Låt oss ge akt på varandra och sporra varandra till kärlek och goda gärningar.
Hebreerbrevet 10:24

Världen idag

Magnus Persson. Foto: Samuel Björk / Arkiv

Magnus Persson avslutar sin pastorstjänst i United Malmö

Uniteds grundare Magnus Persson lämnar nu sin tjänst i församlingen. Bakgrunden är att han upplever att förtroendekapitalet för honom är begränsat och att han inte vill stå i vägen för fortsatta förändringar. I ett brev till församlingens medlemmar från styrelsen talas det om en osund ledarskapskultur historiskt.

Nyheter · Publicerad 17:00, 6 mar 2019

United startade som en pingstförsamling men är i dag en del av EFS inom Svenska kyrkan, där Magnus Persson prästvigdes nyligen. Nu lämnar han ledarrollen i United.

– Jag har sagt upp mig och gjort en överenskommelse med styrelsen. Det kan vara bra att United får fortsätta utvecklas utifrån nya friska krafter, säger Magnus Persson till Dagen.

Tidningen publicerar ett brev som gått ut till kyrkans medlemmar där man bland annat skriver att församlingen genom historien haft en osund ledarskapskultur med herdeskap och beteenden som sårat medlemmar. Magnus Persson säger att han historiskt har ett stort ansvar.

– Men det här har att göra med större frågor än mig och United – det handlar om ledarskapssyn och om att vi i dag finns i ett sammanhang där vi både strukturellt och teologiskt har bättre förutsättningar att se och processa det här. Internt har vi processat vår bakgrund, församlingssyn, ledarsyn och teologi ganska länge.

I brevet från styrelsen menar man att mycket de senaste åren förändrats i en positiv riktning.

”Men konsekvenserna av det omfattande kulturbygge som präglat församlingen under många år har inte hanterats tillräckligt, och det historiska bagaget hindrar oss från att gå vidare. Fastän vi inte vill det, påverkar vår gamla kultur oss fortfarande och vissa beteendemönster finns kvar”.

Magnus Persson slutar nu sin anställning men kommer att vara kvar som medlem i United. Han kommer dock under en tid ta paus från att delta i gudstjänster och annan verksamhet för att ge utrymme för ett nytt ledarskap att växa fram, skriver man.

– Det finns en kultur där en pastor har en församling… och så har vi rört oss mot synsättet att en församling har en pastor. Det är ett samtal och en process som har pågått under vår förändringsresa, säger Magnus Persson till Dagen.

”Vi som styrelse önskar att tiden framåt får genomsyras av nåd, upprättelse, förlåtelse och försoning. Var med och be för att relationer i vår församling helas och upprättas och att sår kan få läkas”, skriver man i brevet.

Magnus Persson fortsätter sin halvtidstjänst som inspiratör inom EFS.

Jag har sagt upp mig och gjort en överenskommelse med styrelsen. Det kan vara bra att United får fortsätta utvecklas utifrån nya friska krafter

Det är hög tid att pressa Kina

Ledare Den nya stormakten Kina toppar våra nyhetssidor – och det är inte goda nyheter. Varken när det... tisdag 7/7 07:15

Utan apostlar saknas missionellt perspektiv

Ledare Nya testamentet beskriver de femfaldiga tjänstegåvorna i Kristi kropp: apostlar, profeter,... lördag 4/7 00:00

Vi måste ständigt upptäcka solglasögonen som vi ofta glömmer att vi har på oss.

Gästkrönika När solen gassar åker de på – solglasögonen. Man ser världen genom ett något mörkare filter. Eller... tisdag 7/7 00:00

Hallå där Johannes Magnusson...

... som fått jobbet som ny verksamhetsledare för Pingst utbildning. tisdag 7/7 00:00

Kan vi synda utan att förlora frälsningen?

Mot väggen Kan en pånyttfödd kristen synda utan att förlora frälsningen? /Linda