Men Gud bevisar sin kärlek till oss genom att Kristus dog för oss medan vi ännu var syndare.
Romarbrevet 5:8

Världen idag

Lyfte fram fel i SVT-dokumentär om S-ikon – ”censurerades”

Forskaren och samhällsdebattören Per Ewert upptäckte flera felaktigheter i en ny SVT-dokumentär om den tidigare riksdagspolitikern Birgitta Dahl (S). När han påpekade detta på SVT:s Facebooksida togs hans kommentarer bort av public service-bolaget.

Nyheter · Publicerad 10:30, 19 aug 2021

Den 11 augusti sändes SVT-dokumentären ”Birgitta Dahls heliga vrede”. Det är regissören Henrik von Sydow som har gjort filmen om den nu 83-åriga socialdemokratiska politikern, som var riksdagsledamot mellan 1969 och 2002.

En person som har reagerat på filmens innehåll är Claphaminstitutets direktor Per Ewert, som forskar på den politiska process som gjorde Sverige till ett av världens mest sekulära och individualistiska länder under 1900-talet.

Han menar att SVT har gjort en delvis intressant dokumentär om en central svensk politiker, men att den innehåller sakpåståenden som inte stämmer med verkligheten.

För att belysa detta kommenterade Ewert SVT:s inlägg om filmen på medieföretagets egen Facebooksida, men två gånger tog SVT bort hans kommentarer.

I filmen säger Birgitta Dahl att hon var med och drev en kampanj för att barnaga och våldtäkt inom äktenskapet skulle förbjudas.

– Ett vanligt argument vi fick höra var att ”inte ska väl samhället lägga sig i hur familjerna lever sina liv och förresten är det här en fin gammal svensk sed”, säger hon i dokumentären.

Dahl säger också att ”vi” fick igenom förbuden mot barnaga och mot våldtäkt inom äktenskapet. Men Per Ewert har kontrollerat hennes uttalanden och menar att hon beskriver sin roll som drivande i dessa frågor på ett felaktigt sätt.

Besluten hade nämligen fattats långt innan Birgitta Dahl kom in i riksdagen 1969.

Våldtäkt inom äktenskapet förbjöds 1962, förbudet mot barn­aga infördes 1957 och förtydligades 1966. År 1979 underströks förbudet ytterligare, men det var under den borgerliga Fälldinregeringen, påpekar Per Ewert.

– Det är säkert möjligt att hon senare bildade opinion i dessa frågor, men själva besluten fattades långt före hennes tid, säger han.

Det mest problematiska tycker Per Ewert är Dahls uttalande om motargumentet ”en fin gammal svensk sed”, något som hon framfört vid flera tillfällen i olika medier.

I en artikel på bloggen Vallentunabor säger hon dessutom: ”I den offentliga debatten i Sveriges riksdag stod folk och sade, att det var en fin gammal svensk sed att slå sitt barn och våldta sin hustru.”

Men Per Ewert har kontrollerat riksdagsprotokollen och konstaterar att något sådant uttalande aldrig har fällts i riksdagsdebatten.

– Det är helt enkelt inte sant.

Världen idag har varit i kontakt med SVT:s presstjänst, men har vid denna tidnings pressläggning ännu inte fått något svar på varför man tog bort Per Ewerts kommentarer från Facebook.

Själv är Per Ewert mycket kritisk.

– Det är synnerligen bekymmersamt att möjligheten till öppen debatt begränsas inom public service. Jag skrev här utif­rån min roll som forskare, men vem som helst måste ha möjlighet att dela synpunkter på en öppen sociala medier-sida utan att censureras, säger han.

Det är synnerligen bekymmersamt att möjligheten till öppen debatt begränsas inom public service.

Statens agerande kring pandemin ännu i dunkel

Ledare Den långa coronavågen har nu gått över i en ny fas. Folkhälsomyndigheten med flera berättade i... lördag 22/1 00:10

Spritfester och högt energipris

Ledare Att Storbritanniens premiärminister Boris Johnson vid flera tillfällen bjudit in sina medarbetare... lördag 22/1 00:00

Lösning för Claras natthärbärge – den här vintern

Hemlöshet. S:ta Clara kyrka i Stockholm har funnit en ny lokal till församlingens natthärbärge. Under... måndag 24/1 21:00

Striden avgörs på höjden

Bönekrönika En biblisk händelse som på ett illustrativt sätt visar på bönens betydelse i församlingen finner vi... tisdag 25/1 00:00

Jag glömmer inte Seglora smedjas härjningar

Gästkrönika Nyligen rapporterades om att föreningen Hjärta, en lokalgrupp inom organisationen Socialdemokrater... tisdag 25/1 00:00

Finns det hopp om äktenskapet efter att min fru var otrogen?

Karin svarar. För cirka fyra månader sedan berättade min fru att hon varit otrogen med en man på jobbet när de...

Israels fiender testar landets reaktionsförmåga

Israelkommentar Det finns flera tecken på att Israels fiender förbereder sig för krig. Frågan är om Israel är...
Följ Världen idag i sociala medier