Så finns nu ingen fördömelse för dem som är i Kristus Jesus.
Romarbrevet 8:1

Världen idag

Magdalena Andersson: Natoansökan skulle destabilisera Europa

Regeringen säger nej till att starta en diskussion om Natomedlemskap, men den nuvarande säkerhetspolitiska analysen ska snabbt ”kompletteras”.

En Natoansökan nu skulle destabilisera Europa, sade Andersson och fick genast kritik från högeroppositionen.

Nyheter · Publicerad 15:40, 9 mar 2022

Statsminister Magdalena Andersson (S) hade på tisdagen möte med övriga partiledare. De borgerliga ledarna krävde att regeringen inleder en diskussion om ett eventuellt Natomedlemskap, men enligt Andersson är det bästa för svensk säkerhet att hålla fast vid nuvarande säkerhetspolitiska linje.

– En Natoansökan nu skulle ytterligare destabilisera den här delen av Europa, sade hon.

Däremot ser hon ett behov av att ”komplettera” den nuvarande säkerhetspolitiska analysen. Den togs fram av försvarsberedningen, där alla riksdagspartier ingår, 2019. Hur kompletteringen ska göras, av vem och hur uppdraget ska formuleras är inte spikat.

Samtidigt påminner Sverige och Finland i ett brev till övriga EU-länder om klausulen för stöd och hjälp vid väpnade angrepp.

Anderssons uttalanden om att en Natoansökan skulle destabilisera läget får Moderatledaren Ulf Kristersson att reagera kraftigt.

”Innebörden är för det första att Magdalena Andersson i praktiken underminerar den suveräna svenska rätten att själv bestämma över vår säkerhetspolitiska linje – den rätt som ju hela Ukrainakriget ytterst handlar om. I rädsla för Ryssland skulle vi i Sverige alltså avstå från att själva bestämma vårt eget öde”, skriver han på Facebook.

Många högerdebattörer uttrycker, i sociala medier, liknande kritik mot Anderssons utspel.

Inför tisdagens möte uppgav Kristersson att han var oroad för att Sverige hamnar på efterkälken när Finland inlett partiledarsamtal om Natofrågan.

– Sverige måste vara berett att fatta beslut samtidigt.

Statsministern ville under tisdagen dock inte svara på hur Sverige agerar om Finland beslutar sig för att gå med i Nato. Hon hänvisade till att det är en hypotetisk fråga.

Även L-ledaren Nyamko Sabuni kräver att Sverige inleder partisamtal om ett eventuellt Natomedlemskap, precis som i Finland.

Inte heller KD-ledaren Ebba Busch var nöjd efter mötet. Hon varnar för att dröja med att börja diskutera Natomedlemskap.

– Vi kan inte teckna en hemförsäkring när huset redan brinner, säger hon.

M, C, L och KD är sedan länge för ett svenskt Natomedlemskap. Sverigedemokraterna signalerade nyligen att man är öppen för att ompröva sitt nej till Nato.

Om SD skulle svänga så finns det en majoritet för Nato i riksdagen.

SD-ledaren Jimmie Åkesson uppger att partiet inte svängt om Nato i grunden, men han pekar på att SD:s nej i dag är ”väldigt skarpt” formulerat. I förslaget till valplattform står att ”svensk alliansfrihet ska värnas och leder till handlingsfrihet vid en förändrad säkerhetsbild”.

– Jag är inte säker på att det är en rimlig hållning i det här läget, sade han till TT före mötet.

Abortfrågan handlar om ofödda barns rätt till sin kropp

Ledare I fredags kom så beslutet från USA:s Högsta domstol gällande aborträtten. Det gamla beslutet från... tisdag 28/6 00:10

Hotspot om elkrisen blev viralt

TV. Världen idags tv-program Hotspot har blivit viralt efter att avsnittet om en systemhotande elkris... tisdag 28/6 15:00

Undersökning: Få politiker bor i utsatta områden

Förorten. Av de politiker som kandiderar till höstens val är det få som bor i landets mest socioekonomiskt... tisdag 28/6 12:00

Artikel om hbtq och Pingst har lett till intensiv debatt

Hbtq. Världen idags rapportering om kyrkorelaterade hbtq-forums slutna diskussion kring att förändra... tisdag 28/6 10:00

Sorgegudstjänst hölls för offren i masskjutningen i Oslo

Norge. På söndagen slöt Osloborna upp i en sorgegudstjänst i stadens domkyrka efter helgens terrordåd där... tisdag 28/6 07:00

Visdom från en nioårig flicka i Uganda

Ungkrönika Jag kom häromveckan hem från en fantastisk, lite galen missionsresa med min bibelskoleklass i ett... tisdag 28/6 00:00

Hur missionerar vi i världens mest sekulära land?

Gästkrönika Den har naturligtvis sina brister och förklarar inte verkligheten fullödigt, men sedan resultatet... tisdag 28/6 00:00

Senaste nytt

    Kommer vi att känna igen varandra i himlen?

    Mot väggen I Bibeln står det ju att vi i himlen kommer att vara som änglarna (Matt 22:30). Betyder det att vi...

    Gärna blomsterkrans – men spola nubben i slasken

    Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Midsommarhelgen närmar sig och därmed den ljusaste tiden och den ljusaste natten på året. Nu sitter...
    Följ Världen idag i sociala medier