Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Totalt 600 simmare från 70 länder förväntas tävla i Parasim-VM i staden Kuching i Malaysia. Israels landslag har dock hittills nekats inresa till landet, som är känt för propalestinsk hållning. Foto: Rebecca Blackwell/AP/TT

Malaysia stoppar VM-simmare från Israel

Trots två månaders ansträngningar har den israeliska simtruppen ännu inte fått tillåtelse att delta i Parasim-VM i Malaysia i juli. Men Internationella paralympiska kommittén är optimistisk.

Nyheter · Publicerad 15:00, 10 jan 2019

Världsmästerskapen i parasimning hålls i den malaysiska staden Kuching och är avgörande för de Paralympiska spelen i Tokyo 2020. Under två månader har Israels paralympiska kommitté försökt ordna visum för sina simmare, utan resultat.

En orsak är att det inte finns några diplomatiska relationer mellan Israel och Malaysia. Den muslimska nationen har en pro-palestinsk hållning och nyligen kritiserade Malaysias premiärminister, Mahathir Bin Mohammad, Australien för landets beslut att erkänna Västra Jerusalem som Israels huvudstad.

– I princip alla säger att det kommer att ordna sig, men vi har fortfarande inte fått någon inbjudan eller några visum, sade ordföranden för Israels paralympiska kommitté, Nisim Sasportas, häromdagen till Ynetnews.

Kommittén har fått stöd från bland andra Internationella Paralympiska kommittén (IPC) och fortsätter nu att utöva påtryckningar, i hopp om att simmarna ska få tillåtelse att delta.

Och IPC tror på en lösning.

– IPC arbetar nära NPC Malaysia, den lokala organiserande kommittén, och lämpliga nationella och regionala myndigheter för att finna en lösning på det här problemet, säger en talesman för IPC till Insidethegames.

– Världsmästerskapen borde vara öppna för alla världens behöriga tävlande nationer. Vi är optimistiska att de israeliska parasimmarna kommer att tillåtas tävla i Kuching genom att relevanta visum säkras, fortsätter talespersonen.

Omkring 600 simmare från 70 länder förväntas tävla i Parasim-VM.

Det är inte första gången Israel haft problem med att få visum i sportsammanhang. Landets idrottsmän har flera gånger blivit utestängda från tävlingar i framför allt muslimska länder. 2016 tvingades två vindsurfare ställa in sitt deltagande i Ungdoms-VM i segling i Malaysia, efter att de vägrats visum.

Den israeliska flaggan och nationalsången har också förbjudits i idrottssammanhang vid flera tillfällen.

I princip alla säger att det kommer att ordna sig, men vi har fortfarande inte fått någon inbjudan eller några visum.

Viktig strid för livet har inletts i USA

Ledare Krig inleds inte alltid med en stor smäll. Ibland smyger de i gång, tills det en dag står klart att man står mitt i en stor strid. Det är en sådan...