Men Herrens ögon ser till dem som vördar honom, till dem som hoppas på hans nåd,
Psaltaren 33:18

Världen idag

Löfven hyllas och sågas efter beskedet – ”flyr”

Stefan Löfven har meddelat att han avgår i höst. Taktiskt har han mot alla odds lyckats hålla Socialdemokraterna vid regeringsmakten. Men partiet har under hans ledarskap förlorat tiotusentals väljare och han beskylls för en rad politiska misslyckanden och en strategi av att ”skjuta upp, gräva ner och tiga ihjäl” problem.

Nyheter · Publicerad 11:40, 23 aug 2021

Under söndagen meddelade statsminister Stefan Löfven (S) att han avgår som partiledare i samband med Socialdemokraternas kongress i november. Till SVT:s Agenda säger han att beslutet fattats under sommaren.

– Det finns inte en exakt tidpunkt. Men när man tänker på för- och nackdelar landar man mer och mer i det här och då kände jag, som jag uttryckte det, att det är inte lätt men det är rätt.

Löfven säger att hans ”tanke” är att efterträdaren även ska bli statsminister, men den frågan avgör riksdagen i en särskild statsministeromröstning.

Bland statsvetare och politiska kommentatorer är omdömena av Löfvens ledarskap splittrade.

Å ena sidan lyfter många fram hans förmåga att hålla S kvar vid regeringsmakten trots kriser och parlamentariskt svåra situationer. Å andra sidan har hans tid som S-ledare präglats av en negativ samhällsutveckling vad gäller utanförskap, kriminalitet och integration.

– Det finns en klar högermajoritet i de borgerliga partierna plus Sverigedemokraterna. Trots det låter denna majoritet en liten rödgrön minoritetsregering styra landet – inte ett år, inte fyra år, utan åtminstone sju och kanske till och med åtta år. Det är unikt, säger S-politikern och statsvetaren Ulf Bjereld till TT om Löfven som maktspelare.

Viktor Barth-Kron på Expressen menar att Löfven in i det sista löste sina problem ”genom att skjuta upp, gräva ner och tiga ihjäl dem”.

”Hans efterträdare får svårt att upprepa tricket”, skriver han.

Löfven har fått hantera flyktingvågen och integrationskrisen, coronapandemin, ministerskandaler, ökade skjutningar, växande kriminalitet och utanförskap. Han lovade att Sverige skulle bli ett land med EU:s lägsta arbetslöshet men i stället är Sverige nu ett av de EU-länder som har högst.

– Mitt Europa bygger inga murar, sade Löfven i ett tal under flyktingvågen 2015.

Strax därefter stramade regeringen åt den svenska migrationspolitiken till EU:s lägstanivå.

PM Nilsson i Dagens Industri tycker att S-ledarens beslut att avgå ”ser ut som en paniklösning inför en situation som Löfven inte längre klarar av”.

”Om det bara hade gått att styra ett land med välvilliga ord, hade Sverige under Stefan Löfvens tid vid makten varit världens bästa land”, skriver Tove Lifvendahl i Svenska Dagbladet.

”Men det går inte att undkomma känslan av en kapten som flyr det sjunkande skeppet utan att se besättningen i ögonen.”

Spekulationerna om vem som tar över är i full gång. Bland de troliga kandidaterna nämns Magdalena Andersson, Lena Hallengren, Mikael Damberg, Ardalan Shekarabi och Morgan Johansson. Vissa lyfter också personer som Ibrahim Baylan, Tobias Baudin och Annika Strandhäll.

Bland andra SSU hoppas på en kvinna som partiledare, som därmed också kan bli Sveriges första kvinnliga statsminister.

Det finns en klar högermajoritet i de borgerliga partierna plus Sverigedemokraterna. Trots det låter denna majoritet en liten rödgrön minoritetsregering styra landet – inte ett år, inte fyra år, utan åtminstone sju och kanske till och med åtta år.

Anklagelserna mot Bibeln måste bemötas och tas på allvar

Ledare I mer än två hundra år har kristen tro utsatts för kritik – inifrån den kultur som själv är ett... lördag 29/1 00:10

Liberala demokrater pressade inför höstens mellanårsval

Ledare Nästan varje USA-president brukar möta sitt första mellanårsval i motvind. Man lovade stort i... fredag 28/1 00:10

Släpp in Jesus att värma dig på köldsöndagen

Omöjligt vara både kall och varm som kristen lördag 29/1 00:00

Antalet platser på iva blir allt färre i Sverige

Sjukvård. Antalet intensivvårdsplatser i Sverige fortsätter att minska och kritiska röster talar bland annat... fredag 28/1 16:51

Regeringen: Sök upp familjer där barnen inte går i förskola

Politik. Det ska bli tvingande för alla kommuner att bedriva verksamhet där man söker upp och påverkar... fredag 28/1 13:00

Teater, helande och omvändelse

Missionsglimten Här kommer en hjärtlig hälsning från Kroatien. Nu är julhögtiden nästan slut – på riktigt. För oss... lördag 29/1 00:00

Grattis till doktorshatten, prins Daniel!

Ledare Prins Daniel har utsetts till hedersdoktor vid Karolinska institutet i Stockholm för sina stora... fredag 28/1 00:00

Senaste nytt

    Planen som skapar en palestinsk stat utan att följa några avtal

    Israelkommentar Oslo-avtalen var de fredsavtal som Israel och PLO slöt under 1990-talet, vilka ledde fram till...

    Släpp in Jesus att värma dig på köldsöndagen

    Omöjligt vara både kall och varm som kristen
    Följ Världen idag i sociala medier