Nyheter

Mammor formar världen genom bön för barnen

”Vi har fått se Gud göra stora under.” Det berättar kvinnor i rörelsen ”Mammor i bön” som varje vecka möts till bön för barn och barnbarn. En av grupperna träffas här i Klara kyrka. På bilden fr. vänster: Rebecka Johnson, Birgitta Svanbäck, Antionette Magnusson Jennifer Widenbrant och Anette Berg.

Att be för barnen och deras skolor. Det är agendan för "Mammor i bön", en rörelse som sprider sig över världen.– Bara i Schweiz finns 1 400 grupper med bedjande mammor, berättar Anette Berg, landskoordinator i Sverige där rörelsen nu vinner terräng.

Inget småprat utan bön direkt! Med den inställningen möts varje vecka ett 40-tal grupper i nätverket ”Mammor i bön” (MIB) runt om i Sverige.
– Samlingarna varar i en timme och under den tiden har vi koncentrerad bön, berättar Antionette Magnusson, när Världen idag möter en grupp som samlas i S:ta Clara kyrka i Stockholm.
Av runt tio kvinnor i gruppen har några barn i skolåldern, andra är far- och mormödrar. De förenas av en längtan att få se Gud beröra och hjälpa deras barn och barnbarn.
– Det är så skönt när någon annan ber för ens barn, att i bön få lämna av det man som kvinna bär närmast hjärtat, förklarar Birgitta Svanbäck, som är gruppens ledare.

Bönetimmen följer en tydlig mall. Först lovprisning och sedan en kort syndabekännelse. Sedan delar man med sig av bönesvar, tackar Gud för dem och går vidare in i förbön. Det sker i små grupper om två-tre personer.
– Varje kvinna får lägga fram ett av sina barn, barnbarn eller syskonbarn som böneämne, berättar Anette Berg. Vi pratar inte först om böneämnet utan lyfter direkt upp barnet och dess behov inför Gud.
Bönerna är korta och fokuserade. Ibland får ”mammorna” tilltal från Gud och bibelord som kan gälla de barn man ber för. Man fortsätter sedan att bära just dessa barn i förbön under den följande veckan.

Ett bedjande modershjärta påverkar barnens liv. Det försäkrar Anette Berg och konstaterar att mödrars hjärtan slår likadant över hela världen.
– Det sammanför oss till en jättekedja av bedjare, säger Anette och beskriver en växande organisation.

Här i Europa finns numera MIB-grupper i 18 länder. Ett exempel är Schweiz där arbetet vuxit kraftigt på 20 år.
– Som ett resultat av bönearbetet har många kristna börjat utbilda sig till lärare, berättar Anette och förklarar att skolvärlden är en hjärtesak för MIB. Många kvinnor i rörelsen har också valt att ”adoptera” skolor i bön.
– Det kan vara skolan där man har egna barn och barnbarn eller bara en skola i närheten av där man bor, säger Antionette, och berättar att mer än 150 svenska skolor i nuläget har en egen ”bönemamma”.
– Vi ber att bibliska värderingar på nytt ska genomsyra läroplaner och kursplaner. Vi ber också om ett stopp för yoga och meditation i svenska skolor, om beskydd mot våld och droger etcetera.

Antionette är själv lärare till yrket och här i bönegruppen kan hon – utan att utlämna någon – lägga fram enskilda elever som har det svårt.
– Vi har fått se Gud göra stora under, försäkrar Antionette som sjuder av inspiration.

Att få be för barnens skolor känns väldigt skönt, tycker Rebecka Johnson, som tillhör en annan MIB-grupp i Stockholmsområdet, i Vallen­tuna.
– Våra barn tillbringar så många timmar i skolan. Då känns det viktigt att be för lärarna, vad de lär ut och vilka värderingar de ger till barnen, säger hon.
Trebarnsmamman Jennifer Widenbrant instämmer. Hon tycker att MIB-konceptets enkla och vardagsnära upplägg är genialiskt.
– Vilken mamma i det här landet har inte en enda timme i veckan för att be för sina barn och deras skolor? frågar sig Jennifer som själv har påbrå från USA.

Det var också där som rörelsen, ”Moms In Prayer”, först såg dagens ljus. Året var 1984 och mamman Fern Nichols började be till Gud om en annan mamma som ville be tillsammans med henne för barnen och deras skolor. Fern Nichols var bekymrad över den omoral och det negativa inflytande hennes barn utsattes för i skolan. Snart spreds idén och nya grupper bildades runt om i USA.
– Rörelsen finns nu i över 140 länder, berättar Anette Berg, som kom med i den första svenska gruppen som hade startat 1997.
Hon blev senare landskoordinator för arbetet som nu omfattar ett 40-tal grupper. Omkring 200 kvinnor finns med i grupperna som i de flesta fall möts i hemmen.
Barnen själva får normalt inte vara med vid samlingarna. Det får inte heller män.

Utöver de lokala bönegrupperna arrangerar MIB kvinnofrukostar. Ett nationellt Sverigeteam – där bland annat Anette Berg och Antionette Magnusson ingår – håller i samlingarna i samarbete med lokala församlingar.
– Vi åker till platser där det finns mammor som ber oss komma, säger Antionette om frukostsamlingarna, som ofta leder till att nya MIB-grupper bildas.
Det närmast hägrande målet är att antalet bönegrupper ska fördubblas. Och grupperna står öppna för alla kvinnor som vill vara med, även för den som inte själv har barn.
– Allt som krävs är att man har ett hjärta för barnen och deras skolor.

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS