Då ska Kungen svara dem: Jag säger er sanningen: Allt vad ni har gjort för en av dessa mina minsta bröder, det har ni gjort för mig.
Matteus 25:40

Världen idag

M, KD, SD och L vill se utvecklad kärnkraft

Nästa regering bör utveckla kärnkraften för att klara klimatomställningen och en ökad efterfrågan på el. Det anser partiledarna för Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna.

Nyheter · Publicerad 15:55, 7 feb 2022

I en gemensam debattartikel i Svenska Dagbladet hänvisar de fyra partiledarna till den senaste tidens skenande elpriser som drabbat hushåll och företag i landet hårt.

”Den oroande utvecklingen hotar också svenska jobb. Kommuner i hela landet tvingas säga nej till företag som vill starta eller bygga ut sin verksamhet i kommunen”, skriver Ulf Kristersson (M), Jimmie Åkesson (SD), Ebba Busch (KD) och Nyamko Sabuni (L).

”Till 2045 räknar man med att efterfrågan på ren el kommer att dubbleras gentemot i dag för att klara elektrifieringen av våra transporter och industri”, fortsätter de.

För att lösa detta bör man ersätta målet om 100 procent förnybar elproduktion till 2040 med ett mål om fossilfri energi, där kärnkraften är en självklar del, anser de.

Vidare vill man avskaffa förbudet mot att bygga reaktorer på andra platser än vid de befintliga och tillåta byggandet av fler än tio reaktorer i kommersiell drift.

Vidare vill de att Energi­myndigheten ska beskriva vad som krävs för att uppnå klimat­målen, ”även om det inkluderar kärnenergi”.

I nästa budget ska de fyra partierna tillsätta resurser till Strålsäkerhets­myndigheten för att ta fram ett regelverk för ny kärnkraft.

”Myndigheten bör även uppdras att ta fram ett snabb­spår för att acceptera typ­godkännanden av reaktorer, system och komponenter från länder jämförbara med Sverige”, står det.

Energiministern Khashayar Farmanbar (S) sågar utspelet.

– De måste tala om vem som ska betala de astronomiska summorna och när den hypotetiska nya kärnkraften ska kunna byggas, säger han.

Kristersson medger att det kan dröja många år innan Sverige kan ha ny kärnkraft i gång.

– Det finns inga snabba lösningar. Det kommer att ta ett antal år, oavsett om man väljer vindkraft som vi anser inte kommer att räcka, eller kärnkraft, säger Kristersson som därför anser att det är bråttom att ändra reglerna.

Varför driver Sveriges kristna råd splittrande teologi?

Ledare Teologi, vad är det? Kristendomskritiker svarar cyniskt: Teologi är som att befinna sig i ett mörkt... onsdag 7/6 00:10

Värt att fira 500 år av självständighet

Ledare Det mest ”internationella” en svensk kunde göra i går var att, precis som andra folk runtom i... onsdag 7/6 00:00