Därför ska allt som ni sagt i mörkret höras i ljuset, och det som ni viskat i örat i enrum ska ropas ut på taken.
Lukas 12:3

Världen idag

Lööf och Clinton anklagas för att undvika ordet ”kristna” om offren

När moskéer attackerades i Nya Zeeland höll Stefan Löfven en presskonferens. Men när terrorn slog mot kyrkor i Sri Lanka räckte det med ett skriftligt uttalande, något som nu får kritik. Dessutom anklagas Barack Obama och Hillary Clinton liksom Annie Lööf för att undvika ordet ”kristna” i sina kondoleanser.

Nyheter · Publicerad 17:19, 23 apr 2019

När moskéer attackerades i Nya Zeeland höll statsminister Stefan Löfven en presskonferens. När terrorn slog mot kyrkor i Sri Lanka räckte det med ett skriftligt uttalande, något som nu får kritik. Dessutom anklagas såväl Barack Obama och Hillary Clinton som Annie Lööf för att undvika ordet ”kristna” i sina kondoleanser.

Ledare från hela världen har uttryckt sin bestörtning över terrorattentaten i Sri Lanka. Samtidigt har en sidodebatt blossat upp där politiker kritiseras för att inte benämna offren och för­övarna med dess riktiga identitet, kristna som dödas av islamistiska extremister.

Såväl förre amerikanske presidenten Barack Obama som tidigare presidentkandidaten Hillary Clinton skriver på Twitter att de beklagar attacken mot ”Easter worshippers” (ungefär tillbedjare under påsken).

Reaktionerna har varit många och starka över att de valt att medvetet undvika ordet kristna. Kritiker menar att det handlar om politisk kalkylering och ett sätt att tona ner förföljelsen mot kristna från islamister.

Även Centerledaren Annie Lööf har fått kritik för sitt uttalande på Twitter där även hon undviker ordet kristna och skriver: ”Avskyvärda terrorattentat på Sri Lanka i går när troende samlats för bön”.

Journalisten och aktivisten Nuri Kino skriver på Facebook att han är genuint intresserad av varför politiska ledare vägrar kalla offren kristna.

”Detta är inget isolerat sådant tillfälle. Tvärtom. Kristofobi? Kristna föräldrar klär sina barn i det finaste de har. De ska fira Jesu uppståndelse. Timmar senare försöker de hitta delar av sina söndersprängda barn. Politiker som sedan fördömer attentaten tar dessutom ifrån offren deras rätta benämning.”

Lööf skriver i en senare tweet att konspirationsteoretiker ”har julafton”, att hon själv är kristen och slår bort kritiken om att hon inte nämnde kristna.

Även regeringen får kritik för att man inte uppmärksammat händelsen tillräckligt.

”Slaktade kristna är kristna. Offer för våldsbejakande extremism ska behandlas lika. Väntar fortfarande på statsministerns presskonferens. Eller är muslimska offer mer värda än kristna för den rödgröna regeringen som stöd av C och L? Fler döda #SriLanka än på Nya Zeeland”, twittrar Jenny Sonesson, ledarskribent på Göteborgs-Posten. 

Hon syftar på att statsminister Stefan Löfven (S) höll en presskonferens efter terrorattacken mot muslimer i Nya Zeeland. Löfven publicerade nu bara ett längre uttalande på Facebook.

”Terroristattacken riktade sig just mot kristna kyrkor, där familjer var mitt uppe i att än en gång hylla livet”, skriver Löfven bland annat och fortsätter:

”Vi måste tillsammans visa det, som påsksöndagen symboliserar för så många, och det som hyllades av familjerna i kyrkorna på Sri Lanka i går: Att ljuset kan triumfera över mörkret. Att livet och hoppet ska segra”.

Slaktade kristna är kristna. Offer för våldsbejakande extremism ska behandlas lika.

En skridskolegend har fått gå hem

Ledare Skridskolegenden Jonny Nilsson berättade i ett reportage i Världen idag (våren 2021) om hur hans... fredag 24/6 00:00

Snart hålls årlig gudstjänst för Sveriges ofödda barn

Prolife. Den 3 juli hålls en gudstjänst i Holmstrand till minne av de barn som inte fått födas i vårt land.... lördag 25/6 18:00

Svaret på vår djupaste längtan finns hos en enda person

Krönikor För några år sedan satt jag på tunnelbanan på väg till bibelskolan där jag studerade. I varje... torsdag 23/6 00:10

Tryck från hbtq-grupper kräver vaksamhet hos församlingen

Ledare Slutna grupper på Facebook arbetar aktivt för att undergräva den bibliska synen på homosexualitet.... torsdag 23/6 00:10

Kommer vi att känna igen varandra i himlen?

Mot väggen I Bibeln står det ju att vi i himlen kommer att vara som änglarna (Matt 22:30). Betyder det att vi...

Gärna blomsterkrans – men spola nubben i slasken

Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Midsommarhelgen närmar sig och därmed den ljusaste tiden och den ljusaste natten på året. Nu sitter...
Följ Världen idag i sociala medier