Detta är slutsatsen, när allt blivit hört: Frukta Gud och håll hans bud, det gäller alla människor.
Predikaren 12:13

Världen idag

Kung Carl Gustaf, drottning Silvia och statsminister Stefan Löfven var tre av deltagarna på onsdagens stora konferens om antisemitism i Malmö. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Löfven: Judehat finns bland flyktingar

Kung Carl Gustaf, regeringschefer från olika länder och representanter för nätjättar var på plats när den stora konferensen om antisemitism och Förintelsen ägde rum i Malmö på onsdagen.

Statsminister Stefan Löfven (S) välkomsttalade och betonade att antisemitismen finns bland högerextrema såväl som inom delar av vänstern och bland människor som flytt till Europa.

Nyheter · Publicerad 18:00, 13 okt 2021

Representanter för ett 40-tal länder, forskare, experter och en rad organisationer, däribland företrädare för Facebook, Google och Tiktok, anlände till Malmömässan i Hyllie i Malmö på onsdagsmorgonen. Där ägde nämligen ”Malmöforum för hågkomst av Förintelsen och kampen mot antisemitism” rum, en konferens som den svenska regeringen stod värd för.

– Vi ser antisemitism bland vuxna och barn som flytt till Europa från länder där hat mot judar lyfts fram i skolor och genom statspropaganda, sade Löfven i sitt välkomsttal där han också betonade Sveriges mörka historia när det kommer till att hjälpa och skydda judar.

I ett efterföljande panelsamtal där statsministern medverkade, delade Förintelseöverlevare som reser i svenska skolor sina erfarenheter och riktade uppmaningar till de många högt uppsatta politikerna från runt om i världen som deltog.

Överlevaren Tobias Rawet vädjade till makthavarna att ta sitt ansvar för vilka ord de använder i det offentliga samtalet.

– Mitt liv visar att det startar med ord, och det slutar med mord, sade han.

Och just ordens betydelse underströks ytterligare när Israels representant anlände till Malmöforum.

De sociala medieplattformarna har ett stort ansvar när antisemitismen växer och de måste ta ansvar för det, framhöll Nachman Shai, Israels minister för kontakter med judar i diasporan, enligt TT.

– Vi är här för att göra viktiga utfästelser. En av dem är att det inte ska finnas utrymme för hat på Youtube, sade företages Europa­chef Pedro Pina.

Han utlovade, enligt TT, stora satsningar på att stödja organisationer som bekämpar antisemitism och stöd till dem som sprider kunskap om Förintelsen.

En ny rapport som svenska Expo tagit fram i samarbete med tyska och brittiska organisationer visar att antisemitismen fortsätter att flöda i sociala medier, trots techjättarnas ansträngningar.

”Läget är värre än vi trodde. Det är ytterst oroande att de sociala medie-plattformarna fortsätter att sprida antisemitism. Och det är alarmerande att se det hända på plattformar som Instagram och Tiktok där den stora majoriteten användare är unga”, säger Expos vd Daniel Poohl i ett pressmeddelande, rapporterar TT.

Europeiska rådets ordförande Charles Michel var också på plats i Malmö och i sitt tal lyfte han fram att antisemitismen på nätet ökat drastiskt under coronapandemin.

– Vi måste göra mer än att bara minnas, vi måste agera, vi måste reagera, nu, sade Michel.

Israels president Isaac Herzog talade via länk från Jerusalem och inledde, enligt TT, med att berömma sin ”gode vän Stefan Löfvens moraliska integritet”.

Herzog påpekade därefter att kritik mot Israel ofta övergår i antisemitism:

– När kritik mot Israels politik muterar till att ifrågasätta Israels rätt att existera så är det inte diplomati, det är demonisering och antisemitism, för Israel är det judiska folkets nationalstat, sade han.

Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) är nöjd med uppslutningen till konferensen, trots att många länder endast företräddes av ambassadörer och att många av talarna bara medverkar digitalt.

– Det har varit ett stort intresse, men det är fortfarande pandemikänningar. Det är många, framför allt statsledare, som inte reser, säger hon till TT.

Mitt liv visar att det startar med ord, och det slutar med mord.

Tunga namn medverkar

• Under Malmöforumet medverkade en rad makt­havare från hela världen. Flera kom dock inte till Malmömässan utan deltog via länk, som till exempel Israels president Isaac Herzog.

• Också Frankrikes president Emanuel Macron hade spelat in ett tal medan Finlands president Sauli Niinistö var på plats, liksom EU- kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och det svenska kungaparet.

• Representanter för de stora nät­jättarna och sociala medie­företagen hade också bjudits in och flera valde att delta.

Danska S tappar stöd – och kritiseras för slopad bönedag

Danmark. Den danska regeringen har mött stor kritik från framför allt fackrörelsen för ett beslut om att... torsdag 2/2 20:00

Hbtq och medlemskap blir en nyckelfråga för svenska frikyrkor

Ledare Vi står inför ett viktigt och kanske även avgörande år för våra stora kristna samfund. Det gäller... torsdag 2/2 00:10

Tidigare våldtäktsman bytte kön – sattes i kvinnofängelse

Skottland. Det stormar kring Skottlands försteminister Nicola Sturgeon vars nationalistparti driver på för en... torsdag 2/2 17:00

Visst är en tvåstatslösning möjlig – om vissa kriterier uppfylls …

Israelkommentar ”En tvåstatslösning skulle lösa konflikten mellan Israel och palestinier, för om det fanns två... torsdag 2/2 00:00