I min nöd ropade jag till Herren och Herren svarade mig och ställde mig på rymlig plats.
Psaltaren 118:5

Världen idag

De flesta svenskar anser att föräldrar ska få besluta helt själva över hur de fördelar föräldraförsäkringen sinsemellan. Det visar en ny Sifo-mätning. Foto: Izabelle Nordfjell / TT

Majoritet säger nej till kvoterad föräldraförsäkring

En klar majoritet av svenskarna vill att föräldrarna själva ska få bestämma över hur de fördelar föräldraförsäkringens 16 månader sinsemellan. Det visar en Sifo-undersökning som tagits fram av stiftelsen Familjen Först, som leds av Kristdemokraternas tidigare partiledare Alf Svensson.

Nyheter · Publicerad 13:08, 27 apr 2018

Hela 76 procent av 1 000 tillfrågade i undersökningen svarar att ”föräldrarna ska få bestämma själva” på frågan om föräldrarna eller riksdagen ska besluta om hur föräldraförsäkringen ska tas ut. Bland LO-medlemmar är andelen så hög som 80 procent.

– Detta sänder en tydlig signal i en av valrörelsens viktigaste frågor: Hur skapar vi förutsättningar för föräldrar att själva forma sin och sina barns vardag? Framför allt handlar det om möjligheten att få ihop livspusslet utan politikers klåfingrighet, säger Alf Svensson, ordförande i Familjen först, i ett pressmeddelande.

Bland regeringspartiernas sympatisörer svarar 67 procent (S) respektive 56 procent (MP) att det är föräldrarna själva som ska bestämma om fördelningen av föräldraförsäkringen. Starkast stöd för föräldrarnas självbestämmande finns hos Kristdemokraterna (100 procent) och Moderaterna (92 procent).

En majoritet av väljare från samtliga partier delar denna uppfattning, förutom Vänstern (42 procent) och Feministiskt Initiativ (48 procent).

– Det är obegripligt att politiska partier både inom regeringen och Alliansen vill göra sig till förmyndare över småbarnsföräldrar och bestämma över svenska folket, uppger Alf Svensson.

– Tydligast i otakt med sina väljare är kanske regeringspartierna, när de vill gå allt längre i att ta makt från föräldrarna och ge den till politikerna – mer och mer makt ju längre tiden går.

En tydlig skiljelinje går i undersökningen mellan personer som anger sig tillhöra fackföreningen LO och Sveriges akademikers centralorganisation, Saco. Bland de förra anser 80 procent att föräldrarna ska få bestämma själva över föräldraförsäkringen, medan 55 procent av Saco-medlemmarna är av samma åsikt. Ändå är det ännu färre Saco-medlemmar, 39 procent, som anser att riksdagen ska besluta om saken.

Bland medlemmarna i TCO, Tjänstemännens centralorganisation, är 75 procent för att föräldrarna ska avgöra fördelningen själva.

Högskoleutbildning och boende i storstäder är grupper som i relativt hög utsträckning anser att riksdagen ska besluta över föräldraförsäkringen, även om de flesta trots allt anser att beslutet tillkommer föräldrarna.

Inom dagens föräldraförsäkring är tre månader vikta för mamman och tre för pappan, vilket innebär att månaderna förfaller om de inte används av just mamman respektive pappan. Nu finns ett förslag om att den kvoterade tiden utökas till fem månader vardera.

Både principer och hänsyn behövs i migrationspolitiken

Ledare Många har berörts av medierapporteringen om treårige Tim som ska utvisas från sitt trygga... torsdag 23/9 00:10

”Allt fler vill prata om att ta sig ur gäng”

Kriminalitet. Samtalen som handlar om att man sitter fast i ett gäng och inte vet hur man ska ta sig ur har ökat... torsdag 23/9 10:50

Vilken föreställning har du om Gud?

Inför söndag Det finns många söndagar som bär namnet ”efter Trefaldighet”. Tjugofem stycken, faktiskt, men alla... torsdag 23/9 00:00

S-regeringen behöver läka relationen till Israel

Ledare Utrikesminister Ann Linde har äntligen haft kontakt med sin israeliske motpart, Yair Lapid. Det... torsdag 23/9 00:00

Ultraliberale Justin Trudeau får sitta kvar efter Kanadas val

Nyhetskommentar Kanadas närmast ultraliberala omvandling i mångfalds-, människovärdes- och familjefrågor kan...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier