Ni är världens ljus. En stad som ligger på ett berg kan inte döljas.
Matteusevangeliet 5:14

Världen idag

Män som ”bytt kön” kan portas från damrugby

Den som fötts till man men ”bytt kön” till kvinna kan komma att stängas ute från damrugby. Det uppger världsorganisationen för rugby.

Biologiska män har många fördelar framför kvinnor i sporten, och riskerar att orsaka skador på kvinnorna, skriver organisationen.

Nyheter · Publicerad 11:00, 23 jul 2020

Världen idag har tidigare berättat om den kritik som förekommer mot att så kallade transkvinnor, det vill säga biologiska män som genomgått könstransition, tillåts tävla inom damidrott.

Nu uppger världsorganisationen för rugby – World Rugby – att män som ”bytt kön” kan komma att portas från damrugbyn.

”Den senaste vetenskapligt granskade forskningen bekräftar att en minskning av testosteron inte leder till en proportionerlig minskning av massa, muskelmassa, styrka eller kraft”, skriver organisationen till BBC.

Som det är nu räcker det att män som genomgått könsbehandling uppvisar minskade testosteronnivåer under tolv månader före tävling inom damrugby, uppger det brittiska mediebolaget.

Enligt tidningen The Guardian, som tagit del av det dokument som presenterar förslaget, uppger World Rugby att de fysiska skillnaderna mellan biologiska män och kvinnor är stora.

Den som fötts till man och genomgått pubertet med utveckling av manliga könshormoner är 25–50 procent starkare, 40 procent tyngre och ungefär 15 procent snabbare än den som är född till kvinna, uppges dokumentet slå fast.

Enligt World Rugby har transpersonerna inte bara en fysisk fördel gentemot kvinnorna inom idrotten, utan riskerar dessutom att orsaka skador på dem.

Det är minst 20–30 procents större risk för en normalstor kvinnlig spelare att skadas ifall hon tacklas av en person med typiskt manlig kropp, än om hon tacklas av en kvinna, skriver organisationen enligt The Guardian.

Ifall det rör sig om en liten kvinna är risken uppemot dubbelt så stor.

Huruvida förslaget blir verklighet återstår att se – beslut kommer tas under rugbyorganisationens rådsmöte i november, uppger BBC.

Enligt förslaget ska kvinnor som ”bytt kön” till män få fortsätta tävla inom herr-rugby under förutsättning att de genomgått en fysisk undersökning och att de skrivit under ett dokument som slår fast att de är medvetna om den ökade risken för skador.

Den senaste vetenskapligt granskade forskningen bekräftar att en minskning av testosteron inte leder till en proportionerlig minskning av massa, muskelmassa, styrka eller kraft.

Kravallerna i Sydafrika och hoppet om Guds dom

Ledare Den senaste tidens kravaller i Sydafrika har skakat om en hel värld. Inte sedan... lördag 31/7 00:10

Grönt är skönt – turisthopp lever i Slovenien

Turism. Grönt är Sloveniens färg – såväl rent naturmässigt som idrottsligt och för turismen. Alplandet... måndag 2/8 07:00

Om kärlek för Jesus varit det som känns bra just då hade vi varit förlorade för alltid.

Gästkrönika Kärlek. Vad är den? Vad gör den? Hur definieras den? De kanske mest berömda Bibelorden om kärlek är... lördag 31/7 00:00

EU vill öka säkerheten i gudstjänstlokaler

Religionsfrihet. Europakommissionen har börjat kartlägga vilka hot som finns mot religiösa byggnader och... söndag 1/8 10:00

Landet som jag som jude alltid kan lita på och luta mig emot

Israelkommentar Jag skriver denna artikel samma dag som min mamma firar sin födelsedag. Det vill säga inte sin...

Kulturförståelse skapar mer möjligheter till gemenskap

Kulturförståelse (del 1/5). Kommunikation är nyckeln till tillit i en relation, oavsett kultur. Med en rätt kulturförståelse...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier