Därför ska allt som ni sagt i mörkret höras i ljuset, och det som ni viskat i örat i enrum ska ropas ut på taken.
Lukas 12:3

Världen idag

Man bar kippa – slogs ned på öppen gata i Göteborg

En judisk man med kippa slogs ned på öppen gata i Göteborg i onsdags och på en skola i Malmö har en 12-årig judisk flicka utsatts för trakasserier. Det är två exempel i raden av övergrepp mot judar i Sverige i kölvattnet av konflikten mellan Israel och Hamas i Gaza.

Nyheter · Publicerad 12:00, 29 maj 2021

Den 12-åriga flickan hade varit öppen med sin judiska identitet, och hade tagit med sig en chanukka, sjuarmad ljusstake, till en lektion om religion i mars.

Efter det började trakasserierna, berättar hon för Dagens nyheter. En elev sa på arabiska att hon hatade henne, hon upptäckte spottloskor på sin jacka och fick höra ”Free Palestine” när hon gick förbi vissa barn i korridoren.

I maj, när konflikten kring ett bostadsområde i Jerusalem eskalerade till krigshandlingar mellan Israel och Hamas i Gaza, blev det värre. En dag hade någon klottrat ”Fuck Israel” och ”Free Palestine” vid hennes krok i kapprummet. Klottret togs inte bort förrän hon talat med en lärare, och skrevs sedan dit igen.

Flickans pappa, som själv blev retad för sin judiska tillhörighet under uppväxten i Malmö, säger till DN att familjen överväger att flytta.

– Jag känner mig så dum. Hur kunde jag tro att vi kan bo i Malmö?

Trakasserierna är polisanmälda. Och samma dag som flickan upptäckte slagorden vid sin jacka, protesterade palestinier mot antisemitism på Möllevångstorget i Malmö.

Enligt DN strömmar det just nu in vittnesmål till Judiska ungdomsförbundet från unga svenska judar som möter fientlighet, både i sitt idrottslag, i skolan och på internet.

Många oroar sig för att deras halssmycken med Davidsstjärnor eller tatueringar med hebreiska bokstäver ska synas.

– Det är som om antisemitismen blivit rumsren, säger en ung judisk man, vars vän dödshotats efter att i medier ha vittnat om judehat.

Poeten Hanna Rajs Lara berättar för DN att en grupp killar och tjejer i gymnasieåldern skrek ”F*ck Israel” till henne när hon cyklade förbi dem med kippa på huvudet, på väg från sin mors grav.

I onsdags slogs en man i 40-årsåldern ned på öppen gata i centrala Göteborg. Enligt uppgifter till DN attackerades mannen för att han bar kippa, en huvudbonad som traditionellt bärs av judiska män.

En rapport som presenterades tidigare i år visade på en stor utsatthet i Malmös skolor för judiska elever och kunskapsbrister om antisemitism bland personalen. Nu ska även Stockholms stad ta reda på hur utbredd antisemitismen är och vilka uttryck den tar sig i förskolor, grundskolor och gymnasieskolor.

En skridskolegend har fått gå hem

Ledare Skridskolegenden Jonny Nilsson berättade i ett reportage i Världen idag (våren 2021) om hur hans... fredag 24/6 00:00

Svaret på vår djupaste längtan finns hos en enda person

Krönikor För några år sedan satt jag på tunnelbanan på väg till bibelskolan där jag studerade. I varje... torsdag 23/6 00:10

Tryck från hbtq-grupper kräver vaksamhet hos församlingen

Ledare Slutna grupper på Facebook arbetar aktivt för att undergräva den bibliska synen på homosexualitet.... torsdag 23/6 00:10

Senaste nytt

    Kommer vi att känna igen varandra i himlen?

    Mot väggen I Bibeln står det ju att vi i himlen kommer att vara som änglarna (Matt 22:30). Betyder det att vi...

    Gärna blomsterkrans – men spola nubben i slasken

    Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Midsommarhelgen närmar sig och därmed den ljusaste tiden och den ljusaste natten på året. Nu sitter...
    Följ Världen idag i sociala medier