Låt Herren din Gud tala om för oss vilken väg vi ska gå och vad vi ska göra.
Jeremiah 42:3

Världen idag

Löfven hyllas och sågas efter beskedet – ”flyr”

Stefan Löfven har meddelat att han avgår i höst. Taktiskt har han mot alla odds lyckats hålla Socialdemokraterna vid regeringsmakten. Men partiet har under hans ledarskap förlorat tiotusentals väljare och han beskylls för en rad politiska misslyckanden och en strategi av att ”skjuta upp, gräva ner och tiga ihjäl” problem.

Nyheter · Publicerad 11:40, 23 aug 2021

Under söndagen meddelade statsminister Stefan Löfven (S) att han avgår som partiledare i samband med Socialdemokraternas kongress i november. Till SVT:s Agenda säger han att beslutet fattats under sommaren.

– Det finns inte en exakt tidpunkt. Men när man tänker på för- och nackdelar landar man mer och mer i det här och då kände jag, som jag uttryckte det, att det är inte lätt men det är rätt.

Löfven säger att hans ”tanke” är att efterträdaren även ska bli statsminister, men den frågan avgör riksdagen i en särskild statsministeromröstning.

Bland statsvetare och politiska kommentatorer är omdömena av Löfvens ledarskap splittrade.

Å ena sidan lyfter många fram hans förmåga att hålla S kvar vid regeringsmakten trots kriser och parlamentariskt svåra situationer. Å andra sidan har hans tid som S-ledare präglats av en negativ samhällsutveckling vad gäller utanförskap, kriminalitet och integration.

– Det finns en klar högermajoritet i de borgerliga partierna plus Sverigedemokraterna. Trots det låter denna majoritet en liten rödgrön minoritetsregering styra landet – inte ett år, inte fyra år, utan åtminstone sju och kanske till och med åtta år. Det är unikt, säger S-politikern och statsvetaren Ulf Bjereld till TT om Löfven som maktspelare.

Viktor Barth-Kron på Expressen menar att Löfven in i det sista löste sina problem ”genom att skjuta upp, gräva ner och tiga ihjäl dem”.

”Hans efterträdare får svårt att upprepa tricket”, skriver han.

Löfven har fått hantera flyktingvågen och integrationskrisen, coronapandemin, ministerskandaler, ökade skjutningar, växande kriminalitet och utanförskap. Han lovade att Sverige skulle bli ett land med EU:s lägsta arbetslöshet men i stället är Sverige nu ett av de EU-länder som har högst.

– Mitt Europa bygger inga murar, sade Löfven i ett tal under flyktingvågen 2015.

Strax därefter stramade regeringen åt den svenska migrationspolitiken till EU:s lägstanivå.

PM Nilsson i Dagens Industri tycker att S-ledarens beslut att avgå ”ser ut som en paniklösning inför en situation som Löfven inte längre klarar av”.

”Om det bara hade gått att styra ett land med välvilliga ord, hade Sverige under Stefan Löfvens tid vid makten varit världens bästa land”, skriver Tove Lifvendahl i Svenska Dagbladet.

”Men det går inte att undkomma känslan av en kapten som flyr det sjunkande skeppet utan att se besättningen i ögonen.”

Spekulationerna om vem som tar över är i full gång. Bland de troliga kandidaterna nämns Magdalena Andersson, Lena Hallengren, Mikael Damberg, Ardalan Shekarabi och Morgan Johansson. Vissa lyfter också personer som Ibrahim Baylan, Tobias Baudin och Annika Strandhäll.

Bland andra SSU hoppas på en kvinna som partiledare, som därmed också kan bli Sveriges första kvinnliga statsminister.

Det finns en klar högermajoritet i de borgerliga partierna plus Sverigedemokraterna. Trots det låter denna majoritet en liten rödgrön minoritetsregering styra landet – inte ett år, inte fyra år, utan åtminstone sju och kanske till och med åtta år.

Regeringen – upp till bevis för arbetsro i skolan!

Ledare En offentlig debatt har uppstått kring lärarvikarien Hans som tvingades bort från sitt arbete för... tisdag 31/1 00:10

Skaparen av mRNA: ”Riskerna med vaccin överväger nyttan”

Pandemin Robert Malone utvecklade mRNA-tekniken som används i vaccinen mot covid-19 men varnar nu för... tisdag 31/1 15:58

Det står inte väl till med Sverige

Ledare ”Sverige befinner sig i det allvarligaste säkerhetspolitiska läget sedan andra världskriget.” Det... tisdag 31/1 00:00