Frukta Herren, ni hans heliga, de som fruktar honom lider ingen brist.
Psaltaren 34:10

Världen idag

Män som ”bytt kön” kan portas från damrugby

Den som fötts till man men ”bytt kön” till kvinna kan komma att stängas ute från damrugby. Det uppger världsorganisationen för rugby.

Biologiska män har många fördelar framför kvinnor i sporten, och riskerar att orsaka skador på kvinnorna, skriver organisationen.

Nyheter · Publicerad 11:00, 23 jul 2020

Världen idag har tidigare berättat om den kritik som förekommer mot att så kallade transkvinnor, det vill säga biologiska män som genomgått könstransition, tillåts tävla inom damidrott.

Nu uppger världsorganisationen för rugby – World Rugby – att män som ”bytt kön” kan komma att portas från damrugbyn.

”Den senaste vetenskapligt granskade forskningen bekräftar att en minskning av testosteron inte leder till en proportionerlig minskning av massa, muskelmassa, styrka eller kraft”, skriver organisationen till BBC.

Som det är nu räcker det att män som genomgått könsbehandling uppvisar minskade testosteronnivåer under tolv månader före tävling inom damrugby, uppger det brittiska mediebolaget.

Enligt tidningen The Guardian, som tagit del av det dokument som presenterar förslaget, uppger World Rugby att de fysiska skillnaderna mellan biologiska män och kvinnor är stora.

Den som fötts till man och genomgått pubertet med utveckling av manliga könshormoner är 25–50 procent starkare, 40 procent tyngre och ungefär 15 procent snabbare än den som är född till kvinna, uppges dokumentet slå fast.

Enligt World Rugby har transpersonerna inte bara en fysisk fördel gentemot kvinnorna inom idrotten, utan riskerar dessutom att orsaka skador på dem.

Det är minst 20–30 procents större risk för en normalstor kvinnlig spelare att skadas ifall hon tacklas av en person med typiskt manlig kropp, än om hon tacklas av en kvinna, skriver organisationen enligt The Guardian.

Ifall det rör sig om en liten kvinna är risken uppemot dubbelt så stor.

Huruvida förslaget blir verklighet återstår att se – beslut kommer tas under rugbyorganisationens rådsmöte i november, uppger BBC.

Enligt förslaget ska kvinnor som ”bytt kön” till män få fortsätta tävla inom herr-rugby under förutsättning att de genomgått en fysisk undersökning och att de skrivit under ett dokument som slår fast att de är medvetna om den ökade risken för skador.

Den senaste vetenskapligt granskade forskningen bekräftar att en minskning av testosteron inte leder till en proportionerlig minskning av massa, muskelmassa, styrka eller kraft.

Centerpartiet vill skära i föräldraledigheten

Politik. Centerpartiet vill ha en bred översyn av föräldraförsäkringen. Den nuvarande är för generös och... måndag 27/9 09:00

Kristen illusionist vann amerikanska Talang

Tv. Med budskap om att bry sig om andra vann den kristna illusionisten Dustin Tavella i helgen den... söndag 26/9 12:00

Sjukhusfartyg har anlänt till Europa

Mercyships. Efter fem års byggnation på ett varv i Kina har världens största civila sjukhusfartyg, Global... söndag 26/9 08:00

Det är i misstrons mylla som alla broar bränns.

Gästkrönika Skandinavien har varit hela världens lilla Bullerby. Ett handslag har räckt, ett löfte har hållits.... lördag 25/9 00:00

Glädjeämnen mitt i fattigdomen

Missionsglimten Gå ut mission samarbetar sedan ett par år med inhemska missionärer på Madagaskar. Det är helt... lördag 25/9 00:00

Tro och solidaritet kan tappa tung roll inom S

Politik. Tro och solidaritet, tidigare Broderskapsrörelsen, är en av fyra så kallade sidoorganisationer inom... lördag 25/9 17:00
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier