Men var nu starka och låt inte modet falla, för ert arbete ska få sin lön.
2 Krönikeboken 15:7

Världen idag

Många firade Israels 70-årsdag på Öckerö

En glädjens fest i en fredad zon. Så kan man beskriva lördagens firande av Israels 70-årsdag på Nimbus Öckerö. Inga protestyttringar ägde rum och namnkunniga personer talade under dagen där över 400 judar och kristna firade tillsammans.

Nyheter · Publicerad 11:40, 25 apr 2018

Hela festdagen inleddes med en virtuos shofarsignal utförd av Salomon Helperin och ett tacktal till Israel av Annelie Enochson, vice ordförande i Vänskapsförbundet Sverige-Israel/väst och initiativtagare till festdagen. Talade gjorde också förbundets ordförande, EU-parlamentarikern Lars Adaktusson, och han hade glada nyheter till festdeltagarna: Vänskapsförbundet Sverige-Israel har ökat sitt medlemsantal med 800 sedan förra sommaren, något Adaktusson tolkade som ett tecken på att trovärdig opinionsbildning lönar sig.

I sitt tal rekapitulerade han sedan de krig nationen Israel fått utkämpa sedan starten 1948. Han minde om den fientlighet som omger landet men framhöll också de osannolika segrar krigen medfört.

–Trots detta har de byggt upp sitt land och trots detta ser vi där i dag Mellanösterns enda demokrati. I skärningspunkten mellan tyranni och demokrati får vi aldrig tveka och därför är stödet till Israel så viktigt, sa Lars Adaktusson.

Bland övriga talare var Susanne Sznajderman-Rytz från Wizo. Hon berättade bland annat  om hur organisationen hjälper fattiga flickor och pojkar i Israel att kunna hålla sin bar- och batmizvah, ett slags judisk konfirmation.

Anders-Petter Sjödin, präst i Partille, talade fängslande om sin märkliga väg till att börja älska Israel och det judiska folket, och trumpetaren Salomon Helperins musicerande var en verklig höjdpunkt. Men han drog också ner skrattsalvor när han med judisk humor förklarade sitt märkliga sätt att andas vid shofarblåsning.

Elidaskepparen Stefan Abrahamsson presen­terade sin tanke att segla till Israel, Ship to Israel, för att reparera Sveriges dåliga rykte där och utgöra en motvikt mot Ship to Gaza och Margot Wallström.

Även om dagen på Öckerö skedde utan angrepp och störningar fanns bland deltagarna en stor medvetenhet kring antisemitismens framfart i Sverige på senare år.

– Antisemitismen i vårt land Sverige är ett större problem än vi trott, sade Lars Adaktusson till Världen idag strax innan första mötet med de 400 Israelvänner som hade kommit till Nimbuskyrkan på Öckerö under festdagen.

– Vi behöver redan i asylprocessen börja påverka människor som kommer indoktrinerade med antisemitism. De behöver få ökad kunskap och utbildning, framhöll han.

Lars Adaktusson väckte tanken på att exempelvis erbjuda dem som får stanna i Sverige möjlighet att delta i utbildningsresor till koncentrationsläger.

– Den typen av resor som skolklasser gör borde verkligen prövas.

Trump befäste dag för livets helighet

USA. Donald Trump har utsetts till årets prolife-person av Operation Rescue, som skriver att han har... tisdag 19/1 16:27

Plötsligt där i skogen kändes mänskligheten lite mänskligare.

Gästkrönika Människan är en social varelse. Hon blir till i mötet med andra. Det visar de barn som fostrats av... tisdag 19/1 00:00

Trekejsarslag när tyska CDU ska välja en ny ledare i helgen

Nyhetskommentar Länge har det setts som Europas mäktigaste politiska parti. På lördag väljer Tysklands...