Politik

M: Jamal El-Haj har aldrig nämnt Hamas i riksdagens talarstol

Jamal El-Hajs politiska arbete har nu granskats.

S-ledaren Magdalena Andersson har avfärdat anklagelser om att parti­kamraten Jamal El-Haj skulle ha kopplingar till Hamas genom att bedyra att El-Haj bekämpat terrorist­organisationen. Såväl politiska motståndare som debattörer efter­frågar konkreta exempel på detta.

– Det finns inga avtryck efter hans kamp, säger M:s gruppledare Mattias Karlsson till Göteborgs-Posten.

Publicerad Uppdaterad

I SVT Agendas partiledardebatt den 8 oktober sade S-ledaren Magdalena Anderssons att partiets omstridde riksdagsledamot Jamal El-Haj ”ägnat sitt politiska liv åt att ha bekämpat Hamas”. Det var ett uttalande som skulle komma att få stor spridning, då det har ifrågasatts av många.

På sociala medier delades det bilder där El-Haj stod bredvid Hamasflaggor och det påpekades att han deltagit på en palestinsk Malmökonferens som arrangerades av en utpekad ledare för Hamas.

S-ledaren Magdalena Andersson backar upp partikamraten Jamal El-Haj.

Nu har M, med hjälp av riksdagens utredningstjänst, tagit reda på att Jamal El-Haj hittills aldrig stått i riksdagens talarstol och nämnt Hamas. 

– Det är inte en bild som vi har att han ägnat sin tid i riksdagen att kämpa mot Hamas, säger Moderaternas gruppledare Mattias Karlsson till Göteborgs-Posten.

Tidningen frågar M-toppen om det inte finns andra sätt att bekämpa Hamas än just i en talarstol.

Mattias Karlsson (M).

– Ja, men då är ju Magdalena Andersson svaret skyldig vad det är hon menar när hon säger att han har ägnat sitt politiska liv att kämpa mot Hamas, eftersom det inte finns några avtryck efter hans kamp, svarar Mattias Karlsson.

Världen idag har tittat på samtliga 101 motioner som El-Haj undertecknat och funnit att Hamas omnämns i tre av dem.

Motion 2023/24:2659, som undertecknats av El-Haj och elva andra S-ledamöter, innehåller följande skrivelse: ”Hamas är en terroriströrelse, född ur extrema omständigheter och vars mål vi inte delar. Hamas kontroll över Gazaremsan har inte främjat demokrati och fred.”

I en annan motion, 2022/23:1779, skriver Jamal El-Haj och sju andra S-ledamöter att ”Hamas kontroll över Gazaremsan har inte främjat demokrati och fred”. I motion 2022/23:1998 använder El-Haj och sju partikollegor uttrycket ”den terrorstämplade organisationen Hamas”.

Det finns dock de som menar att dessa tre motioner, som det är oklart om El-Haj skrivit själv, inte är detsamma som att ha ”ägnat sitt politiska liv åt att bekämpa Hamas”. 

Henrik Jönsson.

”Om detta är resultatet av att ha ’ägnat sitt politiska liv åt att bekämpa Hamas’, undrar man vilket avtryck han gjort i frågor han driver med mindre glöd”, skriver debattören Henrik Jönsson ironiskt på X.

Judiska ungdomsförbundet i Sverige har uppmärksammat att El-Haj, i en intervju med TV4 Nyheterna den 16 november, vägrade svara på vad han tycker om Hamas. När intervjun hade publicerats skickade El-Haj, via Socialdemokraternas presstjänst, dock kommentaren: ”Jag tar starkt avstånd från Hamas.”

I samband med detta skrev han samma sak i en kommentar till TT.

”Den som kallar mig terrorist eller terroristromantiker ljuger”, fortsatte han. 

Kritikerna lät sig dock inte lugnas. 

”Sen när är ett sms till TV4 att vid upprepade tillfällen ta avstånd från Hamas, att ta avstånd från attacken och att ta avstånd från de som firade attacken?” skriver Judiska Ungdomsförbundet i Sverige i ett inlägg på X.

Richard Herrey.

”Det vore ju lättare om han själv bara klev fram och uttalade sig i stället för att Magdalena [Andersson] ska stå och påstå saker om vad han gjort och vad han tycker”, skriver förre riksdagsledamoten Richard Herrey (M) i ett svar på Judiska ungdomsförbundet i Sveriges X-inlägg.

Lena Hallengren, S gruppledare i riksdagen, anser att det inte säger någonting att El-Haj aldrig nämnt Hamas i riksdagens talarstol.

Lena Hallengren (S).

– Det är ungefär lika seriöst som att vi skulle granska hur många gånger Ulf Kristersson nämnt [Förintelseöverlevaren] Hedi Fried i riksdagens talarstol, säger hon till GP.

Tidningen frågar Hallengren om hon kan ge något exempel på hur El-Haj kämpat mot Hamas.

– Nej, jag kan inte stå här och gå in på det i detalj, svarar hon och vidhåller att ingenting tyder på att El-Haj stått på Hamas sida.

Powered by Labrador CMS