Herren ska bevara dig från allt ont, han ska bevara din själ. Herren ska bevara din utgång och din ingång, från nu och till evig tid.
Psaltaren 121:7-8

Världen idag

Mobilappar kan samla in mycket information om oss. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Många appar kan kartlägga våra liv

Kameran, mikrofonen och kontaktlistan har många appar åtkomst till utan att det krävs för att appen ska fungera. Det visar en undersökning som forskare vid Karlstads universitet gjort. Appar kan kartlägga vilka vi träffar och var vi befinner oss, påpekar de.

Nyheter · Publicerad 17:00, 9 nov 2019

Appar har mindre tillgång till privat information sedan dataskyddsförordningen GDPR började gälla i maj i fjol. Samtidigt kommer många av dem åt fler funktioner än vad som beskrivs i deras integritetspolicy.

”Som det ser ut i dag har individen ingen eller väldigt lite kontroll över den information som samlas in. Vi har sett att appars intresse av att kartlägga vilka vi träffar och var vi befinner oss har ökat”, säger Lothar Fritsch, docent i datavetenskap vid Karlstads universitet, i ett pressmeddelande.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa hela artikeln.
En månad gratis!
Läs allt du vill med Världen idag DIGITAL
Du får tillgång till:
✓  Samtliga artiklar på varldenidag.se
✓  E-tidningen fem dagar i veckan
✓  Digitala korsord

Migrationsfrågor kräver klokskap snarare än känsloreaktioner

Ledare All politik och myndighetsutövning innebär att försöka finna rätt balans mellan flera olika... lördag 30/9 00:10

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10