Den 11 augusti sändes SVT-dokumentären ”Birgitta Dahls heliga vrede”. Det är regissören Henrik von Sydow som har gjort filmen om den nu 83-åriga socialdemokratiska politikern, som var riksdagsledamot mellan 1969 och 2002.
En person som har reagerat på filmens innehåll är Claphaminstitutets direktor Per Ewert, som forskar på den politiska process som gjorde Sverige till ett av världens mest sekulära och individualistiska länder under 1900-talet.
Han menar att SVT har gjort en delvis intressant dokumentär om en central svensk politiker, men att den innehåller sakpåståenden som inte stämmer med verkligheten.
För att belysa detta kommenterade Ewert SVT:s inlägg om filmen på medieföretagets egen Facebooksida, men två gånger tog SVT bort hans kommentarer.
I filmen säger Birgitta Dahl att hon var med och drev en kampanj för att barnaga och våldtäkt inom äktenskapet skulle förbjudas.
– Ett vanligt argument vi fick höra var att ”inte ska väl samhället lägga sig i hur familjerna lever sina liv och förresten är det här en fin gammal svensk sed”, säger hon i dokumentären.
Dahl säger också att ”vi” fick igenom förbuden mot barnaga och mot våldtäkt inom äktenskapet. Men Per Ewert har kontrollerat hennes uttalanden och menar att hon beskriver sin roll som drivande i dessa frågor på ett felaktigt sätt.
Besluten hade nämligen fattats långt innan Birgitta Dahl kom in i riksdagen 1969.
Våldtäkt inom äktenskapet förbjöds 1962, förbudet mot barnaga infördes 1957 och förtydligades 1966. År 1979 underströks förbudet ytterligare, men det var under den borgerliga Fälldinregeringen, påpekar Per Ewert.
– Det är säkert möjligt att hon senare bildade opinion i dessa frågor, men själva besluten fattades långt före hennes tid, säger han.
Det mest problematiska tycker Per Ewert är Dahls uttalande om motargumentet ”en fin gammal svensk sed”, något som hon framfört vid flera tillfällen i olika medier.
I en artikel på bloggen Vallentunabor säger hon dessutom: ”I den offentliga debatten i Sveriges riksdag stod folk och sade, att det var en fin gammal svensk sed att slå sitt barn och våldta sin hustru.”
Men Per Ewert har kontrollerat riksdagsprotokollen och konstaterar att något sådant uttalande aldrig har fällts i riksdagsdebatten.
– Det är helt enkelt inte sant.
Världen idag har varit i kontakt med SVT:s presstjänst, men har vid denna tidnings pressläggning ännu inte fått något svar på varför man tog bort Per Ewerts kommentarer från Facebook.
Själv är Per Ewert mycket kritisk.
– Det är synnerligen bekymmersamt att möjligheten till öppen debatt begränsas inom public service. Jag skrev här utifrån min roll som forskare, men vem som helst måste ha möjlighet att dela synpunkter på en öppen sociala medier-sida utan att censureras, säger han.