Vår nöd, som är kortvarig och väger lätt, bereder åt oss en väldig och överväldigande härlighet som väger tungt och varar för evigt.
2 Korintierbrevet 4:17

Världen idag

Hatet mot judar finns i flera miljöer i Sverige, säger statsminister Stefan Löfven. Foto: Yvonne Åsell/SvD/TT

Löfven: Judar i Sverige ska skyddas bättre

Sveriges judar ska få ett bättre skydd. Det säger statsminister Stefan Löfven och utlovar flera åtgärder.

Nyheter · Publicerad 22:00, 6 sep 2021

Inför den internationella konferensen om Förintelsen och antisemitism i Malmö den 13 oktober berättar nu statsminister Stefan Löfven (S) om några av Sveriges satsningar, rapporterar Dagens Nyheter.

– Hatet mot judar finns i vår historia, i högerextrema grupper, i delar av vänstern och i islamistiska miljöer, säger han till tidningen.

Statsbidraget till skyddsåtgärder åt judiska församlingar och andra utsatta samfund ökar från 22 till 34 miljoner kronor mellan 2021 och 2022.

För att bättre kunna hantera hatbrott ska polisen genomföra kompetenshöjande insatser och redovisa uppklarningen. Även arbetet mot it-relaterade hatbrott ska löpande redovisas.

Regeringen anslår också åtta miljoner kronor årligen till en permanent satsning på skräddarsydda åtgärdsprogram mot antisemitism, antiziganism, islamofobi, afrofobi och rasism mot samer.

Löfven får frågan ifall den judiska minoriteten i Sverige har blivit tryggare under de sju år som han varit statsminister.

– De får själva uttrycka hur de känner. Vad vi har gjort är att vi har ökat anslagen till skyddsåtgärder. Men det här är inget problem som har några quick fixes. Det är det tålmodiga, strukturella arbetet som gäller för att ändra på detta, säger han.

Till Internationellt forum för hågkomst av Förintelsen och mot antisemitism är stats- och regeringschefer från 50 länder inbjudna. Dessutom deltar nätjättar som Facebook, Google och Tiktok.

Både möjligheter och faror med ett mediedominerat samhälle

Ledare Drottning Elizabeth II symboliserar på flera områden de stora förändringar som skett i västvärlden... lördag 24/9 00:10

Putin trappar upp sitt krig – hur ska vi som kristna tänka?

Ledare I helgen har Vladimir Putin annonserat ”folkomröstningar” i de ockuperade regionerna Luhansk,... fredag 23/9 00:10

Ännu en temadag om samkönade relationer i EFK

Stockholm. Evangeliska frikyrkans arbete med frågan om samkönade relationer går vidare. Lördagen 1 oktober... måndag 26/9 07:00

Om kristenheten och valresultatet

Ledarkrönika Sverige är i process att få en ny regering. Sådana lägen, när fasta strukturer luckras upp, fogas... torsdag 22/9 00:10

Klimatkamp utan Gud kan skada både samhälle och miljö

Ledare Tolv klimataktivister limmar fast sig själva på E4:an med trafikkaos och livsfara för människor som... torsdag 22/9 00:10

Därför backar Kyrkornas världsråd i Israelkritiken

Israelkommentar I efterdyningarna av det svenska riksdagsvalet har det noterats att de unga väljarna skiljer sig...
Följ Världen idag i sociala medier