Socialdemokraterna har inför valet tvingats slåss på flera fronter. Parallellt med att man försökt undvika besvärliga frågor om samhällsproblemen som eskalerat har fokus legat på att måla upp det konservativa regeringsalternativet och samarbetet med Sverigedemokraterna som ett hot mot själva demokratin.
Samtidigt har S enligt vissa bedömare de senaste åren närmat sig just SD både när det gäller politiken och retoriken. Kritiker menar att S anammar förslag som ligger nära SD:s, men först några år senare.
Angående detta säger Andersson att Socialdemokraterna aldrig kommer att samverka med Sverigedemokraterna eftersom hon menar att partiet ställer människor emot varandra.
Magdalena Andersson är tydligt upprörd över ett kontroversiellt inlägg på Twitter som en sverigedemokratisk riksdagsledamot skrev nyligen. Där stod det: ”Välkommen till återvandringståget. Du innehar en enkelbiljett. Nästa stopp, Kabul!”, något som anspelade på så kallad återvandring för afghanska invandrare.
– Ta bara vad Sverigedemokraterna har gjort den här valrörelsen, de här tågen med enkelbiljett, det är ju vad nazisterna gjorde, hävdar Andersson och verkar syfta på att nazisterna tvingade miljontals människor på tåg till koncentrationsläger.
Det uppmärksammade utspelet nyligen om att hon inte vill ha så kallade ”Somalitowns” eller ”Chinatowns” i Sverige handlar enligt S-ledaren inte om att hänga ut vissa etniska grupper utan om vikten av att leva tillsammans för att skapa en samhällsgemenskap.
Socialdemokraterna vill förbjuda konfessionella friskolor. Skolminister Lina Axelsson Kihlbom (S) uttryckte nyligen påståendet att det pågår ”religiös indoktrinering” på de här skolorna. Det finns kristna företrädare som menar att Socialdemokraterna är med och underblåser hat och hot mot troende i Sverige. Vad säger du om det?
– Det ser ju väldigt olika ut på olika kristna skolor så klart. Men varför vi inte vill ha konfessionella friskolor är att vi ser stora poänger med ett samhälle där människor som har olika bakgrund och livsåskådning möts, säger Magdalena Andersson.
– Församlingar kan starta skolor, men man kommer inte kunna ha konfessionella inslag som i dag utan det får vara utanför skoldagen i så fall, säger hon angående sitt partis hållning i frågan.
Det finns religiösa företrädare som upplever att troende i det politiska samtalet och i den här valrörelsen behandlas mer som ett hot än en tillgång. Hur ser du på det?
– Det är en bra fråga, det finns ju en tilltagande islamofobi i samhället, det riktas ju inte mot kristna men det är klart att det också hörs i debatten. Och också eldas på av något parti i alla fall, säger Andersson med ett skratt.
Det är tydligt att hon återigen syftar på SD.