Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

M-ledaren: Islamistiska skolor är problemet – inte kristna

M-ledaren Ulf Kristersson är tydlig med vad han menar är det egentliga problemet med konfessionella friskolor.

– Det finns islamistiska skolor som missköter sig gravt, de borde inte ha fått öppna över huvud taget, säger han när Världen idag intervjuar honom inför valet.

Nyheter · Publicerad 15:00, 8 sep 2022

Ulf Kristersson är en av valets två tydliga statsministerkandidater. Uppgiften är dock svår och komplex där hans konservativa lag förutom Kristdemokraterna består av Liberalerna och Sverigedemokraterna och dessa ska försöka komma överens i ett för Sverige helt unikt samarbete.

Genom hustrun Birgitta, som för några år sedan bytte yrkesbana och utbildade sig till präst, har M-ledaren en vardagsrelation till det kyrkliga.

Den här valrörelsen har handlat mycket om religion på olika sätt. Samtidigt upplever troende att deras övertygelse i den politiska debatten ofta beskrivs som ett hot eller ett problem snarare än en tillgång. Hur ser du på det?

– Jag tror att du har en grundpoäng att de som vill diskutera religion och trosuppfattningar i den politiska debatten vill göra det till ett problem av någon anledning. Det tycker jag är helt obegripligt, ärligt talat. Man behöver inte själv vara troende för att känna den djupaste respekt för andras tro.

När förslagen om att förbjuda konfessionella friskolor kommer upp blir Kristersson engagerad. Han menar att dessa skolor bara används som svepskäl.

– De som är emot valfrihet och de som är emot friskolor, de hittar alltid något som ska misstänkliggöras och så får man det att låta som att religiösa friskolor skulle vara någonting extremt. Där får man tala klartext: det är inte judiska skolan som är problemet. Det är inte katolska skolan, det är inte Stadsmissionens skolor. Utan det finns islamistiska skolor som missköter sig gravt, de borde inte ha fått öppna över huvud taget.

Det finns alltså en benägenhet att dra alla över en kam?

– Ja, värre än så. Det här är människor som är emot det fria skolvalet, som är emot valfriheten, och de hittar alltid ett argument för att försöka stoppa valfriheten, säger han och lovar att Moderaterna kommer att motverka förslagen om förbud.

Omkring 250 miljoner kristna världen över lider allvarlig förföljelse till följd av sin tro. Det är en fråga vi inte hör mycket om i den politiska debatten. Vad vill Moderaterna göra för att lyfta det?

– I stora delar av världen är det verkligen en grund för förföljelse och det är förfärligt att det är på det sättet. Den här intoleransen som finns, vi har ibland svårt att föreställa oss den. Jag brukar säga att i Sverige ska vi vara toleranta mot allt, utom själva intoleransen – där ska vi vara stenhårda.

– Sedan förstår alla att Sveriges påverkansmöjligheter på några av de diktaturer som förföljer är rätt begränsade.

M-ledaren menar att just dimensionen av förtryck mot kristna inte är det som lyfts fram i svensk politik.

– Det räcker att titta på Mellanösternkonflikten så har det ofta handlat om Israel-Palestinafrågan, men det har väldigt sällan varit utsatta kristna minoriteter som Sverige har höjt rösten för.

Tidigare i somras rapporterade Världen idag om en Sifo-mätning som visar att sju av tio svenskar vill slopa kvoteringen i föräldraförsäkringen. Kristersson, som vill behålla dagens tre så kallade pappamånader, tycker dock inte att enskilda opinionsmätningar ska vara vägledande för politiken. Han menar att människor klarar att ha två tankar i huvudet samtidigt i den här frågan.

– Man vill bestämma själv så mycket som möjligt, man vill inte bli styrd av politiken, men man ser också betydande jämställdhetsproblem i Sverige och att det på lång sikt är bra att båda föräldrarna tar stort och gemensamt ansvar för sina barn, säger han.

Det är inte judiska skolan som är problemet. Det är inte katolska skolan, det är inte Stadsmissionens skolor.

Ulf Kristersson

• 58 år. Uppvuxen i Lund och Eskilstuna.

• Har studerat företags- och nationalekonomi.

• Bildade redan på gymnasiet en lokal MSU-förening (Moderat skolungdom).

• Har en lång politisk karriär som bland annat ekonomisk-politisk talesperson och socialförsäkrings­minister i Reinfeldt­regeringen.

• Kom in i riksdagen första gången som ersättare 1991 och som ordinarie ledamot 1994. Valdes till ny partiledare 2017 efter Anna Kinberg Batra.

Låt oss be om den helige Andes gåvor och kraft

Ledare Vi har nyligen firat pingst, och traditionellt har detta varit en konferenshelg i Sveriges... torsdag 1/6 00:10

Guds kraft okänd för många

Ledare TV4:s succéserie ”Det okända” sändes i 25 säsonger mellan 2004 och 2019. Temat för serien var... torsdag 1/6 00:00