Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

Livstidspresident kan ge Kinas kristna svår framtid

I söndags kom beskedet att Kinas president kan sitta kvar på livstid. Det innebär att situationen för landets kristna kommer fortsätta att vara svår, menar den forne Hongkongmissionären Eskil Albertsson. – Kontrollerna blir allt striktare, säger han.

Nyheter · Publicerad 16:00, 16 mar 2018

Kors tas ned från kyrkor, den som är under 18 får inte påverkas av religiösa budskap och en partitrogen grupp måste finnas i alla församlingar. Det är verkligheten för Kinas kristna, berättar Svenska alliansmissionens före detta föreståndare, Eskil Albertsson.

Han har själv bott i Hongkong i tolv år och har varit i Kina ett tjugotal gånger.

Att Kinas president Xi Jinping, efter en omröstning i Nationella folkkongressen i söndags, kan sitta kvar på livstid, gör inte saken bättre för de kristna, menar han.

– Jag befarar att det kan bli värre, säger han.

Eskil Albertsson berättar att Xi Jinping tidigare var guvernör i just den provins där kors har tagits ner på omkring 2 000 kyrkor. Enligt Albertsson var det Xi Jinping som satte i gång förfarandet.

Samma kristendomsfientliga politik bedrivs nu i landet i stort, påpekar han.

– Kontrollerna blir allt striktare. Det sätts upp övervakningskameror utanför kyrkor, och familjer uppmanas byta ut religiösa symboler i hemmet mot ett porträtt på presidenten. Nyligen såg jag en skylt utanför en kyrka där det stod: ”Tillträde förbjudet för barn, studenter och partimedlemmar”, säger Eskil Albertsson.

Enligt den forne missionären blir Xi Jinpings inflytande över Kina allt större.

– All makt samlas i hans hand. Hans tankar är numera inskrivna i konstitutionen och han har fått titeln ”kärnledare”.

Samtidigt som presidentens makt blir större, blir folkets frihet allt mindre, menar Albertsson.

– Internettrafiken är väldigt begränsad, vilket bland annat innebär att Facebook och Google är blockerade. Jag har själv märkt att mejl som jag har skickat till kristna vänner i landet inte har kommit fram, säger han. 

Varför upplever Xi Jinping de kristna som ett hot?

– Alla grupper som man inte har kontroll över ser man som ett hot. Kristendomen ser man dessutom som ”utländskt inflytande”.

Hur ser de kristna på situationen?

– Det finns ett uttryck bland kristna som är ungefär så här: ”Om det är grönt ljus trycker vi gasen i botten. Om det är rött ljus hittar vi kringvägar.” När en kyrka tvingades ta ner sitt kors sade en grupp ungdomar: ”Då trycker vi upp t-shirtar med kors på”. Det visar något av andan i Kina.

Han påpekar att de kristna dessutom är väl organiserade i hemgrupper, vilket är en fördel när församlingarna stöter på patrull.

Enligt Albertsson är det – trots åtstramningarna – alltfler partimedlemmar som dras till kyrkan.

– Jag har träffat partimedlemmar som direkt efter pensionen har blivit kristna – ofta på grund av kristna fruar. Många av dessa blir sedan bra ledare i församlingen. En av de mest hängivna evangelisterna som jag har träffat i Kina var en före detta general.

Trots att det finns vissa glädjeämnen för kyrkan i Kina, oroas Eskil Albertsson över situationen.

– Det är jobbigt. Jag lider med de kristna, säger han.

Nyligen såg jag en skylt utanför en kyrka där det stod ”Tillträde förbjudet för barn, studenter och partimedlemmar”.

Fem råd till oss som inte är ”superevangelister”

Predikningar i katedralen. I dag inleds den långa raden av trefaldighetssöndagar – de landar först några veckor före första... lördag 3/6 00:00

Etablissemanget är inte tillfreds förrän kyrkan sjunger med

Ledare I en kommersialiserad och mediedriven tid råder förenklingar och polarisering. Högt röstläge,... lördag 3/6 00:10

Därför bör vi fira Sveriges 500 år som nationalstat

Ledare Den 6 juni väntar en stor minnesdag för konungariket Sverige. Det är dock slående hur svagt... fredag 2/6 00:10