Stockholm

Livstid fastställs för Noury – döms för mord på politiska fångar i Iran

Svea hovrätt meddelar dömer 62-årige Hamid Noury för delaktighet i massavrättningar i Iran 1988.

Uppemot 5 000 personer avrättades i Iran sommaren 1988. Nu fastställer Svea hovrätt livstidsstraffet för bödeln Hamid Noury, som deltog i mördandet i Teheran. Iran tros vilja använda fängslade svensken Johan Floderus för att få ut Noury. 

Publicerad

Åklagarens bevisning är robust och övertygande anser hovrätten, som på tisdagen fastställde tingsrättens livstidsstraff.

– När det gäller händelserna i fängelset 1988 har den muntliga bevisningen varit en väldigt viktig och stor del. Vittnena och målsäganden har haft en samstämmig bild, säger rättens ordförande Christer Lundh.

Målet mot 62-årige Hamid Noury, som greps på Arlanda i november 2019, handlar om avrättningar av ett hundratal politiska fångar i Gohardashtfängelset i Teheran sensommaren 1988.

Enligt åklagare och vittnen arbetade han i fängelset och var högst delaktig i dödandet av personer kopplade dels till den politiska organisationen Folkets mujahedin, dels andra vänsteranhängare som avsagt sig sin islamiska tro.

Avrättningarna ska ha utförts efter order från Irans dåvarande högsta ledare, ayatolla Khomeini, som krävde att sympatisörer till Folkets mujahedin skulle avrättas då de ställt sig på Iraks sida i kriget länderna emellan.

Totalt dödades uppemot 5 000 män, kvinnor och barn i fängelser runtom i Iran efter Khomeinis fatwa, bedömer människorättsorganisationer.

Teckning föreställande Hamid Noury med advokaten Thomas Söderqvist i Stockholms tingsrätt.
Hamid Noury hävdar att han är oskyldig.

Dödsstraffen i Gohardashtfängelset verkställdes omedelbart genom hängning, i strid med krav på en rättvis domstolsprövning.

– Det har varit en ganska omfattande muntlig bevisning i form av målsäganden och vittnen som har berättat känslomässigt engagerande men också om gamla händelser som domstolen fått värdera, säger Christer Lundh.

Noury har deltagit bland annat genom att välja ut fångar för avrättning. Han har även övervakat dem inför avrättningen, beordrat dem att ställa sig på led samt eskorterat dem till avrättningsplatsen, enligt hovrätten.

”Även om Hamid Nourys delaktighet i gärningen inte har varit helt central för folkrättsbrottet har han ändå, som tingsrätten funnit, haft en viktig och relativt framträdande roll bland fängelsepersonalen och de som i praktiken såg till att målsägandena kom att berövas livet eller utsättas för svårt lidande”, skriver rätten.

Noury har hela tiden hävdat sin oskuld och har kallat uppgifterna om massavrättningarna för en ”uppdiktad saga”.

Fallet har tidigare fördömts som ”politiskt” av regimen i Iran, och i den statliga iranska nyhetsbyrån Irna benämns hovrättsprocessen som ”trakasserier och en konspiration mot en iransk medborgare.”

Sverige anklagas vidare för tortyr och för att ha brutit mot oskuldspresumtionen. Irna skriver att Noury suttit olagligt fängslad av den svenska regeringen och att han hållits isolerad ”med falska påståenden och baserat på motsägelsefulla uttalanden” från dem som Iran anklagar som terrorister.

Enligt uppgifter till TT greps den svenske EU-tjänstemannen Johan Floderus i Iran i april förra året som en konsekvens av fallet. Han har sedan dess suttit fängslad, misstänkt för spioneri. När åtalet mot Floderus blev känt för drygt en vecka sedan stod det klart att han anklagas för ”korruption på jorden” och riskerar dödsstraff.

Det finns tecken på att Iran vill använda fängslade svenskar som förhandlingsbrickor för att få hem Noury genom fångutväxling. 

Powered by Labrador CMS