Ni är världens ljus. En stad som ligger på ett berg kan inte döljas.
Matteusevangeliet 5:14

Världen idag

Man bar kippa – slogs ned på öppen gata i Göteborg

En judisk man med kippa slogs ned på öppen gata i Göteborg i onsdags och på en skola i Malmö har en 12-årig judisk flicka utsatts för trakasserier. Det är två exempel i raden av övergrepp mot judar i Sverige i kölvattnet av konflikten mellan Israel och Hamas i Gaza.

Nyheter · Publicerad 12:00, 29 maj 2021

Den 12-åriga flickan hade varit öppen med sin judiska identitet, och hade tagit med sig en chanukka, sjuarmad ljusstake, till en lektion om religion i mars.

Efter det började trakasserierna, berättar hon för Dagens nyheter. En elev sa på arabiska att hon hatade henne, hon upptäckte spottloskor på sin jacka och fick höra ”Free Palestine” när hon gick förbi vissa barn i korridoren.

I maj, när konflikten kring ett bostadsområde i Jerusalem eskalerade till krigshandlingar mellan Israel och Hamas i Gaza, blev det värre. En dag hade någon klottrat ”Fuck Israel” och ”Free Palestine” vid hennes krok i kapprummet. Klottret togs inte bort förrän hon talat med en lärare, och skrevs sedan dit igen.

Flickans pappa, som själv blev retad för sin judiska tillhörighet under uppväxten i Malmö, säger till DN att familjen överväger att flytta.

– Jag känner mig så dum. Hur kunde jag tro att vi kan bo i Malmö?

Trakasserierna är polisanmälda. Och samma dag som flickan upptäckte slagorden vid sin jacka, protesterade palestinier mot antisemitism på Möllevångstorget i Malmö.

Enligt DN strömmar det just nu in vittnesmål till Judiska ungdomsförbundet från unga svenska judar som möter fientlighet, både i sitt idrottslag, i skolan och på internet.

Många oroar sig för att deras halssmycken med Davidsstjärnor eller tatueringar med hebreiska bokstäver ska synas.

– Det är som om antisemitismen blivit rumsren, säger en ung judisk man, vars vän dödshotats efter att i medier ha vittnat om judehat.

Poeten Hanna Rajs Lara berättar för DN att en grupp killar och tjejer i gymnasieåldern skrek ”F*ck Israel” till henne när hon cyklade förbi dem med kippa på huvudet, på väg från sin mors grav.

I onsdags slogs en man i 40-årsåldern ned på öppen gata i centrala Göteborg. Enligt uppgifter till DN attackerades mannen för att han bar kippa, en huvudbonad som traditionellt bärs av judiska män.

En rapport som presenterades tidigare i år visade på en stor utsatthet i Malmös skolor för judiska elever och kunskapsbrister om antisemitism bland personalen. Nu ska även Stockholms stad ta reda på hur utbredd antisemitismen är och vilka uttryck den tar sig i förskolor, grundskolor och gymnasieskolor.

Kravallerna i Sydafrika och hoppet om Guds dom

Ledare Den senaste tidens kravaller i Sydafrika har skakat om en hel värld. Inte sedan... lördag 31/7 00:10

Grönt är skönt – turisthopp lever i Slovenien

Turism. Grönt är Sloveniens färg – såväl rent naturmässigt som idrottsligt och för turismen. Alplandet... måndag 2/8 07:00

Om kärlek för Jesus varit det som känns bra just då hade vi varit förlorade för alltid.

Gästkrönika Kärlek. Vad är den? Vad gör den? Hur definieras den? De kanske mest berömda Bibelorden om kärlek är... lördag 31/7 00:00

EU vill öka säkerheten i gudstjänstlokaler

Religionsfrihet. Europakommissionen har börjat kartlägga vilka hot som finns mot religiösa byggnader och... söndag 1/8 10:00

Landet som jag som jude alltid kan lita på och luta mig emot

Israelkommentar Jag skriver denna artikel samma dag som min mamma firar sin födelsedag. Det vill säga inte sin...

Kulturförståelse skapar mer möjligheter till gemenskap

Kulturförståelse (del 1/5). Kommunikation är nyckeln till tillit i en relation, oavsett kultur. Med en rätt kulturförståelse...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier