Nej, sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så ska ni få allt det andra också.
Matteus 6:33

Världen idag

C-ledaren Annie Lööf är beredd att backa upp Stefan Löfven (S) som statsminister. Foto: Pontus Lundahl/TT

Lööf beredd att släppa fram Stefan Löfven igen

På onsdag kommer riksdagen att rösta om Stefan Löfven (S) som ny statsminister. Han har fått besked att Centerpartiet kommer att släppa fram honom, men det är oklart om en ny Löfven-regering kan få igenom sin budget i höst.

Samtidigt kräver den politiska vilden i riksdagen, Amineh Kakabaveh, ett totalstopp av konfessionella friskolor för att släppa fram Löfven.

Nyheter · Publicerad 14:35, 5 jul 2021

Uppdaterad

På måndagsförmiddagen sammanträdde Centerpartiets förtroenderåd och kom fram till att partiet ställer sig bakom att släppa fram Löfven.

– Vi är beredda att trycka för en S-MP-regering i utbyte mot reformer, säger C-ledaren Annie Lööf.

C kommer att lägga ned sina röster i kommande statsministeromröstning. Det räcker för att Löfven ska kunna bli statsminister, om Vänsterpartiet gör det samma.

I utbyte ska regeringen driva flera förslag i januariavtalet vidare. Det handlar om stärkt äganderätt för skogsägare och ett mer flexibelt strandskydd.

Dessutom ska regeringen fullfölja reformen om arbetsrätten.

C ska inte längre budgetförhandla med regeringen, eftersom man inte vill förhandla med V. Centern ska i stället lägga en egen budget i höst.

– Vi har beslutat oss för att skapa en friare roll för Centerpartiet. Vi kommer därför att gå i konstruktiv opposition. Vi fortsätter inte med det budgetarbete vi har haft med regeringen de senaste åren, säger Annie Lööf.

Det innebär att Stefan Löfven kan stå inför nya problem senare i höst. Han riskerar då att inte få igenom sin budget, eftersom han då behöver stöd både av C och V.

De krav som Centern ställt för att kunna trycka gult kan heller inte accepteras av Miljöpartiet. Partiets röda linjer har överträtts, säger språkrören till TT.

– Vi kommer att rösta grönt för Stefan Löfven som statsminister, men vår partistyrelse har i dag sagt nej till det förslag som ligger på bordet, säger språkröret Märta Stenevi.

Enligt språkrören har partiet försökt att komma framåt i förhandlingar, men man menar att det som nu ligger på bordet är betydligt mer långtgående än det som fanns i januariavtalet.

Annie Lööf uppfattar det dock som att hela den rödgröna regeringen står bakom den uppgörelse som C har med Stefan Löfven.

Stefan Löfven lämnade på måndagen rapport till riksdagens talman om hur hans sonderingsförsök för en ny regering gått. Talmannen Andreas Norlén meddelade på måndagseftermiddagen att han föreslår S-ledaren Stefan Löfven som ny statsminister.

– Vad gäller budgeten så är det så klart ingen önskedröm att lägga fram en statsministerkandidat som inte har helt säkert stöd för sin budget. Samtidigt ser jag inte att jag skulle kunna agera på ett annat sätt, säger Norlén.

– Vad gäller Miljöpartiet har jag haft sms-kontakt med språkrören och fått ett tydligt besked att de fortsatt kommer att rösta grönt för Stefan Löfven på onsdag.

Mandatfördelningen är mycket jämn i riksdagen med ett mandats skillnad. Men det är inte säkert att det är fullt så jämnt – enligt uppgifter till SvD är flera liberala riksdagsledamöter osäkra på hur de ska rösta i en statsministeromröstning om Stefan Löfven. Flera riksdagsledamöter har hela tiden varit emot att L blir en del av ett regeringsunderlag som behöver SD:s stöd.

Skulle det visa sig att Liberalerna sluter upp bakom att rösta nej till Löfven hänger mycket på Amineh Kakabaveh, tidigare riksdagsledmot men nu politisk vilde i riksdagen.

Hon har gått ut med en diger lista på sina krav för att släppa fram Löfven. Ett av dessa är att förbjuda alla konfessionella friskolor. Vilket inflytande hon får återstår att se, men klart är att S också driver frågan om ett totalförbud mot konfessionella friskolor.

Vi är beredda att trycka för en S-MP-regering i utbyte mot reformer.

Jordskred och våldsvåg kan väcka Sverige till bön

Ledare När Sveriges kristna i söndags bad och fastade skedde det mot fonden av lördagens stora katastrof i... torsdag 28/9 00:10

Akta dig för andlig skräpmat

Ledarkrönika Både samhället och kristenheten är splittrade. Auktoriteter undergrävs, inflationen drabbar vanliga... torsdag 28/9 00:00