Rättfärdighetens frukt ska vara frid, och rättfärdighetens verk vara ro och trygghet för evigt.
Jesaja 32:17

Världen idag

Totalt 600 simmare från 70 länder förväntas tävla i Parasim-VM i staden Kuching i Malaysia. Israels landslag har dock hittills nekats inresa till landet, som är känt för propalestinsk hållning. Foto: Rebecca Blackwell/AP/TT

Malaysia stoppar VM-simmare från Israel

Trots två månaders ansträngningar har den israeliska simtruppen ännu inte fått tillåtelse att delta i Parasim-VM i Malaysia i juli. Men Internationella paralympiska kommittén är optimistisk.

Nyheter · Publicerad 15:00, 10 jan 2019

Världsmästerskapen i parasimning hålls i den malaysiska staden Kuching och är avgörande för de Paralympiska spelen i Tokyo 2020. Under två månader har Israels paralympiska kommitté försökt ordna visum för sina simmare, utan resultat.

En orsak är att det inte finns några diplomatiska relationer mellan Israel och Malaysia. Den muslimska nationen har en pro-palestinsk hållning och nyligen kritiserade Malaysias premiärminister, Mahathir Bin Mohammad, Australien för landets beslut att erkänna Västra Jerusalem som Israels huvudstad.

– I princip alla säger att det kommer att ordna sig, men vi har fortfarande inte fått någon inbjudan eller några visum, sade ordföranden för Israels paralympiska kommitté, Nisim Sasportas, häromdagen till Ynetnews.

Kommittén har fått stöd från bland andra Internationella Paralympiska kommittén (IPC) och fortsätter nu att utöva påtryckningar, i hopp om att simmarna ska få tillåtelse att delta.

Och IPC tror på en lösning.

– IPC arbetar nära NPC Malaysia, den lokala organiserande kommittén, och lämpliga nationella och regionala myndigheter för att finna en lösning på det här problemet, säger en talesman för IPC till Insidethegames.

– Världsmästerskapen borde vara öppna för alla världens behöriga tävlande nationer. Vi är optimistiska att de israeliska parasimmarna kommer att tillåtas tävla i Kuching genom att relevanta visum säkras, fortsätter talespersonen.

Omkring 600 simmare från 70 länder förväntas tävla i Parasim-VM.

Det är inte första gången Israel haft problem med att få visum i sportsammanhang. Landets idrottsmän har flera gånger blivit utestängda från tävlingar i framför allt muslimska länder. 2016 tvingades två vindsurfare ställa in sitt deltagande i Ungdoms-VM i segling i Malaysia, efter att de vägrats visum.

Den israeliska flaggan och nationalsången har också förbjudits i idrottssammanhang vid flera tillfällen.

I princip alla säger att det kommer att ordna sig, men vi har fortfarande inte fått någon inbjudan eller några visum.

Ockupationen som inte existerar

Israelkommentar Israelkommentar. Det sägs att en bild säger mer än tusen ord. Men jag vill påstå att valet av terminologi säger minst lika mycket, om inte mer. Terminologi är...

Marcus Bloom, 40 år

Missionär. När evangelisten Marcus Bloom nu fyller 40 år firar han med en stor missionsfest. Hans passion är att predika för onådda folk och allt han önskar sig...

Paraskidåkaren Aaron Lindström litar på Gud

Radiosporten. Aaron Lindström är en av fyra paraidrottare som nominerats till Radiosportens pris Årets stjärnskott. Den 18-årige alpina skidåkaren vill inspirera...