Ni otrogna, vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Den som vill vara vän med världen blir fiende till Gud.
Jakobsbrevet 4:4

Världen idag

M, KD och SD lade fram ett gemensamt budgetalternativ

För första gången presenterade Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna på tisdagen ett gemensamt budgetalternativ. Det gjorde de med syfte att ”få ordning på de mest akuta samhällsproblemen”.

Höjda polislöner, sänkt drivmedelsskatt, ökat skydd för trossamfund och en satsning på familjestödsprogram i samtliga kommuner är några av förslagen.

Nyheter · Publicerad 10:00, 17 nov 2021

Satsningar inom bland annat vård, lag och ordning, migration och energipolitik ingår i det budgetalternativ som M, KD och SD nu gemensamt presenterar.

Från flera håll inom partierna hörs budskapet att förslaget rymmer fler frågor och mer pengar än vad man trodde skulle bli fallet när förhandlingarna påbörjades.

– Budgeten omfattar reformer på lite mer än 20 miljarder och det är nog fler än vad de flesta förväntat sig när vi satte i gång den här processen, säger SD-ledaren Jimmie Åkesson till TT.

Partierna vill att tio miljoner kronor per år i ökat stöd tillförs trossamfundens säkerhet ”för alla ska kunna utöva sin tro utan att känna sig hotad”. Inte minst har hotbilden mot synagogor växt de senaste åren.

– Men även kyrkor och moskéer är utsatta för olika hatbrott, vi vill att det här stödet ska bidra till att höja säkerheten, säger Jakob Forssmed, ekonomisk-politisk talesperson för Kristdemokraterna, till Världen idag.

Han är också glad att en satsning på 25 miljoner per år till aktörer som arbetar för att motverka äldres ofrivilliga ensamhet och isolering, finns med i förslaget.

– För mig är det här en hjärtefråga. Många äldre lever i ensamhet, inte minst i och med pandemin, och det påverkar hälsan och livet. Vi vill nu stötta organisationer som särskilt jobbar för att bryta äldres isolering.

De tre partierna är också överens om en fördubbling av taket för skattereduktion på gåvor. Man ska enligt förslaget kunna göra avdrag på upp till 12 000 kronor för gåvor som går till ideella aktörer som sysslar med hjälpverksamhet för behövande.

– Det gör att organisationerna kan öka sin insamling och kan göra mer för utsatta, säger Jakob Forssmed.

400 miljoner avsätts av de tre partierna till en riktad satsning på höjda polislöner och ”för att möjliggöra fler poliser i yttre tjänst”. 

Den stora posten är de 8 miljarder som man vill satsa på sänkt skatt ”för alla som jobbar, med fokus på låga och medelstora inkomster”.

– Vi tar bland annat pengar från familjeveckan, säger Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson till TT, om hur de finansierar förslaget.

Man vill också se en skattesänkning för pensionärer.

På familjeområdet är M, KD och SD överens om att rätten till obetald föräldraledighet bör utökas med tre dagar per år och förälder till barn i åldrarna 6-16 år.

Partierna vill lägga två miljarder på att minska barngrupper i förskolan, och en halv miljard på att föräldrastöd ska finnas tillgängligt i alla Sveriges kommuner, något som också bör gälla föräldrar till tonåringar, enligt förslaget.

På migrationsområdet anser partierna att asyllagstiftningen ska ”anpassas efter den rättsliga miniminivån enligt EU-rätten”. De vill också begränsa arbetskraftsinvandringen och att arbetet med att verkställa utvisningar och avvisningar ska prioriteras.

Liberalerna har valt att inte ställa sig bakom det gemensamma förslaget, bland annat med hänvisning till att M, KD och SD vill sänka drivmedelsskatten med 50 öre från och med 1 maj nästa år, något L menar är dåligt för klimatet.

Samtidigt säger L-ledaren Nyamko Sabuni i ett pressmeddelande att hon bedömer att en ”liberal borgerlig regering efter nästa val har goda förutsättningar att komma överens om en bra budget för Sverige”.

Att de tre partierna nu tagit fram ett gemensamt förslag kan försvåra för den nya S-ledaren Magdalena Andersson att få igenom sin egen budgetproposition för 2022. För att regeringen ska lyckas kan det krävas att både Vänsterpartiet och Centerpartiet röstar för regeringens budget, konstaterar TT.

Vi vill nu stötta organisationer som särskilt jobbar för att bryta äldres isolering.

Några av förslagen

• Tio miljoner kronor ska under 2022 och 2023 tillföras Regeringskansliet för att utreda hur enskildas fri- och rättigheter och domstolarnas oberoende kan stärkas.

• En nationell vårdförmedling ska upprättas för att ”använda tillgänglig kapacitet” till patienter som väntat olagligt länge på vård, oavsett vilken region de bor i.

• En satsning på 25 miljoner kronor varje år fram till 2027 för att öka screening och vaccination mot livmoderhalscancer.

• Skolverket ska få i uppdrag att utöka undervisningstiden i skolan. ”Från 2023 och framåt avsätts resurser för att utöka undervisningstiden med en timme per dag”.

• Sänkta kostnader för anställning av långtidsarbetslösa.

• En stor bidragsreform ska genomföras de närmaste åren.

Kyrkor i Fruängen och Storvreta öppnar upp efter våldsvågen

Krisstöd. Efter att en person skjutits till döds utomhus vid Mälarhöjdens IP ordnas nu krisstöd på flera sätt... fredag 29/9 15:00

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10

Möta lejonen – bättre alternativ än att sluta be

”Det är gripande, uppmuntrande och förkrossande att läsa om hur heliga gudsmän och gudskvinnor förr... fredag 29/9 14:00

Skyttedals drogutspel blev hennes fall

Ledare Många höjer förstås på ögonbrynen över att en europaparlamentariker som Sara Skyttedal (KD) väljer... fredag 29/9 00:00