Herren ska bevara dig från allt ont, han ska bevara din själ. Herren ska bevara din utgång och din ingång, från nu och till evig tid.
Psaltaren 121:7-8

Världen idag

Magdalena Andersson: Natoansökan skulle destabilisera Europa

Regeringen säger nej till att starta en diskussion om Natomedlemskap, men den nuvarande säkerhetspolitiska analysen ska snabbt ”kompletteras”.

En Natoansökan nu skulle destabilisera Europa, sade Andersson och fick genast kritik från högeroppositionen.

Nyheter · Publicerad 15:40, 9 mar 2022

Statsminister Magdalena Andersson (S) hade på tisdagen möte med övriga partiledare. De borgerliga ledarna krävde att regeringen inleder en diskussion om ett eventuellt Natomedlemskap, men enligt Andersson är det bästa för svensk säkerhet att hålla fast vid nuvarande säkerhetspolitiska linje.

– En Natoansökan nu skulle ytterligare destabilisera den här delen av Europa, sade hon.

Däremot ser hon ett behov av att ”komplettera” den nuvarande säkerhetspolitiska analysen. Den togs fram av försvarsberedningen, där alla riksdagspartier ingår, 2019. Hur kompletteringen ska göras, av vem och hur uppdraget ska formuleras är inte spikat.

Samtidigt påminner Sverige och Finland i ett brev till övriga EU-länder om klausulen för stöd och hjälp vid väpnade angrepp.

Anderssons uttalanden om att en Natoansökan skulle destabilisera läget får Moderatledaren Ulf Kristersson att reagera kraftigt.

”Innebörden är för det första att Magdalena Andersson i praktiken underminerar den suveräna svenska rätten att själv bestämma över vår säkerhetspolitiska linje – den rätt som ju hela Ukrainakriget ytterst handlar om. I rädsla för Ryssland skulle vi i Sverige alltså avstå från att själva bestämma vårt eget öde”, skriver han på Facebook.

Många högerdebattörer uttrycker, i sociala medier, liknande kritik mot Anderssons utspel.

Inför tisdagens möte uppgav Kristersson att han var oroad för att Sverige hamnar på efterkälken när Finland inlett partiledarsamtal om Natofrågan.

– Sverige måste vara berett att fatta beslut samtidigt.

Statsministern ville under tisdagen dock inte svara på hur Sverige agerar om Finland beslutar sig för att gå med i Nato. Hon hänvisade till att det är en hypotetisk fråga.

Även L-ledaren Nyamko Sabuni kräver att Sverige inleder partisamtal om ett eventuellt Natomedlemskap, precis som i Finland.

Inte heller KD-ledaren Ebba Busch var nöjd efter mötet. Hon varnar för att dröja med att börja diskutera Natomedlemskap.

– Vi kan inte teckna en hemförsäkring när huset redan brinner, säger hon.

M, C, L och KD är sedan länge för ett svenskt Natomedlemskap. Sverigedemokraterna signalerade nyligen att man är öppen för att ompröva sitt nej till Nato.

Om SD skulle svänga så finns det en majoritet för Nato i riksdagen.

SD-ledaren Jimmie Åkesson uppger att partiet inte svängt om Nato i grunden, men han pekar på att SD:s nej i dag är ”väldigt skarpt” formulerat. I förslaget till valplattform står att ”svensk alliansfrihet ska värnas och leder till handlingsfrihet vid en förändrad säkerhetsbild”.

– Jag är inte säker på att det är en rimlig hållning i det här läget, sade han till TT före mötet.

C-stämman: Ja till dödshjälp och sänkt alkoholålder

Centerpartiet. Centerpartiet säger ja till att tillåta dödshjälp i Sverige. Partistämman sade även ja till att... måndag 2/10 17:00

Migrationsfrågor kräver klokskap snarare än känsloreaktioner

Ledare All politik och myndighetsutövning innebär att försöka finna rätt balans mellan flera olika... lördag 30/9 00:10

Ateister kritiserade universitet efter massdop – får svar på tal

USA. En ateistisk organisation kritiserar ledningen för Auburn University i Alabama och menar att... måndag 2/10 10:00

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10