Herren har sin glädje i dem som vördar honom, som hoppas på hans nåd.
Psaltaren 147:11

Världen idag

Löfven lämnade in sin avskedsansökan

Statsminister Stefan Löfven (S) har lämnat in sin avskedsansökan.

Men ännu är alla hinder inte borta för att Magdalena Andersson ska ta över statsministerposten.

Nyheter · Publicerad 15:00, 10 nov 2021

Ett första hinder för Magdalena Anderssons väg till statsministerposten undanröjdes dock på onsdagsförmiddagen. Då nåddes en uppgörelse mellan S, MP och C om en lagrådsremiss om strandskyddet och om en proposition om äganderätten i skogen.

Ett mer flexibelt strandskydd och en stärkt äganderätt för skogsägare har varit C:s krav för att släppa fram Andersson som statsminister.

Efter att uppgörelsen bekräftats uppgav C-ledaren Annie Lööf att hennes parti kommer att släppa fram Magdalena Andersson. Riksdagens statsministeromröstning kan hållas tidigast i nästa vecka.

– Vi tolererar Magdalena Andersson som statsminister i och med att regeringen har levererat på överenskommelsen om tunga centerreformer för landsbygden, säger Lööf.

För att Magdalena Andersson ska accepteras som statsminister krävs dock inte bara stöd från S, MP och C, utan också av Vänsterpartiet (V).

V har krävt förhandlingar och pekat på flera sakpolitiska förslag som man vill se genomförda.

Magdalena Andersson uppgav i lördags att hon ska ta kontakt med de partier hon hoppas få stöd från när hon har fått talmannens uppdrag att sondera stödet för en ny S-ledd regering.

Ett annat problem för Andersson är att stödet för regeringens budget ännu inte är säkrat. Budgetomröstningen i riksdagen hålls om ett par veckor.

Frågan är om Andersson är beredd att tillträda som statsminister utan att regeringens budget för 2022 är säkrad. För det krävs att både C och V röstar för den.

C-ledaren Lööf understryker dock att uppgörelsen inte innebär att C även lovat att rösta för regeringens budget när riksdagen om ett par veckor ska besluta om budgeten.

– Hur budgetomröstningen kommer att gå till om några veckor det får vi ta ställning till när vi ser alternativen, säger Lööf.

Stigmatisering av Polen drivs av ideologiska särintressen

Ledare EU-kommissionen fortsätter att rasa mot medlemslandet Polen som anses bryta mot grundläggande... lördag 27/11 00:10

Första Advent en kontrast till politiskt kaos

Ledare Veckan mellan Domsöndagen och Första Advent, alltså vid skiftet från ett gammalt kyrkoår till ett... lördag 27/11 00:00

Grönt ljus för att ge vaccin till mindre barn

Covid-19. EU:s läkemedelsmyndighet EMA gör som väntat tummen upp för vaccin mot covid-19 för barn i åldrarna... söndag 28/11 05:00

Tomas Sjödins författarskap prisas igen

Kultur. Författaren och pastorn Tomas Sjödin har tilldelats året Birger Norman-pris.   Priset vill... lördag 27/11 18:00

Mission på sociala medier i en onådd folkgrupp

Missionsglimten Det plingar till i min telefon. Ett meddelande kommer in på en säker chatt-app från en medarbetare... lördag 27/11 00:00

Hela havet stormar i riksdagen efter den historiska onsdagen

Ledare Hela havet stormar. Så beskrev Sveriges radios Tomas Ramberg situationen efter att MP deklarerat... fredag 26/11 00:10

Därför terrorstämplade Israel sex så kallade ”humanitära” organisationer

Israelkommentar I oktober terrorstämplade Israel sex humanitära icke-statliga organisationer, så kallade NGO:s....
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier