2021) om hur hans... fredag 24/6 00:00

Snart hålls årlig gudstjänst för Sveriges ofödda barn

Prolife. Den 3 juli hålls en gudstjänst i Holmstrand till minne av de barn som inte fått födas i vårt land.... lördag 25/6 18:00

Svaret på vår djupaste längtan finns hos en enda person

Krönikor För några år sedan satt jag på tunnelbanan på väg till bibelskolan där jag studerade. I varje... torsdag 23/6 00:10

Tryck från hbtq-grupper kräver vaksamhet hos församlingen

Ledare Slutna grupper på Facebook arbetar aktivt för att undergräva den bibliska synen på homosexualitet.... torsdag 23/6 00:10

Kommer vi att känna igen varandra i himlen?

Mot väggen I Bibeln står det ju att vi i himlen kommer att vara som änglarna (Matt 22:30). Betyder det att vi...

Gärna blomsterkrans – men spola nubben i slasken

Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Midsommarhelgen närmar sig och därmed den ljusaste tiden och den ljusaste natten på året. Nu sitter...
Följ Världen idag i sociala medier