Herrenavskyr falsk våg, full vikt behagar honom. När högfärd kommer följer förakt, men vishet finns hos de ödmjuka.
Ordspråksboken 11:1–2

Världen idag

Hatet mot judar finns i flera miljöer i Sverige, säger statsminister Stefan Löfven. Foto: Yvonne Åsell/SvD/TT

Löfven: Judar i Sverige ska skyddas bättre

Sveriges judar ska få ett bättre skydd. Det säger statsminister Stefan Löfven och utlovar flera åtgärder.

Nyheter · Publicerad 22:00, 6 sep 2021

Inför den internationella konferensen om Förintelsen och antisemitism i Malmö den 13 oktober berättar nu statsminister Stefan Löfven (S) om några av Sveriges satsningar, rapporterar Dagens Nyheter.

– Hatet mot judar finns i vår historia, i högerextrema grupper, i delar av vänstern och i islamistiska miljöer, säger han till tidningen.

Statsbidraget till skyddsåtgärder åt judiska församlingar och andra utsatta samfund ökar från 22 till 34 miljoner kronor mellan 2021 och 2022.

För att bättre kunna hantera hatbrott ska polisen genomföra kompetenshöjande insatser och redovisa uppklarningen. Även arbetet mot it-relaterade hatbrott ska löpande redovisas.

Regeringen anslår också åtta miljoner kronor årligen till en permanent satsning på skräddarsydda åtgärdsprogram mot antisemitism, antiziganism, islamofobi, afrofobi och rasism mot samer.

Löfven får frågan ifall den judiska minoriteten i Sverige har blivit tryggare under de sju år som han varit statsminister.

– De får själva uttrycka hur de känner. Vad vi har gjort är att vi har ökat anslagen till skyddsåtgärder. Men det här är inget problem som har några quick fixes. Det är det tålmodiga, strukturella arbetet som gäller för att ändra på detta, säger han.

Till Internationellt forum för hågkomst av Förintelsen och mot antisemitism är stats- och regeringschefer från 50 länder inbjudna. Dessutom deltar nätjättar som Facebook, Google och Tiktok.

Firar födelsedagen med att släppa ny musik

Världen idag gratulerar. Tomas Enochsson har på senare tid i livet återupptagit sin musikkarriär. Nu firar han sin 70-årsdag... lördag 1/4 00:00

Hbtq-frågan kommer att splittra många frikyrkor

Ledare Det råder religionsfrihet i Sverige. Det gäller även enskilda pastorers syn på hur Skriftens texter... fredag 31/3 00:10

Regeringen ger uppdrag om ny svensk folkräkning

Samhälle. För första gången på flera decennier ska en ny svensk folkräkning genomföras. – Vi har tappat... fredag 31/3 18:00

Hockeyn borde ta lärdom av fotbollen

Nyhetskommentar Hällevik, ett gammalt fiskeläge som förvandlats till badort, är en tätort på Listerlandet i... fredag 31/3 00:00