Låt oss ge akt på varandra och sporra varandra till kärlek och goda gärningar.
Hebreerbrevet 10:24

Världen idag

En tredjedel av britter mellan 18 och 34 år hade följt en gudstjänst online, visar en undersökning. Bilden är från Liverpool Parish Church. Foto: Peter Byrne/AP/TT

Många icke-kyrkliga vänder sig till Gud mitt i krisen

”Unga leder återupptäckandet av tron”.

Så börjar artikeln i brittiska The Guardian som rapporterar om det kraftigt ökande intresset för digitala gudstjänster och bön under coronakrisen.

Nyheter · Publicerad 08:00, 6 maj 2020

The Church of England har i likhet med många andra samfund kunnat berätta om oväntat höga tittarsiffror på sina digitala gudstjänster. Och när kyrkan öppnade en telefonlinje för människor som ville få hjälp att be så forsade samtalen in. De första 48 timmarna ringde 6 000 personer in, skriver The Guardian.

En stor undersökning som gjorts på uppdrag av den kristna, evangeliska hjälporganisationen Tearfund pekar på liknande tendenser.

En tredjedel av unga vuxna mellan 18 och 34 år hade följt en gudstjänst online, totalt handlade det om 24 procent av befolkningen, enligt undersökningen. Och så många som en av fem av de som följt en digital gudstjänst under den senaste tiden uppger att de aldrig annars går till en kyrka.

Över hälften av de som svarat att de ber, 56 procent, instämmer i påståendet att bön förändrar världen och 66 procent tror att Gud hör när de ber.

Och det är, något oväntat för vissa, de unga som är mest aktiva i bön. Fler unga vuxna ber regelbundet än personer från 55 år och uppåt.

Undersökningen visar också att de mest frekventa böneämnena hos britterna under coronakrisen är familjen, följt av bön för vänner och tacksamhet till Gud. Många ber också för situationen i andra länder och nästan hälften av bedjarna uppger att de tror att bön för fattiga och utsatta gör skillnad.

Noterbart är även att fem procent av de tillfrågade säger att de aldrig bett tidigare, men börjat göra det sedan coronakrisen drog in.

– Det är uppmuntrande att se antalet människor i Storbritannien som ber under en så här utmanande tid. Vår erfarenhet på Tearfund är att bön och praktisk handling går hand i hand och båda är avgörande i vårt svar på kriser. När covid-19 nu fortsätter att öka runt om i världen uppmanar vi fler att be och agera, säger Ruth Valerio, talesperson på Tearfund, i ett pressmeddelande.

Utan apostlar saknas missionellt perspektiv

Ledare Nya testamentet beskriver de femfaldiga tjänstegåvorna i Kristi kropp: apostlar, profeter,... lördag 4/7 00:00

Vi behöver inte springa tills vi spyr.

Ungkrönika Ungkrönika. Jag har ofta svårt att göra saker till hundra procent. När jag spelade innebandy aktivt hade jag en... lördag 4/7 00:00

Nytt franskt styre ska presenteras på onsdag

Frankrikes regering avgår, meddelar det franska presidentämbetet i ett uttalande. Ersättare till... fredag 3/7 18:00

Kan vi synda utan att förlora frälsningen?

Mot väggen Kan en pånyttfödd kristen synda utan att förlora frälsningen? /Linda