Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Totalt 600 simmare från 70 länder förväntas tävla i Parasim-VM i staden Kuching i Malaysia. Israels landslag har dock hittills nekats inresa till landet, som är känt för propalestinsk hållning. Foto: Rebecca Blackwell/AP/TT

Malaysia stoppar VM-simmare från Israel

Trots två månaders ansträngningar har den israeliska simtruppen ännu inte fått tillåtelse att delta i Parasim-VM i Malaysia i juli. Men Internationella paralympiska kommittén är optimistisk.

Nyheter · Publicerad 15:00, 10 jan 2019

Världsmästerskapen i parasimning hålls i den malaysiska staden Kuching och är avgörande för de Paralympiska spelen i Tokyo 2020. Under två månader har Israels paralympiska kommitté försökt ordna visum för sina simmare, utan resultat.

En orsak är att det inte finns några diplomatiska relationer mellan Israel och Malaysia. Den muslimska nationen har en pro-palestinsk hållning och nyligen kritiserade Malaysias premiärminister, Mahathir Bin Mohammad, Australien för landets beslut att erkänna Västra Jerusalem som Israels huvudstad.

– I princip alla säger att det kommer att ordna sig, men vi har fortfarande inte fått någon inbjudan eller några visum, sade ordföranden för Israels paralympiska kommitté, Nisim Sasportas, häromdagen till Ynetnews.

Kommittén har fått stöd från bland andra Internationella Paralympiska kommittén (IPC) och fortsätter nu att utöva påtryckningar, i hopp om att simmarna ska få tillåtelse att delta.

Och IPC tror på en lösning.

– IPC arbetar nära NPC Malaysia, den lokala organiserande kommittén, och lämpliga nationella och regionala myndigheter för att finna en lösning på det här problemet, säger en talesman för IPC till Insidethegames.

– Världsmästerskapen borde vara öppna för alla världens behöriga tävlande nationer. Vi är optimistiska att de israeliska parasimmarna kommer att tillåtas tävla i Kuching genom att relevanta visum säkras, fortsätter talespersonen.

Omkring 600 simmare från 70 länder förväntas tävla i Parasim-VM.

Det är inte första gången Israel haft problem med att få visum i sportsammanhang. Landets idrottsmän har flera gånger blivit utestängda från tävlingar i framför allt muslimska länder. 2016 tvingades två vindsurfare ställa in sitt deltagande i Ungdoms-VM i segling i Malaysia, efter att de vägrats visum.

Den israeliska flaggan och nationalsången har också förbjudits i idrottssammanhang vid flera tillfällen.

I princip alla säger att det kommer att ordna sig, men vi har fortfarande inte fått någon inbjudan eller några visum.

Hot mot biografer inför abortfilm

Minst två biografer i Kanada har utsatts för hot i samband med planerade visningar av filmen Unplanned, om pro life-aktivisten Abby Johnsons liv....

Hyllas för uttalande om att utrota judar

Imamen och läraren Ahmed Billoo propagerar för utrotning av judar på sin privata Facebooksida. ”Må Allah räkna deras antal, döda dem och inte lämna...

Politiska experiment – förödande för familjer

Ledare Vi vet att även om det finns en stabilitet och självläkningsprocess inbyggd i det ekologiska systemet så kan balansen rubbas. Ingreppen kan bli så...

Upptäck ett nytt museum i sommar med hela familjen

– De mer än 1 500 svenska museerna är som mest tillgängliga just nu, så passa på och upptäck ett nytt museum i sommar, säger Mats Persson,...