Det är Herrens nåd att det inte är ute med oss, att det inte är slut med hans barmhärtighet. Den är ny varje morgon, stor är din trofasthet.
Klagovisorna 3:22-23

Världen idag

M, SD och KD vill slopa skatten på el i vinter

Moderaterna föreslår att skatten på el slopas under januari och februari. De får stöd av SD och KD.

Slopad elskatt skulle motsvara cirka 1 500–2 000 kronor i månaden för en vanlig villa men påverkar även hyresrätter.

Nyheter · Publicerad 11:00, 15 dec 2021

– Bara under den här vinterperioden beräknas momsintäkterna öka med sju miljarder. Vi tycker att det är helt rimligt att det går tillbaka till hushållen, säger Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson på en presskonferens.

Enligt M motsvarar kostnaden för sänkningen den ökade momsintäkten.

Även tjänsteföretag som betalar full elskatt bör få ta del av sänkningen, enligt Moderaterna. Industrier, serverhallar, jord- och skogsbruk och ytterligare några verksamheter är sedan länge nästan helt undantagna från att betala elskatt. Medan vanliga konsumenter betalar 35,6 öre per kilowattimme betalar de 0,6 öre.

Om regeringen inte genomför sänkningen är Moderaterna beredda att gå vidare med förslaget i riksdagen. Både Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna säger att de stödjer förslaget.

– Vi tycker att det finns väldigt starka skäl att göra det här nu, säger Oscar Sjöstedt, ekonomisk-politisk talesperson för SD.

Jakob Forssmed, ekonomisk-politisk talesperson för Kristdemokraterna, säger:

– Det är rimligt att sänka elskattebördan för svenska hushåll nu som drabbas hårt av de stigande elpriserna och när då staten drar in extra momsintäkter så är det rimligt att det återförs till hushållen.

På längre sikt vill M att Sverige satsar på nästa generation kärnkraft, både större och mindre anläggningar.

Liberalerna meddelade nyligen att de vill lindra hushållens elräkningar genom att sänka energiskatten med drygt 6 öre per kilowattimme, något som beräknas kosta 4 miljarder kronor.