Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

Lurade flickvän ta abortpiller – kan dömas för mord

 En man i Florida lurade sin gravida flickvän att ta ett abortpiller, vilket dödade det barn hon bar på. Nu åtalas han för mord.

Nyheter · Publicerad 12:19, 23 maj 2013

Den 28-årige mannen ville inte ha barn och när hans flickvän blev gravid lurade han henne att ta ett abortpiller, efter att hon vägrat gå med att göra en abort.
Enligt åklagaren har mannen förfalskat sin pappas, som är gynekolog, namnteckning på ett recept för att få ut abortpillret Misoprostol (även känt som Cytotec). Sedan bytte han etikett på förpackningen för att det att se ut som en vanlig penicillintablett. Efter det övertalade han sin flickvän, som enligt AP var gravid i sjunde veckan, att ta tabletten genom att säga att hans pappa ville att hon skulle ta den mot en infektion.

 Dagen efter tog den unga kvinnan tabletten och gick sedan till arbetet. Där fick hon magsmärtor och började blöda. Nästa dag åkte hon till sjukhuset där det konstaterades att hon förlorat sitt barn, rapporterar AP och Tampa Tribune, Då fick hon också veta att tabletten hon tagit var ett abortpiller.
Biträdande åklagare W. Stephen Muldrow säger att mannen erkänt handlingen.
– Under mina år som åklagare är det här ett av de mest chockerande och mest överlagda fall jag sett, sade Muldrow på onsdagen i förra veckan vid en domstolshearing.

 Enligt Floridas lagstiftning kan åtal inte väckas för mord i fall som rör icke livsdugliga foster, men att förfalska medicin är ett federalt brott, och då åtal väckts vid en federal domstol åtalas han även för mord på det ofödda barnet, enligt lagen Protection of Unborn Children Act. (Lagen till skydd för ofödda barn), skriver AP.
Den åtalade riskerar upp till livstids fängelse om han döms för mord på barnet.

 Kvinnans advokat Gil Sanchez uppger enligt Tampa Tribune att flera stämningar kan bli aktuella mot ”individer och företag som på något sätt kan ha bidragit” till det ofödda barnets död.
– Ingen kvinna ska behöva gå igenom en så fruktansvärd sak och det kemiska vapnet känt som Cytotec borde ha striktare regleringar, säger Sanchez till tidningen. 

Ny "tv-skatt" kan drabba döda

Politik. Stark kritik mot riksdagsbeslut Att riksdagen inför en "tv-skatt" utan att samtidigt öka kraven på public service, och som till och med kan drabba döda, väcker stark kritik. En av...

Ideologisk brytning bakom regeringskris

Ledare Förändrat ideologiskt landskap Ideologier är politikens grund. Ändå ansågs allmänt att dessa var överspelade efter Berlinmurens fall. Den liberala samhällsordningen hade segrat,...

Ringrostig på engelska? Här är tipsen

Språk. Do you understand this? Bra, men du kanske känner dig lite ringrostig och upplever att din engelska har haft bättre dagar. Språkforskaren Pia...