Kors tas ned från kyrkor, den som är under 18 får inte påverkas av religiösa budskap och en partitrogen grupp måste finnas i alla församlingar. Det är verkligheten för Kinas kristna, berättar Svenska alliansmissionens före detta föreståndare, Eskil Albertsson.
Han har själv bott i Hongkong i tolv år och har varit i Kina ett tjugotal gånger.
Att Kinas president Xi Jinping, efter en omröstning i Nationella folkkongressen i söndags, kan sitta kvar på livstid, gör inte saken bättre för de kristna, menar han.
– Jag befarar att det kan bli värre, säger han.
Eskil Albertsson berättar att Xi Jinping tidigare var guvernör i just den provins där kors har tagits ner på omkring 2 000 kyrkor. Enligt Albertsson var det Xi Jinping som satte i gång förfarandet.
Samma kristendomsfientliga politik bedrivs nu i landet i stort, påpekar han.
– Kontrollerna blir allt striktare. Det sätts upp övervakningskameror utanför kyrkor, och familjer uppmanas byta ut religiösa symboler i hemmet mot ett porträtt på presidenten. Nyligen såg jag en skylt utanför en kyrka där det stod: ”Tillträde förbjudet för barn, studenter och partimedlemmar”, säger Eskil Albertsson.
Enligt den forne missionären blir Xi Jinpings inflytande över Kina allt större.
– All makt samlas i hans hand. Hans tankar är numera inskrivna i konstitutionen och han har fått titeln ”kärnledare”.
Samtidigt som presidentens makt blir större, blir folkets frihet allt mindre, menar Albertsson.
– Internettrafiken är väldigt begränsad, vilket bland annat innebär att Facebook och Google är blockerade. Jag har själv märkt att mejl som jag har skickat till kristna vänner i landet inte har kommit fram, säger han.
Varför upplever Xi Jinping de kristna som ett hot?
– Alla grupper som man inte har kontroll över ser man som ett hot. Kristendomen ser man dessutom som ”utländskt inflytande”.
Hur ser de kristna på situationen?
– Det finns ett uttryck bland kristna som är ungefär så här: ”Om det är grönt ljus trycker vi gasen i botten. Om det är rött ljus hittar vi kringvägar.” När en kyrka tvingades ta ner sitt kors sade en grupp ungdomar: ”Då trycker vi upp t-shirtar med kors på”. Det visar något av andan i Kina.
Han påpekar att de kristna dessutom är väl organiserade i hemgrupper, vilket är en fördel när församlingarna stöter på patrull.
Enligt Albertsson är det – trots åtstramningarna – alltfler partimedlemmar som dras till kyrkan.
– Jag har träffat partimedlemmar som direkt efter pensionen har blivit kristna – ofta på grund av kristna fruar. Många av dessa blir sedan bra ledare i församlingen. En av de mest hängivna evangelisterna som jag har träffat i Kina var en före detta general.
Trots att det finns vissa glädjeämnen för kyrkan i Kina, oroas Eskil Albertsson över situationen.
– Det är jobbigt. Jag lider med de kristna, säger han.