Anförtro dina verk åt Herren, så har dina planer framgång.
Ordspråksboken 16:3

Världen idag

Liz Truss överväger att flytta Israelambassad till Jerusalem

Storbritanniens nya premiärminister, Liz Truss, överväger att flytta den brittiska ambassaden i Israel från Tel Aviv till Jerusalem. Hon informerade Israels premiärminister Yair Lapid om saken när de möttes i samband med FN:s generalförsamling i New York.

Nyheter · Publicerad 07:00, 27 sep 2022

Enligt ett uttalande från en talesperson för Truss, till den brittiska tidningen The Guardian, berättade Truss för Lapid ”om sin översyn av den brittiska ambassadens nuvarande placering i Israel”.

Lapid nämner i sin tur övervägandet, som han kallar för positivt, i ett inlägg på Twitter, tillsammans med en bild på honom och Truss, där han håller hennes högra hand i sina händer.

”Vi kommer att fortsätta att stärka partnerskapet mellan länderna”, skriver Lapid.

I ett tidigare Twitter-inlägg beskriver han också Truss som sin ”goda vän” och som en ”sann vän av Israel”.

När USA:s före detta president Donald Trump beordrade att USA:s ambassad skulle flyttas från Tel Aviv till Jerusalem 2017 kritiserades detta av den dåvarande brittiska premiärministern Theresa May, konstaterar Times of Israel.

Truss däremot, som var utrikesminister i Boris Johnsons regering, gjorde dock redan i augusti, innan hon blev vald till ny premiärminister, klart att hon ämnade se över Storbritanniens tidigare beslut att ha kvar sin ambassad i Tel Aviv, ifall hon skulle bli vald till att efterträda Johnson.

– Jag förstår vikten och känsligheten när det gäller placeringen av den brittiska ambassaden i Israel. Jag har haft många samtal med min gode vän premiärminister Yair Lapid på det här temat, sade Truss.

Utöver USA har även länderna Honduras, Guatemala och Kosovo flyttat sina ambassader till Jerusalem.

Jag har haft många samtal med min gode vän premiärminister Yair Lapid på det här temat.

Det ökade könsgapet visar på vikten av win/win-lösningar

Ledare Det har talats mycket om ”könsgapet” på senare tid. I augusti kom en stor europeisk undersökning... torsdag 1/12 00:10

Det var som i Kornelius hus

Missionsglimten En färsk missionsglimt sedan några veckor tillbaka – men med igenkänningsfaktor från riktigt gammal... torsdag 1/12 00:00