Ni otrogna, vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Den som vill vara vän med världen blir fiende till Gud.
Jakobsbrevet 4:4

Världen idag

Magdalena Andersson jämför SD-utspel med nazisternas dödståg

Det har riktats hårda ord mot troende under årets valrörelse, och inte sällan är det företrädare för Socialdemokraterna som varit avsändare. Skulden för tonläget mot troende bärs trots detta främst av SD – det säger statsminister Magdalena Andersson (S) när Världen idag träffar henne inför valet.

Nyheter · Publicerad 08:00, 7 sep 2022

Socialdemokraterna har inför valet tvingats slåss på flera fronter. Parallellt med att man försökt undvika besvärliga frågor om samhällsproblemen som eskalerat har fokus legat på att måla upp det konservativa regeringsalternativet och samarbetet med Sverigedemokraterna som ett hot mot själva demokratin.

Samtidigt har S enligt vissa bedömare de senaste åren närmat sig just SD både när det gäller politiken och retoriken. Kritiker menar att S anammar förslag som ligger nära SD:s, men först några år senare.

Angående detta säger Andersson att Socialdemokraterna aldrig kommer att samverka med Sverigedemokraterna eftersom hon menar att partiet ställer människor emot varandra.

Magdalena Andersson är tydligt upprörd över ett kontroversiellt inlägg på Twitter som en sverigedemokratisk riksdagsledamot skrev nyligen. Där stod det: ”Välkommen till återvandringståget. Du innehar en enkelbiljett. Nästa stopp, Kabul!”, något som anspelade på så kallad återvandring för afghanska invandrare.

– Ta bara vad Sverigedemokraterna har gjort den här valrörelsen, de här tågen med enkelbiljett, det är ju vad nazisterna gjorde, hävdar Andersson och verkar syfta på att nazisterna tvingade miljontals människor på tåg till koncentrationsläger.

Det uppmärksammade utspelet nyligen om att hon inte vill ha så kallade ”Somalitowns” eller ”Chinatowns” i Sverige handlar enligt S-ledaren inte om att hänga ut vissa etniska grupper utan om vikten av att leva tillsammans för att skapa en samhällsgemenskap.

Socialdemokraterna vill förbjuda konfessionella friskolor. Skolminister Lina Axelsson Kihlbom (S) uttryckte nyligen påståendet att det pågår ”religiös indoktrinering” på de här skolorna. Det finns kristna företrädare som menar att Socialdemokraterna är med och underblåser hat och hot mot troende i Sverige. Vad säger du om det?

– Det ser ju väldigt olika ut på olika kristna skolor så klart. Men varför vi inte vill ha konfessionella friskolor är att vi ser stora poänger med ett samhälle där människor som har olika bakgrund och livsåskådning möts, säger Magdalena Andersson.

– Församlingar kan starta skolor, men man kommer inte kunna ha konfessionella inslag som i dag utan det får vara utanför skoldagen i så fall, säger hon angående sitt partis hållning i frågan.

Det finns religiösa företrädare som upplever att troende i det politiska samtalet och i den här valrörelsen behandlas mer som ett hot än en tillgång. Hur ser du på det?

– Det är en bra fråga, det finns ju en tilltagande islamofobi i samhället, det riktas ju inte mot kristna men det är klart att det också hörs i debatten. Och också eldas på av något parti i alla fall, säger Andersson med ett skratt.

Det är tydligt att hon återigen syftar på SD.

Församlingar kan starta skolor, men man kommer inte kunna ha konfessionella inslag .

Magdalena Andersson

55 år. Uppvuxen i Uppsala.

Civilekonom, har tagit en magisterexamen i ekonomi.

Var i ungdomen simmare på elitnivå.

Har en lång karriär, som bland annat sakkunnig och rådgivare, inom det socialdemokratiska partiet.

Kom in som ordinarie ledamot i riksdagen 2014. Samma år utsågs hon till finansminister. Blev 2021 både partiledare och Sveriges första kvinna på statsministerposten.

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10

Dansk abortlag kan ändras – minskat skydd för ofödda

Danmark. I Danmark har ofödda barn ett lagstadgat skydd från och med graviditetsvecka tolv. Lagstiftningen... fredag 29/9 10:00

Skyttedals drogutspel blev hennes fall

Ledare Många höjer förstås på ögonbrynen över att en europaparlamentariker som Sara Skyttedal (KD) väljer... fredag 29/9 00:00