Hela lagen uppfylls i ett enda budord: Du ska älska din nästa som dig själv.
Galaterbrevet 5:14

Världen idag

Många hemgrupper startades i Mellanöstern under pandemin

Kristna hemgrupper har haft stor framgång i både Egypten och Irak under pandemin. Det rapporterar organisationen Global Mission. I Irak har 28 grupper bildats i flyktinglägren – grupper som till stor del består av före detta muslimer.

Nyheter · Publicerad 19:00, 9 feb 2022

Under de senaste åren har IS framfart i Mellanöstern tvingat mängder av människor på flykt. Inte minst kristna. Tusentals personer finns nu i flyktingläger i norra Irak. Under 2021 fick Global Mission med pastorn Merzek Botros i spetsen möjlighet att komma dit med hjälpsändningar. Hjälp som går till såväl kristna, muslimer och yazidier som bor i lägren.

– När de ser att vår hjälp går till alla flyktingar och inte bara till de kristna ger det stor respekt. De aktar, respekterar och accepterar pastor Merzek för detta, säger Edoxia Botros på Global Mission.

Det förtroendet har även lett till att 28 grupper som tillsammans studerar Bibeln har bildats i flyktinglägren i Irak under föregående år.

– Fokus med grupperna är att nå ut med det kristna budskapet och presentera Jesus, säger Edo­xia till Världen idag.

Till en början möts grupperna i hemmen, men efter hand har de även större samlingar där flera grupper samlas i en gemensam lokal. Merzek Botros berättar att en stor del av personerna som kommer till hemgrupperna i Irak är före detta muslimer.

– Målet är att ha blandade grupper – där personer med kristen och muslimsk bakgrund är tillsammans, men det är inte helt enkelt i början. Efter ett tag brukar det dock gå bra, säger han.

Merzek Botros, som till vardags är pastor i den arabiska församlingen i Centrumkyrkan i Sundbyberg, har även ett stort upparbetat kontaktnät bland de kristna i Egypten. Även där har evangeliet haft stor framgång under pandemin. I södra delen av landet har 156 hemgrupper bildats under 2021, enligt Edoxia Botros. Det är olika grupper i små byar på landsbygden.

– Tanken är att de ska kunna studera Bibeln tillsammans där de befinner sig. De ska inte behöva bege sig långt hemifrån för att kunna göra det, säger Edoxia Botros.

– Fokus för oss i Global Mission är att nå de onådda. Vi fokuserar på människorna som finns i byar långt ifrån de stora städerna.

När de ser att vår hjälp går till alla flyktingar och inte bara till de kristna ger det stor respekt.

Drev mot Kronlid avslöjar maktelitens intolerans

Ledare Nu har arbetet börjat för våra nyvalda riksdagsledamöter. I måndags var det val till... torsdag 29/9 00:10

Viljan att ge sig till det som sker i församlingen

Ledarkrönika Samhällsproblemen är stora och de ska med rätta belysas, men jag vill här ägna några rader åt att... torsdag 29/9 00:05

Mississippi bäst i USA på att värna religionsfriheten

USA. Mississippi är den amerikanska delstat som bäst försvarar religionsfriheten och New York är den som... onsdag 28/9 22:00

Ny dokumentär förevigar Sean Feuchts lovsångsturné

USA. När de amerikanska myndigheterna försökte tysta lovsången under coronapandemin klev Sean Feucht... onsdag 28/9 13:00

Är du en soffpotatis eller en sättpotatis?

Bönekrönika torsdag 29/9 00:00

Gospelsångarna tillbaka där allt en gång började

Musik. Under 50 år har gospelkvartetten One way brothers från Närke underhållit med sång och musik i...

Ett svar på frågan om Israels styrka

Israelkrönika Många har frågat sig hur det judiska folket har kunnat bevaras som ett folk och en kultur under de...

Nya rön krävde ett alternativt sätt att förklara evolutionen

Skapelsetro (del 4/8). De flesta sekulariserade nutidsmänniskor anser att evolutionen är någonting fullständigt...
Följ Världen idag i sociala medier