Jag längtar efter din frälsning, Herre, din undervisning är min glädje.
Psaltaren 119:174

Världen idag

Många amerikaner tror att Antifa låg bakom stormningen

Leddes stormningen av USA:s parlament Kapitolium av vänsterextremister och betalda skådespelare? Det hävdar en del personer som var med vid demonstrationen som föregick händelsen.

En stor del av det amerikanska folket tror att Antifa var inblandat, trots att FBI vidhåller motsatsen.

Nyheter · Publicerad 09:10, 20 jan 2021

Enligt en undersökning genomförd av Anti-Defamation League menar 40 procent av de svarande att vänsterextrema Antifa antingen ”delvis” eller ”till stor del” bär ansvaret för stormningen av Kapitoleum den 6 januari, skriver Newsweek.

Detta trots att FBI och olika experter som identifierat deltagarna menar att det handlade om våldsbenägna högerextremister och Trump-anhängare.

Många av vittnesmålen om att intrånget i parlamentet inte leddes av ”vanliga” Trump-anhängare kommer från deltagarna själva.

Den kristne musikern Jordan Sarmiento hävdar i en Facebook-video att det var betalda skådespelare utklädda till Trump-supportrar som stormade Kapitolium. I videon säger han att riktiga Trump-supportrar ropade slagord mot Antifa när männen försökte krossa fönster eller attackera polisen.

– När några svartklädda personer började krossa rutorna släpades de bort av riktiga Trump-supportrar.

Att en person som försökte krossa ett fönster stoppades av en annan demonstrant syns tydligt på ett filmklipp som cirkulerat i medier. Och både Jordan Sarmiento och andra ögonvittnen berättar om den positiva stämning, med bön och sång, som först rådde bland dem som tagit sig till trappan vid Kapitolium.

– Deras mål var att splittra landet, säger Sarmiento om dem som han menar ”kapade” den fredliga demonstrationen.

Donald Trumps advokat, Rudy Giuliani, ser andra motiv. I en video på Youtube hävdar han att intrånget i Kapitolium utfördes av förklädda vänsterextremister i syfte att ”framställa Trump i dålig dager” och förstöra alla chanser ”att rätta till presidentvalet”.

Konservativa kommentatorer har påpekat att det stora flertalet av demonstranterna vid Kapitolium var fredliga, och varnar för att dra våldsverkarna och alla Trump-supportrar över en kam.

Republikanen Sarah Palin hävdade tidigt att stormningen iscensattes av ”agitatörer, professionella bråkmakare, inte av Trump-anhängare”.

Flera ögonvittnen har berättat om hur stora mängder personer, synbart klädda för strid, marscherat rakt mot Kapitolium. Polisen och FBI har lyckats identifiera flera ex-militärer bland aktivisterna, och undersöker nu om attacken delvis var planerad.

Hittills har delstatsåklagaren åtalat 17 personer för brott i samband med intrånget. En av de åtalade är Jake Angeli, den man med bar överkropp och ett långt spjut som setts på flera bilder inifrån Kapitolium. En del har hävdat att mannen i själva verket är en förkämpe för Black lives matter och Antifa.

För polisen förklarade Jake Angeli dock att han tagit sig till Washington DC ”som en del av en gemensam ansträngning, tillsammans med andra patrioter från Arizona, på uppmaning av presidenten att samla alla patrioter” den 6 januari.

Inte heller den man som på flera bilder ses sitta med fötterna på ett skrivbord i talmannen Nancy Pelosis kontor har visat sig tillhöra Antifa. Senast i november deltog han vid en demonstration mot valfusk arrangerad av Republikanerna, skriver Reuters.

Ytterligare en person som påståtts tillhöra Antifa visar sig under en längre tid ha lagt upp uttalanden från Donald Trump på sina Facebooksida.

Biverkningar av mindfulness en viktig väckarklocka för Sverige

Ledare 20 000 personer med sviter av mindfulness hörde förra året av sig till organisationen Cheetah House... torsdag 25/2 00:10

Religionsfrihet nämndes inte i utrikesdeklarationen

Utrikespolitik. För första gången på flera år nämns inte frågan om religionsfrihet eller religiösa minoriteter i... onsdag 24/2 17:00

Linde pressades om bistånd till Islamic Relief

Utrikespolitik. Iran, Turkiet, svenskt bistånd och ett eventuellt svenskt Natomedlemskap var några av de många... onsdag 24/2 16:50

Framgång är inte mätbara resultat, utan äkthet och trohet inför Gud.

Inför söndag 1 Mos 32:22–31 Det blir ingen vändning utan omvändelse. Det blir ingen förändring i samma gamla... torsdag 25/2 00:00

Hur kan vi hjälpa vår son som har ångest?

Familjefrågan. Vår son som är 25 år har mycket ångest. Under mellanstadiet och högstadiet blev han mobbad. Han bor...
Följ Världen idag i sociala medier