Så finns nu ingen fördömelse för dem som är i Kristus Jesus.
Romarbrevet 8:1

Världen idag

De flesta svenskar anser att föräldrar ska få besluta helt själva över hur de fördelar föräldraförsäkringen sinsemellan. Det visar en ny Sifo-mätning. Foto: Izabelle Nordfjell / TT

Majoritet säger nej till kvoterad föräldraförsäkring

En klar majoritet av svenskarna vill att föräldrarna själva ska få bestämma över hur de fördelar föräldraförsäkringens 16 månader sinsemellan. Det visar en Sifo-undersökning som tagits fram av stiftelsen Familjen Först, som leds av Kristdemokraternas tidigare partiledare Alf Svensson.

Nyheter · Publicerad 13:08, 27 apr 2018

Hela 76 procent av 1 000 tillfrågade i undersökningen svarar att ”föräldrarna ska få bestämma själva” på frågan om föräldrarna eller riksdagen ska besluta om hur föräldraförsäkringen ska tas ut. Bland LO-medlemmar är andelen så hög som 80 procent.

– Detta sänder en tydlig signal i en av valrörelsens viktigaste frågor: Hur skapar vi förutsättningar för föräldrar att själva forma sin och sina barns vardag? Framför allt handlar det om möjligheten att få ihop livspusslet utan politikers klåfingrighet, säger Alf Svensson, ordförande i Familjen först, i ett pressmeddelande.

Bland regeringspartiernas sympatisörer svarar 67 procent (S) respektive 56 procent (MP) att det är föräldrarna själva som ska bestämma om fördelningen av föräldraförsäkringen. Starkast stöd för föräldrarnas självbestämmande finns hos Kristdemokraterna (100 procent) och Moderaterna (92 procent).

En majoritet av väljare från samtliga partier delar denna uppfattning, förutom Vänstern (42 procent) och Feministiskt Initiativ (48 procent).

– Det är obegripligt att politiska partier både inom regeringen och Alliansen vill göra sig till förmyndare över småbarnsföräldrar och bestämma över svenska folket, uppger Alf Svensson.

– Tydligast i otakt med sina väljare är kanske regeringspartierna, när de vill gå allt längre i att ta makt från föräldrarna och ge den till politikerna – mer och mer makt ju längre tiden går.

En tydlig skiljelinje går i undersökningen mellan personer som anger sig tillhöra fackföreningen LO och Sveriges akademikers centralorganisation, Saco. Bland de förra anser 80 procent att föräldrarna ska få bestämma själva över föräldraförsäkringen, medan 55 procent av Saco-medlemmarna är av samma åsikt. Ändå är det ännu färre Saco-medlemmar, 39 procent, som anser att riksdagen ska besluta om saken.

Bland medlemmarna i TCO, Tjänstemännens centralorganisation, är 75 procent för att föräldrarna ska avgöra fördelningen själva.

Högskoleutbildning och boende i storstäder är grupper som i relativt hög utsträckning anser att riksdagen ska besluta över föräldraförsäkringen, även om de flesta trots allt anser att beslutet tillkommer föräldrarna.

Inom dagens föräldraförsäkring är tre månader vikta för mamman och tre för pappan, vilket innebär att månaderna förfaller om de inte används av just mamman respektive pappan. Nu finns ett förslag om att den kvoterade tiden utökas till fem månader vardera.

Abortfrågan handlar om det ofödda barnets rätt till sin kropp

Ledare I fredags kom så beslutet från USA:s Högsta domstol gällande aborträtten. Det gamla beslutet från... tisdag 28/6 00:10

Sorgegudstjänst hölls för offren i masskjutningen i Oslo

Norge. På söndagen slöt Osloborna upp i en sorgegudstjänst i stadens domkyrka efter helgens terrordåd där... tisdag 28/6 07:00

Keramiker till vänster och vd:ar till höger på valsedeln

Drygt hälften av alla 54 000 politiker som kandiderar i höstens val har uppgett något slags... tisdag 28/6 04:30

OS-vinnaren Jonny Nilsson har avlidit

Dödsfall. Jonny Nilsson, OS-guldmedaljör i skridskor, har lämnat jordelivet. I en intervju med Världen idag... måndag 27/6 20:00

Signe Strålin: Visdom från en nioårig flicka i Uganda

Ungkrönika Jag kom häromveckan hem från en fantastisk, lite galen missionsresa med min bibelskoleklass i ett... tisdag 28/6 00:00

Hur missionerar vi i världens mest sekulära land?

Gästkrönika Den har naturligtvis sina brister och förklarar inte verkligheten fullödigt, men sedan resultatet... tisdag 28/6 00:00

Kommer vi att känna igen varandra i himlen?

Mot väggen I Bibeln står det ju att vi i himlen kommer att vara som änglarna (Matt 22:30). Betyder det att vi...

Gärna blomsterkrans – men spola nubben i slasken

Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Midsommarhelgen närmar sig och därmed den ljusaste tiden och den ljusaste natten på året. Nu sitter...
Följ Världen idag i sociala medier