Herren gör fattig och han gör rik, han ödmjukar och han upphöjer.
1 Samuelsboken 2:7

Världen idag

Löfven tackades med Abba och kryddig korv

Abbabiljetter, väldigt kryddig korv och böcker. Stefan Löfvens presentpåse fylldes på när han tackades av i riksdagen vid sin sista partiledardebatt.

Debatten handlade annars om allt från våldssituationen till arbetslösheten.

Nyheter · Publicerad 15:55, 15 sep 2021

I sin sista partiledardebatt i riksdagen angrep statsminister Stefan Löfven (S) Moderaterna och Kristdemokraterna för att ha ”öppnat dörren mot högerextremismen”. Han kritiserade utan namns nämnande att vissa partier vill samarbeta med ett parti som ”urholkar demokratin”.

SD-ledare Jimmie Åkesson var inte oväntat kritisk och sade att han tycker att väljarna i sju år har fått lyssna på Löfvens ”konspirationsteorier”.

– Är det något som är ett hot mot demokratin så är det maktfullkomliga socialdemokrater, sade han.

M-ledaren Ulf Kristersson angrep regeringen för att ha misslyckats med att lösa ”Sveriges största problem” och sade att han provoceras när regeringen lägger ”miljarder” på en familjevecka medan en person i veckan skjuts ihjäl.

Även från vänsterhåll fick Löfven kritik. V-ledaren Nooshi Dadgostar gick till hårt angrepp mot Socialdemokraterna och kallade regeringen historisk svag.

– Den kommer att lämna efter sig massarbetslöshet och vilda västern i det svenska skolsystemet, sade hon.

De hårda orden från partiledarna var dock borta när Ulf Kristersson, efter debatten, tackade Löfven med några biljetter till en konsert i London.

– När vi andra härinne åker till Almedalen nästa år och njuter av ännu en intensiv valrörelse så tänkte jag att du och Ulla ska åka till London och se och höra Abbas nya album och konsert, The Voyage, sade Kristersson efter att ha tackat Löfven för att då och då ha bjudit in till lågmälda samtal i svåra frågor.

Jimmie Åkesson sade att han trodde att det åtminstone finns ett intresse som han och Löfven delar, nämligen korv. Åkesson överlämnade en extra kryddstark korv som han beskrev som lite för stark.

– Är den för kryddstark för Åkesson så måste jag b***e mig äta den, tackade Löfven och fann åtminstone en god sak med SD-ledaren: att denne öppet berättat om när han gick in i väggen för några år sedan.

Återstart av luftförsvar tecken på helt nödvändig tillnyktring

Ledare Cirkeln sluts. I Världen idags allra första nummer (28/9, 2001) uppmärksammades riksdagens beslut... lördag 16/10 00:10

EU:s överstatlighet utmanas av Polen

Ledare EU-domstolens fördragsfästa juridiska överhöghet utmanas när den polska författningsdomstolen i ett... lördag 16/10 00:00

Trend: Allt fler judar flyttar till Israel

Imigration. Under 2021 har hittills fler än 20 000 judar anlänt till Israel för att bosätta sig i landet.... söndag 17/10 20:00

2 700 år gammal toalett hittad i Israel

Israel. Vid arkeologiska utgrävningar i Jerusalem påträffades nyligen en cirka 2 700 år gammal toalettstol.... söndag 17/10 14:00

En helt vanlig söndag i Istanbul

Missionsglimten Jag bor i Istanbul, Turkiet, tillsammans med 15 miljoner andra. 98 procent av dem är muslimer och... lördag 16/10 00:00

Trend att unga säger upp sig – kan bli möjlighet för kyrkan

Ledare Har du hört talas om ”the great resignation”? Uttrycket, som kan översättas ”den stora... fredag 15/10 00:10
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier