Ert tal ska alltid vara vänligt kryddat med salt, så att ni vet hur ni ska svara var och en.
Kolosserbrevet 4:6

Världen idag

Totalt 600 simmare från 70 länder förväntas tävla i Parasim-VM i staden Kuching i Malaysia. Israels landslag har dock hittills nekats inresa till landet, som är känt för propalestinsk hållning. Foto: Rebecca Blackwell/AP/TT

Malaysia stoppar VM-simmare från Israel

Trots två månaders ansträngningar har den israeliska simtruppen ännu inte fått tillåtelse att delta i Parasim-VM i Malaysia i juli. Men Internationella paralympiska kommittén är optimistisk.

Nyheter · Publicerad 15:00, 10 jan 2019

Världsmästerskapen i parasimning hålls i den malaysiska staden Kuching och är avgörande för de Paralympiska spelen i Tokyo 2020. Under två månader har Israels paralympiska kommitté försökt ordna visum för sina simmare, utan resultat.

En orsak är att det inte finns några diplomatiska relationer mellan Israel och Malaysia. Den muslimska nationen har en pro-palestinsk hållning och nyligen kritiserade Malaysias premiärminister, Mahathir Bin Mohammad, Australien för landets beslut att erkänna Västra Jerusalem som Israels huvudstad.

– I princip alla säger att det kommer att ordna sig, men vi har fortfarande inte fått någon inbjudan eller några visum, sade ordföranden för Israels paralympiska kommitté, Nisim Sasportas, häromdagen till Ynetnews.

Kommittén har fått stöd från bland andra Internationella Paralympiska kommittén (IPC) och fortsätter nu att utöva påtryckningar, i hopp om att simmarna ska få tillåtelse att delta.

Och IPC tror på en lösning.

– IPC arbetar nära NPC Malaysia, den lokala organiserande kommittén, och lämpliga nationella och regionala myndigheter för att finna en lösning på det här problemet, säger en talesman för IPC till Insidethegames.

– Världsmästerskapen borde vara öppna för alla världens behöriga tävlande nationer. Vi är optimistiska att de israeliska parasimmarna kommer att tillåtas tävla i Kuching genom att relevanta visum säkras, fortsätter talespersonen.

Omkring 600 simmare från 70 länder förväntas tävla i Parasim-VM.

Det är inte första gången Israel haft problem med att få visum i sportsammanhang. Landets idrottsmän har flera gånger blivit utestängda från tävlingar i framför allt muslimska länder. 2016 tvingades två vindsurfare ställa in sitt deltagande i Ungdoms-VM i segling i Malaysia, efter att de vägrats visum.

Den israeliska flaggan och nationalsången har också förbjudits i idrottssammanhang vid flera tillfällen.

I princip alla säger att det kommer att ordna sig, men vi har fortfarande inte fått någon inbjudan eller några visum.

Vad finns det att omvända sig ifrån?

Ledare Är coronakrisen ett tillfälle för omvändelse? Ett antal röster från svensk och internationell... tisdag 2/6 00:00

Sann mångfald kräver olika åsikter, SVT!

Ledare Blott Sverige svenska stollerier har! Så skulle man kort kunna kommentera veckans uppmärksammade... lördag 30/5 00:00

Floridapoliser knäböjde med demonstranter

USA. I bjärt kontrast till våldet bland protestanterna runt om i USA, förenades poliser och... måndag 1/6 17:01

Fyra aktuella frågor till SMR:s nya generalsekreterare

Personporträtt. I sin nya roll som generalsekreterare kommer Charlotta Norrby att få hantera många frågor, av vilka...