Låt Herren din Gud tala om för oss vilken väg vi ska gå och vad vi ska göra.
Jeremiah 42:3

Världen idag

Att Sverige har betydligt högre covid-19-dödstal än de andra nordiska länderna betyder inte att Sverige haft fel coronastrategi, enligt statsminister Stefan Löfven. Foto: FN/AP/TT

Löfven blev utfrågad av CNN – försvarade coronastrategi

Statsminister Stefan Löfven ångrar inte att Sverige inte stängde ned mer under pandemin. Det säger han i en intervju med CNN.

Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi, är kritisk och tycker att Sveriges förhållandevis höga dödstal måste ses som ett misslyckande.

Nyheter · Publicerad 20:00, 28 sep 2021

Sveriges coronastrategi förra året stack ut i ett internationellt sammanhang. Sverige har också betydligt högre dödstal än de nordiska grannländerna, samtidigt som ekonomin inte är bättre än grannarnas, konstaterar amerikanska CNN i en intervju med statsminister Stefan Löfven.

Stefan Löfven försvarar dock den svenska strategin.

Visst hade Sverige helst velat undvika dödsfall – men det gäller alla länder, enligt statsministern.

– Jag skulle inte säga att (vi var) avslappnade. Det är inte ett rättvist ordval. Det är sant att jämfört med Norge, Finland och Danmark så hade vi högre tal, men när vi såg pandemin utvecklas förra våren sade vi att det är ett maraton. Det kommer inte ta slut sommaren 2020, utan pågå länge, vilket det gjort, säger Löfven i intervjun.

Han tycker därför att det är för tidigt att dra några slutsatser, och tar upp Sveriges beslut att hålla de flesta skolorna öppna som ett exempel.

– I dag tror jag att de flesta länderna som stängde skolor ångrar att de gjorde det, säger han till CNN.

Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi vid Karolinska institutet, håller dock inte med om Löfvens slutsatser. Att Sverige var sent med testning och munskyddsrekommendationer, hade milda inreserestriktioner och misslyckandes med att hålla smittan borta från äldreboenden lyfter han fram som brister i strategin.

– Det är rätt att nedstängning av samhället inte har större effekt. Det har Stefan Löfven rätt i. Däremot är det så att den svenska strategin måste betraktas som ett misslyckande, av den enkla anledningen att vi har väldigt många dödsfall, säger han till Expressen.

Före sommaren riktade Konstitutionsutskottet svidande kritik mot regeringen för hanteringen av coronapandemin. Det gällde bland annat testning, smittspårning och tillgång på skyddsutrustning.

Även kung Carl Gustaf har uttryckt subtil kritik mot den svenska strategin, något som skedde i SVT-programmet Året med kungafamiljen.

– Jag anser att vi har misslyckats. Vi har ett stort antal som har avlidit och det är fruktansvärt, sade han.

Detta är också något som återges i CNN:s inslag om den svenska strategin.

CNN:s intervju med Stefan Löfven har rubriken ”Sveriges covid-19-experiment” och går att se på tv-kanalens hemsida.

Han möter IS-offer med evangelium och fotboll

Webb-tv. Som liten ville Merzek Botros bli fotbollsproffs, men på grund av sin kristna tro var han inte... måndag 30/1 12:00

Starka relationer viktigaste faktorn för att vara lycklig

Lycka. Den viktigaste nyckeln till lycka tycks vara starka relationer. Det är åtminstone den slutsats som... måndag 30/1 10:00

Dags att tänka till kring våra församlingsstrukturer

Ledare Debatten som pågår gällande kyrkans förhållningssätt till samkönade relationer rymmer många... fredag 27/1 00:10